• DOLAR 32.598
  • EURO 34.793
  • ALTIN 2497.777
  • ...
Burun spreyi corona virüsün çoğalmasını yüzde 96 oranında önledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avustralyalı ilaç şirketi Ena Respiratory tarafından yeni tip corona virüse karşı geliştirilen burun spreyinin gelincikler üzerinde yapılan deneylerde virüsün çoğalma yeteneğini yüzde 96 oranında azalttığı görüldü.

Çalışma kapsamında 24 gelincik, corona virüse maruz kalmadan bir gün önce, bağışıklık sistemini güçlendirmek için tasarlanmış yapay bir molekül içeren iki doz çözelti aldı. Bilim insanları INNA-051 adı verilen  yapay bileşiğin önümüzdeki dört ay içinde insan denemelerine gireceğini belirtti.

Söz konusu burun spreyi öncelikli olarak soğuk algınlığı ve gripten korunmaya yardımcı olmak için geliştirildi.

Eğer ilaç Covid-19 hastalarında kullanım için onaylanırsa, tedavinin yaşlılar ve altta yatan sağlık sorunları olanlar da dahil olmak üzere Covid-19'dan yüksek risk altında olanlara ek savunma sağlayabileceği bildirildi.

Araştırmacılar burun spreyinin boğaz ve burnu kaplayan mukozal epitel hücrelerindeki TLR2 ve TLR6 reseptörlerini tetiklemek için tasarlanmış moleküller içerdiğini ve  beyaz kan hücrelerini bu bölgelere çekerek bağışıklığı artırdığını açıkladı.

Gelincikler üzerindeki spreyin denemesi, İngiltere Halk Sağlığı Kurumu’nda araştırma başkanı olan Profesör Miles Carroll tarafından yönetildi. Melbourne merkezli Ena Respiratory'ın genel müdürü Dr. Christophe Demaison , konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Tedavimizin ne kadar etkili olduğuna şaşırdık. Gelinciklerin doğal bağışıklık tepkisini artırarak, virüsün hızlı bir şekilde yok edildiğini gördük. İnsan deneylerinde de benzer sonuçlara ulaşmayı umut ediyoruz. Buna ek olarak, tedaviye yanıtın hızlılığı, enfekte olmuş bireylerin virüsü diğerlerine geçirme olasılığının düşük olduğu anlamına gelir, bu da topluluk yayılmasının hızlı bir şekilde durması anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan, Ena Respiratory,  insan denemeleri başarılı olursa ve finansman sağlanırsa, burun spreyinin büyük ölçekte üretilebileceğini belirtti. Şirket şu ana kadar  8,25 milyon dolar  tutarında bir finansman sağladı.

(NTV)

Bu haberler de ilginizi çekebilir