• DOLAR 32.542
  • EURO 34.887
  • ALTIN 2486.012
  • ...
Bilim insanları akıllı maske geliştirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Singapurlu bilim insanları, Covid-19 ile ilişkili sağlık göstergelerini izlemek için herhangi bir yüz maskesine kolayca takılabilen entegre bir izleme sistemi geliştirdi. Sensörler, Covid-19 ile ilişkili parametreleri; vücut ısısını, oksijen miktarını, kan basıncını ve kalp atış hızını ölçüyor. Buluşun arkasındaki bilim insanlarından biri olan Profesör Loh Xian Jun yaptığı açıklamada,  “Covid-19 hastaları tecrit koğuşlarında iken, ön saflardaki sağlık çalışanları, hayati belirtileri izlemek için yaklaşık her 30 dakikada bir hastanın bulunduğu odaya girip sıcaklık okumaları yapmak ve oksijen satürasyonunu ölçmek zorunda. Bu nedenle, ön saflardaki sağlık çalışanlarına yardım etmenin ve karşılaştıkları riski azaltmanın bir yolu olup olmadığını merak ediyorduk” dedi.

RİSK AZALIR

Prof. Jun, hemşirelerin bu tür bir izleme sırasında büyük ve hantal ekipmanları odadan odaya sürüklemeleri gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bu sadece rahatsızlık vermekle kalmıyor, aynı zamanda virüsün yayılma riskini de artırıyor. Hastanelerde, bu tür akıllı maskeler Covid-19 hastalarına verilebilir ve personelin hayati belirtilerini uzaktan izlemesine olanak tanıyarak sağlık çalışanları için enfeksiyon riskini azaltabilir.”

YENİ SÜRÜM TEST AŞAMASINDA

Sistemin içindeki üç sensörün tümünü tek bir yongaya entegre eden yeni bir sürümü şu anda test aşamasında. Verilerin akıllı telefonlara aktarılmasına izin veren bluetooth cihazı da ayrıca sistemde bulunuyor. Tüm sensörler maskeden çıkarılıp başka bir maskeye takılabiliyor. Kaynak, İTO

Bu haberler de ilginizi çekebilir