• DOLAR 32.326
  • EURO 35.113
  • ALTIN 2303.134
  • ...
Vatandaşlar Sağlık Bakanlığının açıkladığı Covid-19 verilerine güveniyor mu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İLKHA mikrofonuna konuşan Ankaralılar, vatandaşların daha duyarlı davranıp tedbir almaları için gerçek verilerin yansıtılmasını istiyor.

video

Kimi vatandaşlar Sağlık Bakanının verdiği rakamların gerçek olduğunu düşünürken, kimileri de rakamların gerçeği yansıtmadığını belirtiyor.

Her vatandaş gibi Türkiye’deki Coronavirus gelişmelerini takip ettiğini dile getiren vatandaşlardan Musa Delibaşı, "İnsanlarımız tedbirsiz davrandığı için salgın kontrolden çıkıyor. Bu durumu insanların fark etmesi ve derhal tedbirlere uyması gerekiyor. Yoksa virüs ile daha uzun süre yaşamak zorunda kalırız. Bakanlığın yayınladığı veri elimizdeki tek veri kaynağıdır. Bakanlığın verilerine güvenmek istiyorum çünkü bu konuda bakanlığa güvenmeyeceğiz de kime güveneceğiz ama bana veriler pek samimi gelmiyor. İşin uzmanı değilim ama dediğim gibi açıklanan rakamlar bana pek samimi gelmiyor. Bence açıklanan rakamlar gerçek rakamlar değil. Gerçek rakamlar açıklanırsa insanlar panik olabilir yâda gerçekler açıklandığında insanlar daha fazla tedbir de alabilir. İnsanlar daha fazla tedbir alacaksa geçekler açıklanmalı." dedi.

"Tüm mevcut vakaların açıklanması gerekiyor"

İnsanların tedbirlere gerektiği gibi uymadıklarını dile getiren Alper Yaşar Türk, "Şu anda salgın bitmiş gibi bir ortam var. Çoğu kişi maske takmıyor. Bana bir şey olmaz diyerek etrafta geziniyorlar. Kısıtlamaların gelmesi lazım çünkü insan dediğimiz varlık birazcık izin verilince daha fazlasını isteyen bir yapıya sahiptir. Açıklanan tablo hakkında bir şey diyemem o konu hakkında uzman değilim. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlar pek samimi gelmiyor desem doğu olabilir. Rakamlar doğru verilmeli ki insanlar o korkuyla tedbirlere daha sıkı sarılsın. Tüm mevcut vakaların açıklanması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Açıklanan verilere pek güvenmiyorum"

Coronavirus salgınıyla ilgili gelişmeleri takip etiğini dile getiren vatandaşlardan Alper Kartal, "Salgın ile ilgili bence durum kötü. Bence yasaklar tekrar olmak zorunda. Eski sıkı önlemlere geri dönmeliyiz. Çok gevşek bıraktıkları için bence şu anda virüs hızla yayılıyor. Herkesin ağzında maske var ama çoğu kişi sosyal mesafeye uymuyor. Sağlık Bakanlığı bir an önce yasakları geri getirmelidir. Açıklanan verilere pek güvenmiyorum. Gerçek sayıların açıklanması gerekiyor. Açıklansın ki insanlar ciddiyetin farkına varsın." şeklinde konuştu.

Türkiye’nin salgınla ilgili durumunun iyi olduğunu aktaran Ramazan Kurnaz, Bakanlığın açıkladığı verilerin inandırıcı olduğunu dile getirdi.

Salgınla ilgili Türkiye geneli geçen aya göre biraz toparlandığını söyleyen vatandaşlardan Burak Duman, gerçek vakaların verilmemesinin ise doğru bir şey olmadığını ifade etti.

"İşin aslını bilmiyoruz devletin açıkladıklarına güvenmek zorundayız"

Diğer ülkelere göre Türkiye’de salgının kontrol altında olduğunu belirten Talip Berber ise şunları söyledi:

Ülke olarak iyi durumdayız. Halkımızda dikkat ederse çok daha iyi oluruz. İşin aslını bilmiyoruz. Devletin açıkladıklarına güvenmek zorundayız. Güvenmezsek de elimizden gelen bir şey yok. Kimin virüslü olduğunu bilmek bir açıdan iyi, bir açıdan da kötüdür. Bana sorarsanız Türkiye’nin yüzde 99’una virüs bulaşmış durumda.

"Sağlık Bakanlığının yayınladığı tabloya güvenmiyorum"

Türkiye’de salgının hiç iyiye gitmediğini dile getiren Emir Başar, "İnsanlar kurallara uymadığı için Türkiye’de durum iyiye gitmiyor. Tedbirlere uyarsak düzelir diye umuyorum. Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı tabloya güvenmiyorum." dedi.

"Virüs yakınmalarımıza kadar ulaştı"

Alınan tedbirleri yeterli görmediğini söyleyen Yunus Tural, "İlk başlarda uygulanan yasaklamaların şu anda da yapılması gerekiyor. Sokağa çıkma yasağı, 65 yaş üstüne getirilen kısıtlamalar ve daha fazlasının tekrardan yapılması gerekiyor. Şu anda virüsten daha çok korkmaya başladım. Çünkü virüs yakınmalarımıza kadar ulaştı. Bu ülkenin bakanına güvenip sağlık bakanı yapmışlar dolayısıyla onun söylediklerine itimat etmekten başka şansımız yok. Verilere tam inanmıyorum." ifadelerini kullandı.

"Salgın sürecinin ülkemizde çok sağlıklı yönetildiğini düşünüyorum"

Salgının dünya çapında olduğunu hatırlatan esnaflardan Abdullah Pak, "Salgın sürecinin ülkemizde çok sağlıklı yönetildiğini düşünüyorum. İnsanların evlerine kapatılması ve izole edilmelerini doğru bulmuyorum. Hayatımızı bir şekilde devam ettireceğiz. Hastalığa karşı yapabileceğimiz en güzel şeyde maske, mesafe ve temizlik. Bunlara dikkat ettikten sonra da sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Kızılay’ın göbeğinde çalışıyorum ve elhamdülillah bu hastalığa yakalanmadım. Hayatımıza bir şekilde devam edeceğiz. Buna da alışacağız başka çaremiz yok." şeklinde konuştu.

"Sağlık Bakanlığının açıkladığı tabloya ilk başlarda güveniyorduk"

Salgın sürecini gazetelerden takip ettiğini belirten vatandaşlardan Mustafa Acar ise şu ifadelere yer verdi:

Sağlık Bakanlığının açıkladığı tabloya ilk başlarda güveniyorduk ama son zamanlarda Türk Tabipler Birliğinin veya diğer hekimlerin onun aksine açıklamaları var o yüzden muallaktayız. Vakaların hepsi açıklanmalı ki ona göre millet tedbirini alsın. Vakalar ne kadar az gösterilirse vatandaşlar o kadar rehavete kapılıyor ama ne kadar çok gösterirlerse tedbirleri daha sıkı alacaklar. Halkımızın yüzde 60-70’i işin ciddiyetinde değildir. Vaka sayıları gerçek verilirse insanlar haliyle korkup önlem alacaktır.

Bakanlık tarafından yayınlanan verilere güvendiğini dile getiren Hüseyin Özçelik, haberlere ve açıklanan vakalara güvendiğini belirtti. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir