• DOLAR 32.381
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2326.06
  • ...
Rusya ve Çin, BM'nin 'Libya silah ambargosunun ihlali raporu'nun yayımlanmasını engelledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Raporda Rusya'nın da Libya'daki Birleşmiş Milletler silah ambargosunu deldiği bilgisi yer alıyordu.

AP ajansının ulaştığı raporda Türkiye ile Katar'ın Trablus merkezli ülkesinin batısındaki, BM destekli hükümeti desteklediği yer alırken ülkenin doğusundaki güçlerin komutanı Halife Hafter'in de Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya tarafından desteklendiği bilgisine yer veriliyor. Libya'da BM silah ambargosunun tamamen etkisiz kaldığı görüşü dile getiriliyor.

Uzmanlar, aralarında Rus özel güvenlik şirketi Wagner Grubu da dahil 11 şirketin yaptırımları deldiğini kaydetti. Keza, Wagner Grubu'nun mayıs ayında Hafter'e destek için bin 200 paralı savaşçı getirdiği daha önce açıklanmıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 15 Eylül'de savaşan tarafları ve uluslararası destekçilerini Libya silah ambargosuna uymaya ve paralı askerlerin de geri çekilmesini öngören bir karar çıkarmıştı. 15 üyeli BMGK'da Rusya ve Çin, söz konusu karara çekimser oy kullanmıştı.

Rusya ve Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyesi oldukları için veto yetkisine sahipler.

Almanya'nın BM Büyükelçi Yardımcısı Günter Sautter, Rusya ve Çin'in söz konusu raporun resmi olarak yayımlanmasını bloke etmesinin ardından konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne getirdiklerini ifade etti.

Berlin, Libya'ya yönelik silah ambargosunu gözlemleyen komiteye liderlik ediyor.

"Birçok delegasyon, uzmanlar panelinin ara raporunun yayınlanmasını istedi." diyen Sautter, raporun yayımlanmasının önemine ilişkin de "Bu çokça ihtiyaç duyulan şeffaflığı ortaya çıkaracaktır. Yapılan anlaşmalara rağmen silah ambargosunu bariz bir şekilde ihlal etmeye devam edenlerin isimlerinin açıklanmasına ve bu ülkelerin utandırılmasına katkı sağlayacaktır." diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir