• DOLAR 32.383
  • EURO 35.031
  • ALTIN 2325.779
  • ...
AİHM'DEN Azerbaycan'a tedbir kararı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AİHM, Dağlık Karabağ’daki durumun, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlali konusunda ciddi riskler oluşturduğu gerekçesiyle bu kararın alındığını duyurdu.

Yapılan açıklamada 7 hakimden oluşan ilgili dairenin, Ermenistan'ın başvurusunun, Strasbourg mahkemesinin içtüzüğün 39. maddesi uyarınca değerlendirilmesine karar verdiği bildirildi.

AİHM’in bugünkü kararında, Azerbaycan ve Ermenistan’dan, sivil halkın yaşamını ve sağlığını tehlikeye atacak, kötü muameleye yol açacak ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin maddelerini ihlal edecek askeri eylemlerde özellikle kaçınmaları istendi.

AİHM, ayrıca ilgili ülkelerden, 39. maddeden doğan sorumluluklarıyla ilgili olarak alacakları tedbirler konusunda kendisini en kısa zamandan bilgilendirmesini istedi. AİHM, içtüzüğün 39. maddesi uyarınca AİHS’ne taraf herhangi bir devlete geçici tedbirler uygulayabiliyor.

Olağanüstü bir karaktere sahip tedbirlerin alınabilmesi için, telafisi mümkün olmayan acil bir riskin bulunması şartı gerekiyor.

Ermenistan AİHM'in iç tüzüğündeki geçici tedbirlerle ilgili 39. maddeye atıfta bulunarak mahkemenin Azerbaycan'ı Ermenistan ve Artsakh ile bağlantılı tüm hat boyunca bulunan sivil yerleşkelere askeri saldırıları durdurmaya, sivil veya asker ayırt etmeksizin gerçekleştirdiği saldırılarına son vermeye ve vatandaşları, sivil tesisleri ve yerleşimleri hedef olarak kullanmayı durdurmaya mecbur etmesini talep etmişti.

Euronews

Bu haberler de ilginizi çekebilir