• DOLAR 32.341
  • EURO 35.216
  • ALTIN 2247.468
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İkinci el araç fiyatlarının 1,5 yıl içerisinde yüzde 100 değer kazanmasının ardından vatandaşlar araçlarını satara konut sahibi olmak istiyor. Konut sahibi olmak isteyenler ikinci el araçlardaki fiyat artışını değerlendirerek soluğu oto pazarlarında alıyor.

 

Ağrı'da her hafta pazar günü açılan ve yaklaşık 150 ikinci el otomobile ev sahipliği yapan Ağrı Açık Oto Pazarı, ev satın almak üzere araba satmaya gelen müşterilerini ağırlıyor.

Oto pazarı sahibi Emrah Eroğlu, pandemi döneminde ikinci el araçların değerlendiğini, bayilere sıfır otomobil gelmemesinin bunda etkili olduğunu dile getirdi.

Araçlardaki fiyat artışını vatandaşların değerlendirdiğini belirten Emrah Eroğlu, araç satışının ardından vatandaşın parasının bir kısmını katılım firmaları ya da bankalarına ev almak için peşinat olarak yatırdığını belirtti.

"Sıfır araç fiyatı yükselince haliyle ikinci el araçların fiyatları da yükseldi"

Eroğlu, "Şu an araç fiyatları çok yüksek, birkaç ay önceki fiyatı 100 bin TL olan araç şimdi 300 bine dayanmış durumda. Vatandaş fiyatı çok yükselmiş aracını satıp 150 bin TL'sini katılım firmaları veya bankalarına ev almak için peşinat veriyor. Geri kalan para ile de daha düşük model bir araç alıyor, ticaret yapıyor ya da araba alım satımı yapıyor. Fiyatların yüksekliği Açık Oto Pazarı olarak bizi etkilemiyor ama araç almak isteyen vatandaşları olumsuz etkiliyor, bu halde vatandaş istediği aracı alamıyor. Sıfır araç fiyatı yükselince haliyle ikinci el araçların fiyatları da yükseldi. Sıfır araç fiyatları düşmeli ki ikinci el araçlar da düşsün." dedi.

"64 bin TL'ye sattığım aracım şu an 110 bin TL'ye satılıyor"

Araç almak için oto pazarına geldiğini belirten Kenan Yılmaz, 64 bin TL'ye sattığı aracının şu an 110 bin TL'ye satışa sunulduğunu ifade etti.

Yılmaz, "Araç fiyatları şu an çok yüksek, alamıyoruz. Birkaç ay önce 64 bin TL'ye sattığım aracım şu an 110 bin TL'ye satılıyor. Vatandaş 150 bin TL'ye aracını satıyor, 100 bin TL'sini ev peşinatı olarak veriyor, 50 bin TL ile de düşük model bir araç alıyor. Piyasanın özeti bu. Araç sahibi 100 bin TL'lik araca 150 bin TL fiyat çekiyor ya da 50 bin TL'lik araca 85 bin, 95 bin TL fiyat çekiyor. Bundan dolayı araç alımı yapılamıyor maalesef." ifadelerini kullandı.

Araç almak için pazara gelen Seyhan Eroğlu ise şunları söyledi:

"Fiyatların aşırı yüksek olması sebebiyle araçlara yaklaşamıyoruz. Pandemiden önce 10 bin TL'lik araca şu an 30 bin TL fiyatla satışa sunuluyor. 100 bin TL'lik araca 300 bin TL fiyat biçiliyor. Ne olacak bu piyasanın durumu? Bu fiyat artışları araçlarda olduğu kadar konutlarda da artmış durumda." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız