• DOLAR 32.587
  • EURO 34.689
  • ALTIN 2523.479
  • ...
Hangi İstikrar?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır’da seçilmiş ilk ve tek sivil yönetime karşı askeri darbe gerçekleştiren Sisi,  bugün ülkede devam eden meşru protesto gösterilerini Mısır'ı istikrarsızlaştırma projesi olarak yorumladı. Sivil yönetime karşı askeri darbe gerçekleştirmesinin ardından Rabia Meydanı’nda 3 bin 533 kişiyi katleden darbe yönetimi, bugün de barışçıl gösterilere karşı benzer bir tutum ortaya koymaktadır.

İş başına gelmesinden bu yana Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin maddi rüşvetine karşı yine de ekonomik buhrandan kurtulamayan Mısır’ın darbeci  yönetimi bugün başarısız ekonomik politikalarına karşı verilen haklı isyanlarla karşı karşıyadır. Kamu borcu hacmi çok yüksek bir orana ulaşan Mısır, defalarca IMF’nin kapısını çalmış ancak kapsamlı bir ekonomik reform gerçekleştirememiştir. Rüşvet, yolsuzluk, bağımlı ve başarısız dış politika hamlelerine ayrılan bütçe, halkın bugünkü isyanının temel sebepleridir. Bağımlı ekonomi ve siyasetin yanı sıra düşünce muhalifi avına çıkılan, 100 binden fazla tutuklu ve hükümlünün bulunduğu  ülkede özgürlük ve adaletten söz etmek mümkün değildir.

Bugün ülkede haklı gerekçelerle başlayan barışçıl gösterilere karşı reformcu değil güvenlik odaklı bir tavır takınan Sisi, söz konusu gösterilerin bir proje olduğunu iddia etmektedir. 1 yıl gibi   az bir süre görevde kalmış seçili yönetime karşı ‘ekonomi ve özgürlük’ temalı gösterileri ‘halkın sesi’ olarak yorumlayan darbeci yönetimin 7 yıllık bir siyasi enkaza  karşı oluşmuş bir isyanı  proje olarak değerlendirmesi son derece ironiktir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir