• DOLAR 32.33
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2307.15
  • ...
Gaziantep'te düzenlenen “TEKNOFEST 2020” renkli görüntülere sahne oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İlk defa İstanbul’un dışında Gaziantep'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen TEKNOFEST 2020, üçüncü kez kapılarını açarken, festival görkemli bir törenle başladı.

“Milli teknoloji hamlesi” sloganıyla yola çıkılan, Türkiye toplumunun teknoloji üreten bir topluma dönüşmesinin amaçlandığı TEKNOFEST 2020, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde, Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketleri, kamu kurumları, medya kuruluşları ve üniversitelerinin desteğiyle gerçekleştiriliyor.

Gençlerin milli teknoloji üretme ve geliştirmeye ilgilerinin artırılmasının hedeflendiği festival, bu alanda çalışan binlerce gencin ürettikleri fikir ve projeleri hayata geçirebilecekleri önemli bir platform oluşturuyor.

Festival kapsamında 21 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarına başvuruda bulunan 100 binin üzerinde gençten yaklaşık 5 bini finalist olarak yarışacak. TEKNOFEST 2020, Gaziantep'te yarışıp dereceye girmeye hak kazanan takımlara ödül verilecek.

1 Eylül itibarıyla Tuz Gölü'nde Roket Yarışması ve Kocaeli'de Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışması ile başlayan heyecan, Robotaksi Binek Otonom Yarışması ile Bilişim Vadisi'nde, İnsansız Hava Aracı Yarışması ile Gaziantep Alleben Göleti'nde, Model Uydu Yarışması ile Tuz Gölü’nde, İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması ile Gaziantep Olimpik Yüzme Havuzu'nda, İnsanlık Yararına Teknoloji, Çevre ve Enerji Teknolojileri, Eğitim Teknolojileri, Akıllı Ulaşım, Tarım Teknolojileri, Biyoteknoloji İnovasyon, Helikopter Tasarım, Jet Motor Tasarım, Uçan Araba Tasarım, 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projesi ve Sürü İHA Simülasyon Yarışmaları ile Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde, Hack Zeugma, Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması ve ISIF20 ile çevrimiçi platformda olmak üzere, 21 farklı kategorideki teknoloji yarışmaları ile 27 Eylül'e kadar devam edecek.

'Türkiye'nin en hızlıları'nın sahne alacağı Türkiye Drone Şampiyonası da 24-27 Eylül tarihlerinde doğal güzelliği ve tarihi özellikleriyle bir kültür mirası olan tarihi Rum Kalesi'nde gerçekleştirilecek.

Teknolojinin kalbinin attığı festival, 25 Aralık Panoroma ve Kahramanlık Müzesi önünde kortej yürüyüşüyle başladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Başkanı Selçuk Bayraktar, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile diğer yetkililer, Büyükşehir Belediyesi bandosu eşliğinde tarihi Gaziantep kalesi girişine kadar yürüdü.

20 bin 197 takım ve 100 binin üzerinde genç başvurdu

Festival bu yıl rekor katılımla gerçekleştiriliyor. İlk yıl 4 bin 333 takım, ikinci yıl 17 bin 773 takımın yarıştığı festivale bu yıl daha fazla katılım oldu.

Coronavirus (Covid-19) pandemisine rağmen coşkuyla başlayan festivalin en önemli kısımlarından biri olan yarışmalar, geçen seneden daha geniş bir katılımla yapılıyor.

81 il ve 84 ülkeden başvuruların geldiği festivalde yer almak için 20 bin 197 takım ve 100 binin üzerinde genç müracaat yaptı.

Yarışmalar, seminer, söyleşi ve hava şovlarının yapıldığı, yerli ve milli ürünlerin sergilendiği festivalin coşkusu sosyal medya hesaplarından canlı yayınlarla milyonlara ulaştırılıyor.

Uçuş gösterileri

Etkinliklerin açılış töreninde THK akrobasi timi, uçaklarla Gaziantep semalarında gösteri uçuşu yaptı. Üzerinde TEKNOFEST ve Türkiye Teknoloji Takımı yazılı dev balon gökyüzüne bırakıldı.

Etkinlikler kapsamında çok sayıda uçuş gösterisi gerçekleştirilecek. TEKNOFEST  2020, 27 Eylül'e kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir