• DOLAR 32.345
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2321.082
  • ...
Kahtalı: “Kayısı, 45 günde üretilip 300 milyon dolar katkı sağlayan bir ürün”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Milletvekili Kahtalı beraberindeki heyetle yeni yerine taşınan Malatya Gazeteciler ve Televizyoncular Cemiyetini ziyaret ederek hayırlı olsun dileğinde bulundu. MGTC Başkanı ve yönetim kurulu tarafından karşılanan Kahtalı, daha sonra Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kayısı alımı, kuzey çevre yolu için cumhurbaşkanlığı tarafından alınan acele kamulaştırma kararı ve depremzedeler için yapılan konutlar ile ilgili haftalık gündem değerlendirmesinde bulundu.

Kahtalı, deprem konut fiyatlarının 510 ile 995 lira arasında aylık taksitlerle ödenmesi, Toprak Mahsulleri Ofisinin kükürtlü kayısıyı 21 liradan, gün kurusu kayısıyı ise 23 liradan alım yapması ve Kuzey Çevre Yolu ile ilgili alınan acele kamulaştırma kararı verilmiş olmasının Malatya için çok güzel müjdeler olduğunu söyledi.

“Maliyetinin yüzde 40 altına ve 20 yıl da faizsiz ve vadeli olarak vatandaşlarımıza, hak sahiplerine bu yılsonu itibariyle konutlar teslim edilecek”

Depremin hayatımızın bir gerçeği ve Malatya’nın fay hattı üzerinde olduğunu hatırlatan Kahtalı, “Bunun için de biz tedbir alarak depreme dayanıklı yeni konutlar yapmamız gerekiyor. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımız depremden hemen sonra Çevre ve Şehircilik Bakanımız ile İçişleri Bakanımıza ‘bu yılsonu itibariyle konutlar bitmiş olsun’ talimatlarıyla çalışmalar çok hızlı bir şekilde sürüyor. Pütürge’de, Doğanyol’da, Kale’de, Battalgazi’de ve Yeşilyurt’ta depremden hasar görmüş konutların yenilenmesi çalışmaların büyük bir kısmını Allah nasip ederse bu yılsonu itibariyle de teslim etmiş olacağız. Vatandaşlarımıza olduğu gibi yansıtmayalım diye de Sayın Cumhurbaşkanımızdan yaptığımız talepler doğrultusunda çok büyük oranda indirimler gerçekleştirildi. Konutlarda yüzde 40’a yakın süspanse fiyat uygulandı. Maliyetinin yüzde 40 altına ve üstelik 20 yıl da faizsiz ve vadeli olarak vatandaşlarımıza, hak sahiplerine bu yılsonu itibariyle konutlar teslim edilecek. Kırsaldaki konutları da önümüzdeki yılın ilk 6 ayında inşallah teslime edeceğiz. Bu Malatya’mız için çok önemli bir şeydi. Bunun dışında hak sahibi olmayan ve konutları yıkılan vatandaşlarımıza da yine sosyal konut projesi kapsamında TOKİ vasıtasıyla, TOKİ şartlarında yine uygun taksitlerle yapılacak. Onlara da konutlar teslim edilecek.” dedi.

 

“Tarımsal ürün olarak 45 günde üretilip, yapılıp, kaldırılıp satışa getirilen ve 300 milyon dolar bir ile katkı sağlayan bir ürün hiçbir ilde yok”

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kayısı alımı ve açıklanan taban fiyat ile ilgili açıklamada bulunan Kahtalı, şöyle devam etti:

“Yıllardır takip ettiğimiz bir konu olan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kayısı alımı. Bu Malatya’da AK Parti döneminde siyaset yapan bütün arkadaşlarımızın talebiydi. Bütün arkadaşlarımız bu işin fındık, üzüm ve incirde olduğu gibi kayısının da Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından satın alınması, devlet güvencesinin oluşturulması, en azından bir taban fiyatın belirlenmesi konusunda defalarca Tarım Bakanımıza, başbakanlarımıza ve Cumhurbaşkanımıza iletmiştik. Ama o dönemlerde hep bize şu cevap gelmişti. ‘Biz Toprak Mahsulleri Ofisi olarak ürünü alalım ama koyacak yerimiz yok.’ Bizim bir depoya ihtiyacımız var. Bu depoda herhangi bir depo olmaz. Soğuk hava deposu lazım. Bununla da ilgili de güzel çalışma yaptık ve 2 lisanslı depoyu Malatya’mıza kazandırıyoruz. Toplamda 11 bin ton kuru kayısıyı muhafaza edecek depomuz olacak. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı fiyatın hakikaten Malatya’daki üreticilerimiz ve bütün çiftçilerimiz için, Malatya ekonomisi için gerçekten çok önemli bir adımdı. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımıza, Tarım Bakanımıza Malatyalılar adına şükranlarımı bir kez daha ifade ediyorum. Bu yıl ürünümüz az, 70-80-85 bin ton aralığında bir ürünümüz var. Gelecek yıl bu ürün 110-120 bin tonlara çıktığında şu anda 20 liraya satılan ürün 16’ya düşecekti. Ama şu anda bir taban fiyat belirlenmiş oldu. Önümüzdeki yıl ürün isterse 150 bin ton olsun bu rakamların altına düşmeyecek. Köylünün malı artık fiyatı garantili bir şekilde gelecek. Bir ilde böyle bir ürün yok. Bir ile tarımsal ürün olarak 45 günde üretilip, yapılıp, kaldırılıp satışa getirilen ve 300 milyon dolar bir ile katkı sağlayan bir ürün hiçbir ilde yok. Bu Allah’ın bize bir nimeti. Bunun kıymetini bilmemiz lazım. 300 milyon dolar, bu fiyat kalitesini belirledikten sonra Allah nasip ederse hedefimiz 500 milyon dolara çıkartmak. Bunun 70-80 bin tonunu 21 liradan satacağız ama önümüzdeki yıllar 120 -130 bin tonu sattığımız zaman bu rakamlar 500 milyon gibi bir rakama yükselecek.”

“Yaklaşık 20 yıldır Kuzey Çevre Yolu’nun hayalini kuruyorduk”

Yaklaşık 20 yıldır Kuzey Çevre Yolu’nun hayali kurduklarını kaydeden Kahtalı, “16 vilayetin Malatya’nın merkezinden ana kalbinden geçerek, batıya bağlandığı bir eski çevre yolumuz var. Şu anda o yol şehrin içerisinde kalmış. Artık Kuzey Çevre Yolunu Malatya’mıza kazandırmak zorundayız. Bu konunun takipçisi olarak tüm arkadaşlarımızla birlikte hem ulaştırma bakanımıza hem Cumhurbaşkanımıza defalarca bu konuyu ilettik ve Allah’a şükürler olsun 54 kilometrenin tamamı bir seferde ihaleye çıktı. 2 yıl önce ekonomik kriz yaşadık. O zaman yüzde 70’in altında olan yatırımlar biraz ağırlaştırıldı ama Allah’a şükürler olsun şu an tekrar toparlandık ve 2022’de bitirmek için söz aldık. Bu sözün ispatını dün gerçekleştirmiş olduk. Sayın cumhurbaşkanımız dünkü kararnamesinde orada bulunan arazilerin acele kamulaştırmayla satın alınarak hemen yolun devam etmesi talimatını verdi. Bu Malatya için çok önemli bir şeydir.” diye belirtti.

Malatya Gazeteciler ve Televizyoncular Cemiyeti Başkanı Fatih Avcı ise ziyaretlerinden dolayı Milletvekili Kahtalı’ya teşekkür ederek şöyle devam etti:

“Pandemi sürecinden geçiyoruz. Bu süre zarfında vekillerimizin Malatya için yaptıkları çalışmaları yakından takip ediyoruz. Doğru şartlar altında onlar da bir taraftan Covid-19 riskine karşı önlemler alırken bir taraftan da toplumun her köşesinde sorunları dinlemeye gayret gösterdiler. Hakan Kahtalı Vekilimiz de gerçekten Malatya’yla özellikle de yerel medyayla büyük bir yakınlık içerisinde ve sorunları yakından takip ediyor. Kendilerine destek oldukları ve Malatya’nın önünü açtıkları her proje için Malatya kamuoyu adına teşekkür ediyoruz.” (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir