• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
ELEKTRİK ÇARPTI DOĞALGAZ YAKTI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / Zeki Aras

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), elektrik ve doğalgaz için ödenen rakamları açıkladı. Aile bütçesinin en önemli giderlerinden olan elektrik ve doğalgaz için ödenen miktar geçen yılın aynı dönemine göre önemli ölçüde yükseldi. Açıklanan verilere göre, yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre konutlarda elektrik fiyatları %32,3, sanayide %21,8 arttı. Aynı dönemde konutlarda doğal gaz fiyatları %34,7, sanayide ise %13,2 arttı. Yapılan zamların ekonomik sıkıntı içerisinde olan halkın yükünü daha da artırdığını dile getiren HÜDA PAR Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Eyüp Yanaç, “Parti programımızda da dile getirdiğimiz gibi düşük gelirli kesimler için hem doğalgaz hem de elektriğin zaruri kısmı bedava olmalıdır. Bu çağrıyı yineliyoruz.” dedi.

KONUTLARDA ELEKTRİK %32,3, DOĞALGAZ %34,7 ZAMLANDI

TÜİK, 2020 yılı 1. Döneme ait (Ocak-Haziran) “Elektrik ve Doğal Gaz Fiyatları” verilerini açıkladı. Buna göre: Sanayide 2020 yılı I. dönem elektrik fiyatlarına bakıldığında, tüketicilerin 1 kWh elektrik için ödediği tutar bir önceki döneme göre %7,1, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %21,8 artarak ortalama 58,6 kuruş oldu.

Konutlarda, 1 kWh elektrik için, tüketicilerin 2020 yılı I. döneminde ödediği tutar bir önceki döneme göre %7,2, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %32,3 artarak ortalama 71,2 kuruş oldu.

SANAYİDE DOĞAL GAZ %13,2 ZAMLANDI

Sanayide 2020 yılı I. dönem doğal gaz fiyatlarına bakıldığında, tüketicilerin 1 m3 doğal gaz için ödediği tutar bir önceki döneme göre %1,4 ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %13,2 artarak ortalama 189,0 kuruş oldu.

KONUTLARDA DOĞAL GAZ %34,7 ZAMLANDI

Konutlarda, 1 m3 doğal gaz için tüketicilerin 2020 yılı I. döneminde ödediği tutar bir önceki döneme göre %2,4, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %34,7 artarak ortalama 182,6 kuruş oldu.

“EKONOMİK SIKINTILAR PANDEMİ İLE BAŞLAMADI ANCAK PANDEMİ İLE KATMERLEŞTİ”

Dünyayı saran pandeminin ekonomileri olumsuz etkilediğini, Türkiye’nin de bundan payını aldığını belirten HÜDA PAR Genel İdare Kurulu Üyesi Eyüp Yanaç, “Dünyayı saran pandemi bütün ekonomileri etkiledi, Türkiye ekonomisi de pandemiden dolayı zorlu bir süreçten geçmektedir. Hem yurt içinde hem de yurt dışında sıkıntılar bulunmaktadır. Her ülkeyi etkileme düzeyi farklı olmakla beraber daha çok gelişmiş ekonomileri ve özellikle hizmete dayalı sektörleri ciddi bir şekilde etkilemiş bulunmaktadır.

Türkiye'de ekonomik sıkıntılar pandemi ile başlamadı ancak pandemi ile katmerleşti. Özellikle üretime yönelik, yatırım harcamalarında bir kaç yıldır durgunluk ya da gerileme söz konusudur. Tabi bunun sonucu olarak işsizlik artmış durumdadır. Üretim girdilerindeki yükselme, maliyetlerdeki artışlar üretici enflasyonuna ve doğal olarak tüketici enflasyonuna ve hayat pahalılığına yol açtı.” şeklinde konuştu.

“DÜŞÜK GELİRLİLER İÇİN DOĞALGAZ VE ELEKTRİĞİN ZARURİ KISMI BEDAVA OLMALIDIR”

Konut ve sanayide yapılan zamlarda indirime gidilmesi gerektiğinin altını çizen Yanaç, “TÜİK'in elektrik ve doğalgaza ilişkin son bir yıldaki fiyat artışları da gösteriyor ki bozulan ekonomik dengelerin düzeltilmesi yönünde bir çaba içerisine girilmemiş, bilakis üretim için maliyet artışı ve tüketiciler için fakirliğin oluşması için göz yumulmuştur. Önümüzdeki dönemde aynı sorunları yaşamamak, işsizliği ve hayat pahalılığını artırmamak için hem konutlarda hem de sanayide fiyat indirimine gidilmelidir. Parti programımızda da dile getirdiğimiz gibi düşük gelirli kesimler için hem doğalgaz hem de elektriğin zaruri kısmı bedava olmalıdır. Bu çağrıyı yineliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir