• DOLAR 32.339
  • EURO 35.208
  • ALTIN 2247.999
  • ...
Somalili genç yetenek Guled Abdi TEKNOFEST'e katıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Üçüncü yılında Gaziantep'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen dünyanın en büyük “Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2020” 4’ncü gününde devam ediyor.

 

Kendi imkanlarıyla ulaştığı malzemelerle maket uçak tasarlayan Somalili Guled Abdi, yaptığı maketi dün sosyal medyada paylaşarak Gaziantep’te düzenlenen TEKNOFEST’e katılmak istediğini söylemişti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran da sosyal medyada bir açıklama yaparak “Bakanımız Çavuşoğlu'nun talimatlarıyla ulaştığımız Somalili kardeşimiz Abdi'yi bugün ülkemize getiriyoruz. TEKNOFEST Gaziantep'e katılacak, drone eğitimi alacak ve Türkiye'nin 'Milli Teknoloji Hamlesi' kahramanlarıyla buluşacak. Yanındayız Guled.” ifadelerini kullandı.

Özel bir uçakla annesi Maryama Hasan Muhammed ile Türkiye’ye getirilen Guled Abdi (17), Dışişleri ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri ile birlikte Gaziantep’e geldi.

Ortadoğu Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen TEKNOFEST 2020 alanına gelen Abdi, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile bir araya geldi.

Bayraktar ile birlikte fuar merkezindeki uçak ve İHA modellerini yakından inceleyip fotoğraf çeken Abdi, burada uçak simülatörünü kullandı.

Abdi ile yakından ilgilenen ve cihazları tanıtan Bayraktar, Abdi ile sohbet ettikten sonra BAYKAR’ın maket İHA'sını hediye etti.

Abdi’yi Türkiye’de ve TEKNOFEST’te ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bayraktar, gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisinin de küçük yaşlarda böyle küçük maketler yaptığını söyledi.

Türkiye'nin şartlarının şu anda çok daha iyi durumda olduğunu ifade eden Bayraktar, “Açıkçası genç kardeşimizin yokluk içerisinde maket yapabilmesi beni de etkiledi. Zaten video, sosyal medyada da bayağı yayılmış. Zannedersem TİKA'dan 'BAYKAR'ı ziyaret etse, Türkiye'nin projelerini görse' şeklinde bir çağrıda bulunuldu. Biz de TEKNOFEST devam ediyor diye çok daha renkli bir etkinlik olarak buraya davet ettik. Kendisiyle burada görüşmekten mutlu oldum. inşallah BAYKAR'a da bekleriz. Burada ülkemizin hava araçlarını yapan diğer firmalar da var, TUSAŞ var, uçuş simülatörleri yapan HAVELSAN var, onları da ziyaret edecek. Kardeşimiz 17 yaşındaymış. Ben de bir anlamda o yaşlarımı hatırladığımı söyleyebilirim.” dedi.

Türkiye hükümetinin davetiyle TEKNOFEST'e geldiğini belirten Abdi de Türkiye’ye geldiği ve TEKNOFEST’e katıldığı için çok mutlu olduğunu söyledi.

Festivalin kendisini çok etkilediğini belirten Abdi, “Herkese teşekkür ederim. Bu tür şeyleri gördüğüm için çok mutluyum. Burada olduğum için kendimi şanslı görüyorum. Bugün çok güzel şeyler gördüm. Şimdiye kadar kendi imkanlarımla küçük uçak maketleri yaptım.” ifadelerini kullandı.

Abdi, “Ülkemde çok imkan yok ama kendimce bir şeyler yapmak istiyorum. Türkiye'de bu alanda eğitim almayı çok isterim. İnşallah gelecekte de uçak ve helikopter üretimi gerçekleştiren bir şirket kurmak istiyorum.” şeklinde konuştu.

Abdi ile birlikte Hakkari'de strafor ve atıl malzemelerle F-35 savaş uçağı maketi yapan Savaş Tatlı’yı da ziyaret eden Bayraktar, TEKNOFEST’te Türkiye’nin 81 ilinden ve dünya ülkelerinden de yeteneklerin yer aldığını belirtti.

Tatlı da yaptığı F-35 savaş uçağı maketi ile ilgili bilgi verdi. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir