• DOLAR 32.542
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2430.206
  • ...
Mesrur Barzani, Kürdistan Parlamentosu’nda konuştu:  “Reform bütün sektörleri kapsayacak”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Barzani, sunumunda reform yasasının uygulanması, mali durum, Bağdat ile müzakereler, Kürdistani bölgelerin durumu ve Coronavirus salgınıyla mücadele konularında bilgilendirmede bulundu.

Konuşmasının büyük bölümünü reform çalışmalarına ayıran Barzani, hükümetin göreve geldiği dönemde Coronavirus salgını ve yol açtığı ekonomik krizin kendilerini ciddi anlamda etkilediğini ifade etti.

“Reformlarla ilgili detaylı her raporu Parlamento’ya sunuyoruz.” diyen Başbakan, “Reform; uzun vadeli bir süreçtir ve bütün sektörleri kapsamaktadır.” diye konuştu.

Barzani, “Coronavirus salgını ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle dünyanın birçok ülkesi gibi biz de yaşanan krizden etkilendik.” ifadesini kullandı.

Barzani, kabinenin görev süresi boyunca 12 ayın memur maaşlarını ödediklerini, 2 kez de ödemelerin geciktiğini, bunun da Irak Federal Hükümeti’nin maaş bütçesini göndermemesinden kaynaklandığını belirtti.

Barzani, Coronavirus ile mücadele konusunda ise şunları söyledi:

“Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Coronavirus salgınının ilk gününden itibaren tedbirleri uygulamaya başlamıştır. Coronavirus ile mücadelede 28 milyar dinar harcanmıştır.”

Hükümet programının en önemli projelerinden birinin de Zaho’dan Germiyan’a kadar, Kürdistan Bölgesi’ndeki bütün karayollarının yenilenmesi olduğunu ifade eden Barzani, ayrıca 11 organize sanayi bölgesinin de inşa edileceğini dile getirdi.

Konuşmasında, Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerdeki Araplaştırma ve demografi değişikliği siyasetine de yer veren Başbakan Barzani, yakın zamanda Müzakere Yüksek Heyeti’nin Bağdat’a ziyarette bulunarak konuyu Iraklı muhataplarıyla görüşeceğini söyledi.

“Kürdistan Bölgesi hiçbir zaman Araplaştırma politikasını kabul etmeyecektir.” diyen Barzani, “Irak merkezi hükümetinden, bu bölgedeki siyasetin önüne geçilmesini ve silahlı grupların bölge halkına baskı uygulamasına izine vermemelerini talep ediyoruz.” dedi.

Barzani ayrıca, özel sektöre yönelik vergi düzenlemesi, sınır kapılarında elektronik sisteme geçilerek gelirlerin düzenlenmesi, vergi affı gibi konularda da detaylı bilgi verdi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir