• DOLAR 32.384
  • EURO 35
  • ALTIN 2326.163
  • ...
​Yağ fiyatındaki fahiş artış vatandaşın cebini yaktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yükselen dolar kurunun yanında maaş ve alım gücü ger geçen gün zorlaşan vatandaşlar, temel tüketim ürünlerine gelen zamanlara tepki gösterdi.

Fiyat artışının devam edeceği beklentisi ile piyasadan ayçiçek alımı yapanlar ellerindeki ayçiçeği tohumunu satmazken, sanayici de yağ üretmek için ham madde bulamamaktan endişeli.

Son 1 ayda marketlerdeki fiyatlar neredeyse 2 katına kadar çıktı. Ama en dikkat çekici zamlardan biri sıvı yağ reyonlarında görüldü. Daha 20 gün öncesine kadar 39 lira bandında satılan 5 litrelik ayçiçeği yağları, bugünlerde 55 liraya dayanmış durumda. Yine 20 gün öncesine kadar 160 lira seviyelerinde satılan 18 litrelik ayçiçeği yağları ise çoğu markette 190-220 lirayı aşmış durumda.

Yağın yanı sıra elektrik, su ve doğalgaza dolayı ve yapılan gizli zamlar, başta asgari ücretle çalışan vatandaşlar olmak üzere toplumun tamamında tepkiyle karşılandı.

"Tamda ürünün hasat zamanı fiyatlar neden yükseliyor? Denetimsizlik var"

Piyasada denetimsizlik olduğunu ve her hasat döneminde fiyatların bu şekilde yükseldiğine dikkat çeken Siirt Demirciler Odası Başkanı Hüseyin Akbay, sıkıntının denetimsizlikten kaynaklandığını söyledi.

Akbay, "Ne Tarım Müdürlüğü ne belediye ne de Vergi Dairesi Müdürlüğü denetim yapmıyor. Kimse vazifesini yerine getirmiyor. Türkiye’de yetişen bir ürünün fiyatı neden bu kadar yükseliyor? Fırsatçılara fırsat veriliyor. Ben tarımdan geldiğim için bu işleri iyi biliyorum. Tamda ürünün hasat zamanı, zam gelecek ise şubat veya martta ürünün hasadının olmadığı bir dönemde gelir. Bütün ürünlerde bu şekilde oluyor. Buğday, arpa, yağ hasat zamanı yükseliyor. Fırsat kolluyorlar. Yağ 140 TL’den 210 TL’ye çıkmış 70 TL fark çok para," diye konuştu.

Yaklaşık 10 aydır iş bulamadığı için büyük bir sıkıntı yaşadığını ve çocuklarına ekmek götüremediğini dile getiren vatandaşlardan Mehmet Ali Aslan, dayanacak gücünün kalmadığını söyledi.

Aslan, "Her şeye her gün zam geliyor, bu vatandaşın hali ne olacak? Şahsen ben kafayı yemek üzereyim, 8 nüfusum var. Vatandaşın halinin ne olacağını düşünmüyorlar, Allah’tan korkmuyorlar mı, nereye kadar gidecek? Televizyon ekranlarından her şeyin güllük gülistanlık olduğunu söylüyorlar. Hele gelip bir insanların içine girsinler. Yağın tenekesi 225 TL olmuş, eskiden yılda bir zam gelirdi şimdi her hafta zam gelmeye başladı." diye konuştu.

"Çocuklarım çalışmak için her biri başka memleketlere gitti"

Ay sonunu değil ayın yarısını dahi getiremediklerini söyleyen Abdullatif Kaya, 15 çocuğu olduğunun ve geçinemedikleri için her birini başka bir şehre çalışmaya gönderdiğini ifade etti.

Kaya, "Memlekette iş imkânı olmadığı için çocuklarımın her biri başka illere çalışmaya gitti. Çocuklarımın biri Çorlu, diğeri İstanbul bir diğeri ise başka memlekete gitti. Her biri başka bir memlekette ama yine de geçinemiyoruz. Az önce elektrik ücretini ödedim, çok fazla gelmiş, eskiden 50’TL civarı gelirken şimdilerde ise fırlamış, biz ne söylesek boş." ifadelerini kullandı.

"Ayıptır söylemesi ama ben artık dileniyorum"

Değil bir teneke yağ, 5 litre dahi almadığını ve artık dilenmeye başladığını dile getiren vatandaşlardan Celal Eldemir, içler acısı durumu şöyle anlattı:

"Artık geçinemiyorum, Belediye Başkanlığına gittim Vali bey yerinde yok, Valiliğe gittim hastalık nedeni ile gelmediğini söylediler, ben ne yapayım, nasıl geçineyim? Yüzde 42 özürlü olduğum için kimse beni çalıştırmak istemiyor. Oğlum iş arıyor iş bulamıyor. Pandenmi maaşı ile idare etmeye çalışıyorum ama yetmiyor. Bazen tanıdık veya tanımadık insanlara derdimi anlatıyorum bana yardım ediyorlar. Az önce bir tanıdık 100 TL yardım etti. Cebimde 3-4 TL kalmıştı." dedi.

6-7 ay öncesine kadar lokantada çaycılık yaptığını ama salgının başlamasıyla birlikte işten çıkarıldığını ifade eden Eldemir, Covid-19 nedeni ile işine son verildiğinin söyleyerek, "Ben işsizim, sesimi bütün Türkiye, bütün dünyaya duysun. Üstümde gördüğünüz elbiseler başka bir hayırsever tarafından verildi. Üstümde kendime ait bir elbise yok, ben batmışım zaten, derdimi kime anlatayım bilmiyorum. Valiliğe gidiyorum kendisine ulaşamıyorum, oradakiler 'derdini bize anlat' diyorlar. Onlara anlatıyorum sadece beni dinliyorlar. Daha sonrasında bir şey yok, gelen bir cevap ta yok." şeklinde konuştu.

"Gerçekten vatandaş çok mağdur, bana göre bu işte bir rant var"

"Vatandaş gerçekten mağdur, bırakın yağ almayı diğer gıda ürünlerini bile alamıyor." diyen Ramazan Akbaba, sadece yağa değil bütün gıda ürünlerine büyük oranda zam yapıldığını kaydetti.

Akbaba, "Bana göre bu işte bir rant var, bu kişilerin kendi başlarına yapmış oldukları bir zamdır. Normal şartlarda fiyatlar bu kadar artmaması lazım, bir fırsatçılık var. Bundan 5-6 ay öncesinde 110-120 TL’ye almış olduğumuz yağın tenekesi şu anda 200 TL’ye yükseldi. Bu ekonomik krizden kaynaklanmıyor. Bu kişileri hastalığı bahane ederek yapmış olduğu fırsatçılıktır. Ben de geçinmekte sıkıtı yaşıyorum ama gerçekten geçinemeyen, bırakın yağı ekmek alamayacak durumda olan insanlar var. Bu nedenle düzgün bir denetim yapılaması gerekiyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA) 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir