• DOLAR 32.334
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2294.885
  • ...
Binalara afet riski puanı geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümün öncelikli olarak nerelerde yürütüleceğini belirlemek için hazırlayacağı veri tabanıyla konutlara ilişkin afet riski haritası oluşturacak. Haritada hangi konutun ne kadar dayanıklı olduğu, deprem, sel ve heyelan gibi risklere maruz kalma ihtimali yer alacak. Her bir konut için bir afet puanı verilecek. Afet riski yüksek konut öncelikli olarak yıkılacak.

6.5 milyon konutun yıkılıp yeniden yapılacağı kentsel dönüşüm kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncelikli afet riskli altındaki alanları hazırlayacağı bir haritayla belirleyecek. Konuyla ilgili bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, belediyeler ve vatandaşın da bu haritayı göreceğini ve oturduğu bölgenin risk durumunu öğrenebileceğini söyledi. Bayraktar, Türkiye`de ilk defa havalimanı ile sanayi tesislerine yakın olan konutların da afet riski kapsamına alınacağını ifade ederek,\"Türkiye genelindeki konutlar için afet riski haritası oluşturacak\" dedi.

Her binaya puan verilecek
Kentsel dönüşümüN Türkiye`nin her yerinde aynı anda yürütülemeyeceğini, öncelik sırası gerektiğini belirten Bayraktar, \"Bu nedenle, 81 il için bir afet riski haritası oluşturacağız. Türkiye`deki konutların deprem riskinin ölçülmesi için Kandilli Rasathanesi ile protokol imzaladık. Kandilli Rasathanesi, mahalle ve il bazında konutların deprem riskinin ölçülmesi için bir sistem hazırlayacak. Türkiye`de her yerde deprem oluyor, ancak hangi binalar daha fazla risk altında. Bazı illerde deprem riski fazla olmasına rağmen binalar dayanıklı oluyor. Deprem haritasında, biz fay hatlarına değil, konutların dayanıklılık durumlarına bakacağız. Bu haritada, her ilin deprem riski ile binaların dayanıklılık durumlarına birer not verilecek. Böylece, tüm Türkiye`deki konutların deprem puanı çıkacak. Bu işi belediyeler ve valiliklerle birlikte yapacağız\" diye konuştu.

Uçak düşmesi de afet riski
Bakan Bayraktar, binaların deprem riski yanında, sel, heyelan, çığ gibi tüm afet risklernin belirleneceğini söyledi. Bayraktar, \"Bir bina havalimanı yakınındaysa, üstüne uçak düşme riski vardır. Ya da daha geçen gün sanayi tesisi yandı. Sanayi tesisinin yakınındaki konutlar da riske girdi. Bu da bir afettir. Bu yapıları da afet riski kapsamına alacağız. Deprem haritası gibi afet haritası çıkarılacak. Böylece her bir binanın, bileşik bir afet puanı olacak. Deprem puanı yanında, sel puanı, çığ puanı, gökten uçak düşme puanı hesaplanıp, ağırlıklı ortalaması alınacak. Böylece büyük bir Türkiye haritası oluşturulacak\" dedi.

Binalara risk puanı verilecek
Yapılacak çalışmayla, Türkiye`nin afet olarak en tehlikeli ili, en tehlikeli mahallesi şu bölgedir denileceğini ifade eden Bayraktar, şunları söyledi: \"Havalimanı yakınındakilere ona göre, sanayi yakınındakilere ona göre puanlar vereceğiz. Böylece, ülkedeki tehlike türleri belirlenmiş olacak.

Tehlike haritaları çıkarılacak. Tüm veriler birleştirilerek ortak bir veri tabanı oluşturulacak. Buna da Bütünleşik Afet Haritası diyeceğiz. Bu proje, önümüzdeki yıl tamamlanacak. Vatandaş neyle karşılaşacağını bilecek. Yaşadığım yer en riskli seviyedeki puanı almış diyecek. Böylece vatandaşın da kentsel dönüşüm bilinci artacak. Haritamız kamuoyuna açık olacak.\" (Ayetullah Turgut - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir