• DOLAR 32.37
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.24
  • ...
İsviçre, Serbest Dolaşım Anlaşması ve savaş uçağı alım projesini referanduma götürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uluslararası ilişkilerde tarafsızlık politikası uygulayan İsviçre, Avrupa Birliği üyesi değil ancak AB politikalarının birçoğunu benimsemiş durumda. Avrupa Birliğinin merkezi konumundaki Brüksel tarafından AB ile ilişkilerde sadece beğendiği tarafları seçemeyeceği konusunda uyarılan İsviçre, yarın referanduma gidiyor.

Kişilerin Serbest Dolaşımı Anlaşması (AFMP) sona erecek mi?

İsviçre halkının sandıkta "evet" ya da "hayır" diyeceği konularından ilki Avrupa Birliği ile sınırların açık kalıp kalmayacağı olacak. Ülkenin en büyük sağcı siyasi oluşumu İsviçre Halk Partisi (UDC), serbest dolaşıma "hayır" yönünde oy verilmesini istiyor.

Son zamanlarda sağcı partilerin ülkede "kontrolsüz ve orantısız bir göç yaşandığından dolayı iş imkanlarının tehdit altında" bulunduğunu iddia ederek 1999'da Avrupa Birliği ile imzalanan Kişilerin Serbest Dolaşımı Anlaşmasını (AFMP) sona erdirmeyi amaçlayan yeni bir girişim başlattığı belirtiliyor.

Savaş jetleri alımı

İsviçre halkı, 2014'teki referandumda savunma konusundaki giderler konusuna da "hayır" diyerek İsveç'ten alınması planlanan 22 savaş jetinin satın alınmasını reddetmişti.

Bu sefer ise federal hükümet, savaş uçağı alım bütçesinin 5,6 milyar Euro ile kısıtlı kalıp kalmamasını oylamaya sunuyor.

İsviçre Hava Kuvvetleri, sadece eğitimlerde kullanılan yaklaşık kırk yıllık 26 adet F-5 Tiger savaş uçağına ve 2030'da hizmetten çekilmesi planlanan 30 adet F/A-18'e sahip bulunuyor.

Muhalefet, savaş jetlerinin satın alınmasını günümüz dünyasındaki doğal afet ve siber saldırılar gibi yeni tehlikelere karşı "gereksiz bir lüks" olarak değerlendiriyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir