• DOLAR 32.574
  • EURO 34.873
  • ALTIN 2432.771
  • ...
SON DAKİKA
Biden'ı tanıyalım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Anketlere göre Kasım ayında ABD’nin başına geçme ihtimali günden güne artan Joe Biden’ı tanıyalım

Hayatı

20 Kasım 1942'de Pennsylvania'da doğan Joe Biden, siyasete dönmeden önce kısa bir süre avukat olarak çalıştı. Tarihin beşinci en genç senatörü ve Delaware'in en uzun süre hizmet veren senatörü oldu. 2008 başkanlık kampanyası hiçbir zaman ivme kazanmadı, ancak Demokrat adayı Barack Obama onu koşu arkadaşı olarak seçti ve Biden, ABD'nin 47. başkan yardımcısı olarak iki dönem hizmet etmeye devam etti. 2017'de, Obama Biden'e Başkanlık Özgürlük Madalyası'nı sundu. Bir yıl sonra Biden, ABD başkanına 2020'de kampanyasını başlattı.Obama, Biden'i "Amerika'nın gelmiş geçmiş en iyi başkan yardımcısı" ve "Amerikan tarihinin aslanı" olarak adlandırdı ve ona '' Amerikalı dostlarınıza, ülke sevginize dayanarak bir ömür boyu hizmete olan inancından onur duyduğunu söyledi

77 yaşındaki Biden Pennsylvania işçi sınıfı Scranton'da doğdu ve takma adının kampanyasının temel dayanağı olan "Orta Sınıf Joe" adını aldı. Bazı gözlemciler,Trump'ın 2016 yılında görevlendirilmesine yardımcı olan aynı bölge olan Orta Batı'daki beyaz işçi sınıfı seçmenleri arasındaki çekiciliğinin, Trump'ın yeniden seçilmesinde en büyük tehdit olabileceğini söylüyor.

Ülkenin ilk Afrikalı-Amerikalı cumhurbaşkanı Barack Obama'nın başkan yardımcısı olarak iki dönem görev yapan Biden, Demokrat ilk seçmenlerin yaklaşık yüzde 24'ünü oluşturan siyahi seçmenler ve özellikle de daha yaşlı olanlar arasında da popüler.

Trump'ın dış politikalarının ABD'ye onarılamaz bir hasar verdiğini söyleyen Biden, cumhurbaşkanı seçilirse tam bir geri dönüş sözü verdi.

Biden "Donald Trump'a dört yıl daha verirsek, Amerika'nın dünyadaki duruşunu ve ulusları bir araya getirme kapasitemizi geri kazanmakta büyük zorluk yaşayacağız.Ulusal güvenliğimiz ve geleceğimiz için felaket olacağını düşünüyorum... Bunun olmasına izin veremeyiz." diyor

Biden'ın vaatleri:

Pek çok Müslüman ülkedeki seyahat yasağının ve ABD'nin Yemen'deki Suudi savaşını desteklemesi sürecinin Biden ile biteceği öngörülüyor.

Biden, Afganistan ve Orta Doğu'da devam eden çatışmaların da yeniden değerlendirileceğini söylüyor

Taciz iddiası:

Biden’ın siyasi hayatındaki en büyük sorunu kadınlara yönelik cinsel taciz iddiaları..

Sekiz kadın onu uygunsuz bir şekilde dokunmakla veya kişisel alanlarını kendilerini rahatsız edecek şekilde işgal etmekle suçladı. Hiçbiri davranışlarının cinsel taciz veya saldırı anlamına geldiğini söylemedi.

Yanıt olarak iki dakikalık bir video yayınladı, daha sonra "şimdiye kadar yaptığım hiçbir şey için üzgün değilim" dedi.

Eleştirmenler, Biden'ın 1991 yılında Senato Yargı Komitesi başkanı olarak görevinde gerçek yüzünü.gösterdiğini, meslektaşlarının Yüksek Mahkeme'ye aday olan Clarence Thomas'ın cinsel tacizde bulunduğu iddiaları nedeniyle Anita Hill'e saldırmasına izin verdiğini iddia ediyor. Son yıllarda Biden, Hill'in suçlamalarının her şeye inandığını ve tedavisi için özür dilediğini söyledi.

Göçmenler:

Rakiplerinin aksine, Biden, Trump yönetiminin göç politikalarının çoğunu geri çekeceğini söyledi -sığınmacıları göçmen davaları duyulurken Meksika'da beklemeye zorlayan ve ABD boyunca bir duvar yapımı da dahil olmak üzere - Meksika sınırı ve göçmenlik ihlallerine karşı tutulan ailelerin ayrılması - ancak bazı Demokratların desteklediklerini söyledikleri düzensiz sınır geçişlerini deşifre etme fikrini desteklemeyi bıraktı.

Joe Biden,web sitesinde :" ABD'deki her ailenin, Obama-Biden yönetimi dahil olmak üzere ülke ailelerinin hissettiği acıyı anlıyor ve yasalarımızı insanı korumak için daha iyi yapmamız gerektiğine inanıyor ve göçmen ailelerin, mültecilerin ve sığınmacıların saygınlığını korumaya inanıyorum. "diyor. Ancak Biden , ABD-Meksika sınırı boyunca ek duvarlar ve engeller oluşturan 2006 Güvenli Çit Yasası'na oy verdi .

Ocak 2019'da Biden, Trump'ın talep ettiği milletvekillerinin kısmi hükümetin kapatılmasını sona erdirmek için ona fon sağlaması nedeniyle "Sınır güvenliğine ihtiyacımız var ama ihtiyacımız olan sınır güvenliği değil" dedi .

Biden, eski Başkan Obama'nın çocukluğa ertelenen Ermenilere Ertelenmiş Eylem (DACA) programını oluşturmasında başkan yardımcısıydı. Sözde Ermeni soykırımını kabul etme çağrısı yapmıştı.

Kürtaj :

Biden pratik bir Katoliktir, ancak kürtaja erişimin yasal gerektiğini savunmaktadır. Biden, federal fonların kürtaj sağlamasını yasaklayan Hyde konusundaki tutumunu da tersine çevirdi. Şimdi kürtaj için federal fonları destekliyor.

LGBTQ :

Biden tarihsel olarak aynı cinsiyetten evliliğe karşı çıktı. 2015 Yüksek Mahkemesi dava Obergfell ve Hodges karşısında yasal hale gelmeden önce , Biden aynı cinsiyetten evlilikle "kesinlikle rahat" olduğunu söyledi. Biden'in sözleri Obama'nın da desteğini açıklamadan önce geldi. Biden ayrıca , Trump yönetiminin iptal ettiği bir Obama dönemi politikası olan trans Amerikalıların orduda hizmet etmesine izin verme kanunun destekçisidir .

Silahlanma ve madde kullanımı:

2017'ye yakın bir zamanda, AR-15 gibi tüfeklerin "sokaklardan çıkarılması" gerektiğini söyledi, ancak gelecekteki satışların yasaklanması şeklinde veya zorunlu gibi müsadere programlarına dair ayrıntılara girmedi Biden'in kampanyası , cumhurbaşkanı olarak "esrar kullanımını suçlu kılacak, otomatik olarak önceki sahiplik inançlarını ortadan kaldıracak,tıbbi esrarın yasallaştırılmasını destekleyecek ve eyaletlerin eğlence amaçlı kullanımla ilgili kendi kurallarını belirlemelerine izin vereceğini"söyledi.

Dış politika:

Biden, Trump'ın defalarca tek taraflı olarak geri çekilmesi ve tek taraflı olarak geri çekilme tehdidinde bulunduğu Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'na (NAFTA) oy verdi Trans-Pasifik Ortaklığını (TPP) destekledi ve milletvekillerini Obama'nın görevdeki son aylarında geçirmeye çağırdı.Biden serbest ticaretin bir destekçisidir

Biden, Irak Savaşı'na yetki verilmesine onay(oy) verdi. Ancak Detroit'teki bir tartışmada Biden, Irak Savaşı lehine yaptığı oylama için : "Kötü bir karar verdim."dedi

Biden, Obama yönetiminin İran'la nükleer anlaşmasını ve nükleer silahların yayılmasını önleme programlarını sınırlamayı amaçlayan kilit müttefiklerini ateşli bir şekilde destekledi

Biden, Senato'daki kariyeri boyunca Yargı ve Dış İlişkiler dahil olmak üzere iki etkili komitenin başkanlığını yapmıştır. Başkan Bill Clinton'un 1994 yılında yasalaştığı Kadına Yönelik Şiddet Yasası'nı tanıttı.

Biden ve Türkiye ilişkisi:

ABD’nin şahin kanadından olan Joe Biden, 1973 yılından beri ABD’de senatörlük görevi yürütüyor. Biden, bir dönem Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevini yürüten Henry Kissinger’dan sonraki en güçlü Yahudi Lobisi destekçilerinden birisi. Ayrıca Biden, siyonist rejimin tezi olan Irak’ın böl-parçala-yönet şeklinde işgale uğramasının başrollerinden ve en büyük destekçilerinden biri.

Başkan Yardımcısı Joe Biden YPG'yi hedef alan operasyonların durdurulması çağrısında bulunmuştu

Siyonistleri ABD’deki en önemli destekçilerinden olan Biden,ABD Başkan Yardımcısı iken,Dünya Yahudi Kongresi'nin New York'taki toplantısında bunu itiraf etmişti. 30 yıl önce Türkiye’yi,  Filistin’in yanında yer aldığı için “Türkiye’nin etrafını ateş çemberine çeviririz” diyerek tehdit ettiği de biliniyor.

ABD’nin uzun yıllar Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı’nı da yürüten Joe Biden, ABD’deki Ermeni tasarısı ile Kıbrıs’taki anlaşmazlıklarda Rum yönetimi tarafını desteklemesiyle tanınıyor. Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı’nı yürüttüğü sırada Biden, Ankara’ya gönderilecek büyükelçileri de özel teste tabi tutmasıyla anılıyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir