• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
TEKNOFEST 2020 dolu dolu geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu yıl Coronavirus (Covid-19) pandemisinden dolayı ziyaretçilerin kabul edilmediği “TEKNOFEST 20”ye sadece yarışmacılar katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) tarafından Gaziantep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde yapılan “TEKNOFEST 2020” 24 Eylül Perşembe günü düzenlenen kortej yürüyüşüyle başlayan festival dün düzenlenen ödül töreniyle tamamlandı.

Türkiye'nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağının artırılmasının hedeflendiği ve her yıl daha önemli projelerin sergilendiği “TEKNOFEST 2020”ye Türkiye'nin 81 ilinden ve dünyanın da 84 farklı ülkesinden 20 bin 197 takım başvuruda bulundu.

Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen, Türkiye'nin önemli kurum ve firmalarının verdiği desteklerle gerçekleştirilen festival kapsamında İnsanlık yararına teknoloji, yapay zeka, insansız su altı sistemleri, uçan araba tasarımı, sürü İHA simülasyonu gibi çeşitli yarışmalar düzenlendi.

Pandemi nedeniyle ziyaretçilerin kabul edilmediği festival 4 gün boyunca dijital ortamda canlı olarak yayılandı.

Birçok yarışma ve programının iptal edilmesine rağmen festival dijital platformlarda büyük bir ilgi gördü.

İlk defa TEKNOFEST heyecanının yaşandığı kentte festivale gösterilen ilgiden Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere bakanlar, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve kent yetkilileri festivale olan ilgiden memnun kaldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Her alanda çığır açacak yenilikler TEKNOFEST’te tohumlanacaktır”

TEKNOFEST’in üçüncü gününde Gaziantep’e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, festival kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerini verdi.

30 ilde Deneyap atölyelerinin de açılışını yapan CumhurbaşkanıErdoğan, yarışmada dereceye giren öğrencileri ziyaret ederek, yapılan projelerine imza attı. Öğrencilerle sohbet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, birçok standı gezdi.

Bu yıl 3’ncüsü düzenlenen TEKNOFEST’in Gaziantep’e, Türkiye’ye ve özellikle gençlere hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan,teknoloji ile ilgili önemli mesajlar verdi.

Etkinliği düzenleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfına teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan,TEKNOFEST’e ev sahipliği yapmak için her ilden talep geldiğini belirterek, “Bunun üzerine TEKNOFEST’in tek rakamlı yıllarda İstanbul’da, çift rakamlı yıllarda ise diğer şehirlerimizden birinde yapılmasına karar verildi.” açıklamasında bulunmuştu.

Tüm alanlarda dereceye giren takımları ve yarışmacıları tebrik ederek azim ve başarılarının devamını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Salgın sebebiyle bu festival alışık olduğumuz büyük kalabalıklar yerine daha sınırlı gruplarla gerçekleştirildi. Ancak bu durum TEKNOFEST heyecanının ülkemizi ve gençlerimizi sarmasına engel teşkil etmedi. Şu karşımdaki kalabalık, bu manzara sizlerin azmini ve kararlılığı hiçbir virüsün, hiçbir engelin, hiçbir tehdidin durduramayacağını gösteriyor.” diye konuşmuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: TEKNOFEST’e ilgi her sene katlanarak artıyor”

24 Eylül perşembe günü kortej yürüyüşü, uçak ve helikopter gösterileri gibi renkli görüntülerle tarihi Gaziantep kalesi önünde düzenlenen törenle başlayan “TEKNOFEST 2020”nin açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TEKNOFEST'eolan ilgi her sene katlanarak arttığına dikkat çekmişti.

Varank, "Festivalin ilk yılında, 4 bin 333 takım yarıştı, 550 bin ziyaretçi bizleri yalnız bırakmadı. İkinci senemizde yarışan takım sayısı 17 bin 773'e çıktı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen gençlerin yanı sıra sınırlarımızı da aştık, 122 ülkeden de yarışmacıya ülkemizde ev sahipliği yaptık. Geçen sene bir milyon 720 bin ziyaretçiyle, kendi alanında dünyanın bir numaralı festivali olduk. Biliyorsunuz ilk 2 sene İstanbul'daydık, üçüncü senemizde ‘Anadolu'ya çıkarma yapalım’ dedik ve işte Gaziantep'teyiz. Bu sene TEKNOFEST'e 100 binden fazla yarışmacı başvurdu, bu hakikaten muazzam bir rakam.” diye konuşmuştu.

TEKNOFEST Başkanı Bayraktar: “Bu yıl rekor başvuru aldık”

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve TEKNOFEST Başkanı Selçuk Bayraktar ise TEKNOFEST'in Anadolu kenti olan Gaziantep'te yapılmasından büyük mutluluk duyduklarını dile getirmişti.

Bayraktar, "Bu yıl pandemiye rağmen rekor seviyede başvuru aldık, adeta dünyayı buraya getirdik diyebilirim. 7 binden fazla takım toplamda 100 bin genç bulunuyor. Bunlar yarışmalara başladı. Genç kardeşlerim bir yıldır bu yarışmalara hazırlandı ve eğer yarışmalar yapılmasaydı emekleri, hayalleri, zayi olacaktı ve motivasyonları düşecekti. Onların heyecanı sönmesin, projelerine dört elle sarılıp devam etsinler diye TEKNOFEST'e sadece yarışmalarla devam ediyoruz.” şeklinde konuşmuştu.

Adalet Bakanı Gül: “Türkiye'nin en büyük zenginliği gençliğidir”

TEKNOFEST’in ikinci gününde festivali ziyaret eden Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de TEKNOFEST'in Gaziantep'te düzenlenmesinden büyük mutluluk duyduklarını, gençlerin zekalarını, ufkunu ve hayallerini keşfettiklerini ifade ederek, “Gençlerimiz petrol ve doğal gazdan bile daha değerlidir.” ifadelerini kullanmıştı.

İçişleri Bakanı Soylu: “Zeka, akıl ve yetenek Allah’tandır”

TEKNOFEST’in son gününde festivali ziyaret eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da TEKNOFEST'in Gaziantep'te düzenlenmesinden büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek, TEKNOFEST'te her geçen yıl çok daha büyük bir gelişim ve heyecan gördüğünü söyledi.

Gençlerede seslenen Soylu, “Elbette zekanız, aklınız ve yetenekleriniz var ama onları esas sizinle beraber buluşturan, ilerlemesini sağlayan Allah'tır, onu da unutmayın.” uyarısında bulunmuştu.

öte yandan festivalde, Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı Başkanı Haluk Bayraktar tarafından yapay zeka tabanlı elektronik geliştirme kartı “Deneyap yazılım kart”ı tanıtıldı.

 “TEKNOFEST 2020” için Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri de festivalde aylarca emek vererek hazırladıkları projelerini sergileme fırsatı buldular.

Afrika ülkesi olan Somali'de imkansızlıklar içinde yaptığı maket uçak modelleriyle sosyal medyada ilgi odağı haline gelen Guled Abdi de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun talimatıyla Türkiye'ye getirilerek TEKNOFEST’i ziyaret etti.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile bir araya gelen Abdi, Bayraktar ile birlikte fuar merkezindeki uçak ve İHA modellerini yakından inceleyip fotoğraf çekti.

Abdi ile yakından ilgilenen ve cihazları tanıtan Bayraktar, Abdi ile sohbet ettikten sonra BAYKAR’ın maket İHA'sını hediye etti.

TEKNOFEST'te yarışmalarda dereceye girenlere 3 milyon TL'den fazla ödül verildi

Festivalde 21 farklı kategoride yarışmalar düzenlendi. Düzenlenen yarışmalar sonunda dereceye girenlere 3 milyon liralık ödül dağıtımı gerçekleşti.

Festival kapsamında düzenlenen organizasyonların tamamlanması ve dereceye giren takımlara da dün ödüllerinin verilmesi ile tamamlanan “TEKNOFEST 2020”nin kapanış programında konuşan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Gaziantep'te üçüncüsünü düzenledikleri TEKNOFEST 2020'yi tamamladıklarını belirtmişti.

TEKNOFEST’in önümüzdeki yıl İstanbul’da düzenleneceğini anımsatan Bayraktar, “Özellikle burada emeği geçen genç kardeşlerimize, bizi ziyaret eden Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza ve değerli protokole teşekkür ediyorum. Bizi adeta bağrına basan Gaziantep'e, valimize ve belediye başkanımıza kalbi şükranlarımı iletiyorum. TEKNOFEST'in heyecanını duyan, gönlünü veren, emek sarf eden herkese minnet duygularımı iletiyorum. Gelecek yıl İstanbul'da buluşmak üzere kalın sağlıcakla.” diyerek festivali kapatmıştı.

Vali Gül’den TEKNOFEST teşekkürü

Etkinliğin ardından sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yapan Gaziantep Valisi Davut Gül de şunları söyledi:

Etkinliğimizi onurlandıran sayınCumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Bakanlarımıza, Genelkurmay Başkanımız ve Kuvvet Komutanlarımıza,uzaktan yakından katılan herkese sonsuz teşekkür ediyorum. TEKNOFEST etkinliğinde gece-gündüz gayret gösteren T3 Vakfı ve bütün paydaşlarına, kamu görevlilerine ve gönüllülere,basın mensuplarına ve misafirperver Gaziantepli hemşehrilerimize çok teşekkür ederim.” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“TEKNOFEST’i 3’ncü yılında Gaziantep’te ağırlamaktan gurur duyduk. Geleceğimiz gençlerimizle MilliTeknolojiHamlesi’nde adım adım güçlü Türkiye hedefimiz gerçekleşiyor. Bu ruhu gazi şehrimizde devam ettireceğiz.TEKNOFEST 2020’nin gazi şehrimizde yapılması için emek harcayan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, milletvekillerimiz, Valimiz Davut Gül ile yoğun şekilde çalışan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri