• DOLAR 32.543
  • EURO 34.789
  • ALTIN 2492.453
  • ...
Van Kömürcüler Sitesi Başkanı Aslantaş: "Pandemi ve doğalgaz satışlarımızı etkiliyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından dağıtılan yardım kömürlerinin, para ile satılmasına tepki gösteren Aslantaş, Van ekonomisine ciddi katkı sunan işletmelerden biri olduklarını söyledi.

Van-Özalp Karayolu üzerinde bulunan kömürcüler sitesi, 62 esnafı ile Van'ın kömür ihtiyacını karşılıyor.

Pandemi süreci ile beraber pazar paylarının daraldığını ifade eden Aslantaş, "Daha çok merkez mahallerimizde ve doğalgazın giremediği yerlerde kömür satışımız devam ediyor. Köyler bizim pazar payımızın yüzde 5'ini oluşturuyor. Kredi kartlarına 5 ile 9 taksitlerle kömür satışı yapabiliyoruz. Esnaf arkadaşlarımız elden de taksit yapabiliyor. Vatandaşlara her türlü kolaylık sağlanıyor. Geçen sene kömür satışları bin 200 TL'den başlayıp bin 400 TL ile bitirmiştik. Bu sene bin 400 TL ile başladık bin 600 TL ile devam ediyoruz. Tabi fiyatlar dolara bağlı. Dolar eğer bu fiyat seviyesinde kalırsa kömür bin 600 seviyelerinde devam eder. Zaten yeni sezonun başlangıcı bu yüzden tam fiyatı kestirmek mümkün değil." dedi.

"Yardım kömürleri satılıyor"

Ücretsiz olarak dağıtılan yardım kömürünün, kömür piyasasını yüzde 40 civarında etkilediğine dikkat çeken Aslantaş, "Doğalgaza geçmiş ama halen ismi Sosyal Yardımlaşma Vakfında olan vatandaşlar yardım kömürü alabiliyor. Bu kömürü satıp, paraya çeviriyorlar. Özellikle kat kaloriferi kullanan müşterilerimiz çok yoğun talep alıyor. Biz yardım kömürü ile alakalı yetkili mercilerle görüştük. Bunu kömürcüler sitesi esnafı eliyle ve devletimizin uygulayacağı bir sistemle kart olur, fiş olur bu şekilde biz vermeyi talep ettik. Yalnız bu konuda bize herhangi bir olumlu dönüş olmadı.  Yardım kömürü ciddi manada hava ve çevre kirliliğine neden oluyor. Daha kaliteli kömürü daha uygun fiyata burada alabileceklerini yetkililere ilettik. Lakin herhangi bir sonuç alamadık. Öte yandan bu yardım kömürlerinin satıldığını duyuyoruz. Nasıl satıldığı ile alakalı bir bilgimiz yok ama satıldığını biliyoruz." ifadelerini kullandı. 

"İl ekonomisine yön veren işletmelerden biriyiz"

Sitenin il ekonomisine ciddi katkılar sağladığı vurgusunda bulunan Aslantaş, şu ifadeleri kulandı:

"Kömürcüler sitesi olarak, ilin ekonomisine yön veren işletmelerden biriyiz. Dolar üzerinden çalıştığımız için bu süreçte en fazla etkilenen sektörlerden biri olduk. Bu sezon böyle devam ederse esnafımız 3-4 yılda toparlanamaz. Pandemiden en çok etkilenen sektör olduk.

E-devlet üzerinden sağlanan yardımlara işletme sahibi olan esnaflar yararlanamadı. Sadece bin TL yardımdan faydalanıldı. Devletin sağladığı 50 bin ve 100 bin TL'lik kredilerden esnaflarımızdan bazıları faydalandı ama bu paralar yeterli değil. Çünkü çok yoğun bir dolar kuru ile karşılaştık. Yani aldığımız 50 bin, 100 bin TL krediler bu açığı kapatmıyor.  Bu süreçte BAĞ-KUR, SGK borçları da bizi zorladı. Bir de pandemi süreci ülkemizde sezon sonu gibi başladı. Ekonomik paketler site esnafına derman olmadı. Bu kredileri bazı esnaflar alamadı, alabilenlere de yetmedi." (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir