• DOLAR 32.553
  • EURO 34.884
  • ALTIN 2436.837
  • ...
Filistinli esirlerin hayatı tehlike altında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistin İslami Direniş Hareketi’nin (HAMAS) hem siyasi birim üyesi hem de esirler dosyasından sorumlu yöneticisi Dudin, uluslararası insan hakları savunucusu kurumların sessiz kaldığı, Birleşmiş Milletler'in görmezden geldiği iyonist işgal rejiminin zindanlarında ölüme terkedilen Filistinli esirlerin maruz kaldığı zulme ilişkin açıklamada bulundu.

İşgal rejiminin hukuksuz uygulamalarını dünyaya duyurmakla bilinen Dudin, rejimin karanlık zindanlarında tutulan kronik hastalar başta olmak üzere Filistinli esirlerin, hayati risk içeren birçok tehlikeyle karşı karşıya olduğunu, acil tedavi edilmeyi bekleyen esirlerin bulunduğunu, Covid-19'a yakalanan ancak şu ana kadar hiçbir müdahalede bulunulmayan vakaların görmezden gelindiğini belirtti.

Covid-19 salgının esirlerin mevut sorunlarını ikiye katladığını belirten Dudin, “İşgal zindanlarındaki kötü beslenme ve kötü sağlık koşulları, Filistinlilerin hukuksuz bir şekilde tutuklanmasını gölgede bıraktı.” değerlendirmesinde bulundu.

Dudin, Covid-19 salgınına yakalanan esirlerin tedavi sürecine değinerek, “Süreç çok kötü işliyor. Hastalar, tıbbi tedavilerin yapılmasına elverişli olmayan uygunsuz yerlerde izolasyona tabi tutuluyor. Böyle yerlerde, bırakın tedaviyi, bilakis hastalık artar.” şeklinde konuştu.  

Esirlerin gerçek manada tıbbi müşahede altına alınmadığını aktaran Dudin, salgının daha fazla yayılmasıyla sorunların üstesinden gelinememesinden endişe duyduğunu söyleyerek, “İşgal rejimi, Covid-19 salgının önüne geçme konusunda ciddi sorunlar yaşıyor. İşgal altındaki Filistin topraklarında geniş bir yelpazeye yayılan virüsün, hapishanelere de sıçraması durumunda, esirlerin hayatı bakımından büyük bir tehlike teşkil edecektir.” dedi.

Hamas Siyasi Birim Üyesi Musa Dudin, Filistin Enformasyon Merkezi’ne verdiği röportajda, Filistinli esirlerin, sağlıklarını tehdit eden salgına karşı gerekli önlemlerin alınması, işgalci İsrail'in hapishanelerinde bulunan Filistinli kadın, yaşlı ve kronik hasta esirlere yönelik ihlallerin durdurulması başta olmak üzere cezaevi koşullarının iyileştirilmesi için açlık grevine girmelerini beklediğini bildirdi.

Filistinli kurum ve kuruluşlara seslenen Dudin, işgal rejiminin zindanlarında tutulan esirlerin haklarını müdafaa etmeye, onları yalnız bırakmamaya ve rejiminin uluslararası anlaşmalara aykırı uygulamalarına sert tepkiler vermeye çağırdı.

Filistin Esirler Cemiyeti verilerine göre, siyonist işgal rejimi 1967'den bu yana yaklaşık 1 milyon Filistinliyi tutukladı ve halihazırda zindanlarda yaklaşık 5 bin Filistinli bulunuyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir