• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
AB, İngiltere'ye karşı yasal süreç başlattı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, "Tasarı, doğası gereği ayrılık anlaşmasını ihlal ediyor. Tasarının bu haliyle kabul edilmesi İrlanda ve Kuzey İrlanda protokolüne aykırı bir durum ortaya koyuyor." dedi.

İngiliz ve AB müzakerecileri son dönemde, ticaret alanında devlet yardımı konusundaki boşluğu kapatmak için görüşmeler yürütüyordu.

Geçen sene varılan Brexit anlaşmasına göre, Birleşik Krallık AB'den ayrılsa da Kuzey İrlanda AB'yle gümrük birliği içinde kalmayı sürdürecekti.

Tasarı, İngiliz bakanlara Kuzey İrlanda ve Birleşik Krallık'ın geri kalanı arasındaki ticaret konusunda daha fazla yetki veriyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İç Pazar Yasası'nın, ülkenin bütünlüğünü garanti edeceğini, İskoçya ve Galler'e daha fazla yetki devredeceğini ve Kuzey İrlanda barış sürecini koruyacağını savunuyordu.

Brüksel, bu yasanın AB ve uluslararası hukuk kurallarının ihlali olacağını dile getiriyordu.

B, tasarının uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirterek düzenlemenin geri çekilmesini istiyor.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, 10 Eylül'de yaptığı açıklamada, Londra'ya ay sonuna kadar süre vermiş, aksi halde Avrupa Adalet Divanı'na gideceklerini duyurdu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise, 15 Eylül'de yaptığı açıklamada metnin AB'nin Birleşik Krallık'ı "parçalama gücüne" karşı sigorta olduğunu belirterek, "Tasarı, Birleşik Krallık'ın egemenliği ve bütünlüğüne önem veren herkes tarafından memnuniyetle karşılanmalı." değerlendirmesinde bulundu.

(EURONEWS)

Bu haberler de ilginizi çekebilir