• DOLAR 32.348
  • EURO 35.162
  • ALTIN 2305.25
  • ...
SON DAKİKA
​Prof. Dr. Özgüler anne-babaları uyardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Anne ve babanın çocuğunu yetiştirme konusunda sözlü hareketlerden ziyade uygulamalı olarak örnek olması gerektiğini vurgulayan Özgüler, ailenin saygı duyulması gereken evrensel bir kurum olduğunu vurguladı.

Sağlıklı bir bireyin yetişmesinde en önemli etkeninin aileye ait olduğunu dile getiren Özgüler, "Aile bir yapı taşıdır. Çocuk kişilik gelişiminin büyük bir kısmını ailede tamamlar. Çocuğun aile içinde eğitim konusunda desteklenmemesi durumunda sosyal çevre ve okulda başarısızlık kaçınılmaz bir duruma gelir." dedi.

Ailenin tanımını yapan Özgüler, "Aile ebeveynlerin çocuklarına rehberlik ettiği mekanlardır. Aile ebeveynlerin çocuklarına örnek olacağı güvenli limandır. Aile insan sermayesinin ilk yatırım alanı, temel davranış özelliklerinin öğrenildiği ilk yerdir. Toplumda dengelerin, hayata bakışın, anlamların çocuk tarafından öğrenilmeye başlandığı, genel ifadeyle çocuğun gelişmesinde tohumların atıldığı alandır." diye konuştu.

Bireyin hayatı boyunca aile içerisinde geçirmiş olduğu izleri unutamayacağını belirten Özgüler, çocuğun yaşına orantılı olarak sorumluluk ve yetki alanlarının belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Çocuğun anne ve babasıyla beraber seçim ve kararlara nasıl yaklaşıldığını, anlaşılmazlıkların nasıl giderildiğini yaşayarak, sınayarak ve kopyalayarak öğreneceğini söyleyen Özgüler, "Kısacası aile bireylerinin kendi davranışlarına karşı verdikleri reaksiyona dayalı özgüven sahibi olacak karşılaşacağı sorunları çözmeyi, stresle başa çıkmayı öğrenecektir. Zaman yönetimini iyi yapın. Randevularınıza ve çocuğunuza verdiğiniz söze sadık kalın." dedi.

Öğrencilerin başarısını arttırmada ebeveynlerin görevine de değinen Özgüler, ailenin vereceği en iyi eğitim örnek yaşamak olduğunu vurguladı.

"Çocuğumuz internette iken göz önünde olmalı"

İnternetin zararlı yönlerinden kurtulabilmek için ailelerin kaba üslup kullanmak yerine alternatifler sunarak yönlendirmek gerektiğini söyleyen Özgüler, "Olumsuz emirler zarar verir, yolda yürüme diyeceğimize, kaldırımda yürümen daha emniyetlidir dememiz daha uygun olacaktır. Çocuğumuzu internet bağımlılığından kurtarmak için onunla vakit geçirmeliyiz. Spor, ödüllü yarışma, piknik gibi alternatifler üreterek ailecek beraber vakit geçirmeliyiz." diye konuştu.

Aile içi iletişimde anne babanın sadece kendisini düşünmemesi gerektiğini, çocuğunun da ihtiyaç ve taleplerini göz önünde bulundurması gerektiğini de söylen Özgüler, "Çocuğumuz bilgisayar ya da telefonla oynarken, göz önünde olmalıdır. Kendi odalarına kapanmasın ve gözlem altında olduğunu bilsin ki yanlışa yönelmesin." ifadelerini kullandı. (İLKHA) 



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir