• DOLAR 32.526
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2450.872
  • ...
Avrupa Birliği, Lukaşenko'yu Belarus Devlet Başkanı olarak tanımadığını açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Belarus'ta 9 Ağustos'ta gerçekleştirilen Devlet Başkanlığı seçimlerini Alexander Lukaşenko'nun kazanmasının ardından ülke genelinde eylemler başlamıştı. Kısa sürede şiddet olaylarına dönüşen protestolara rağmen Lukaşenko törenle yemin ederek göreve başladı.

Seçimlerin özgür bir ortamda yapılmadığını söyleyen AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "AB, hileli seçim sonuçlarını tanımıyor ve Lukaşenko'nun meşruiyeti yoktur." dedi.

Borrell, Belarus'ta protestolar gerçekleştiğini anımsatarak, "Belarus halkı şeffaf ve güvenilir seçimler sonucu yönetilmeyi hak ediyor. Minsk yönetimi protestoculara şiddet uygulamayı bırakmalı ve siyasi nedenlerle tutuklanan kişileri serbest bırakmalı." dedi.

Belaruslu yetkililere, halkı hedef alan baskı ve şiddetten sakınmalarının beklendiği bildirilen açıklamada, aralarında siyasi tutukluların da bulunduğu tutukluların derhal serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Muhtemel yaptırımlar 1-2 Ekim AB zirvesinde görüşülecek

Kuzey Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Türkiye'ye yaptırım uygulanmaması durumunda Belarus yaptırımlarını bloke edeceği aktarılıyor.

AB, daha önce de Maduro'yu Venezuela lideri olarak tanımadığını açıklamış, İngiltere de bu gerekçeyle Venezuela'nın İngiltere'de tuttuğu altınları kullanma talebini reddetmişti.

ABD de Lukaşenko'yu tanımıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, Belarus Cumhurbaşkanı Alexandr Lukaşenko'yu ülkenin seçilmiş meşru lideri olarak tanımayacağını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "ABD Alexandr Lukaşenko'yu Belarus'un seçilmiş meşru lideri olarak tanıyamaz. Belarus halkının serbest ve adil seçimlerle kendi liderlerini seçme hakkını kullanmalarını sağlayacak ulusal bir diyalog olmalıdır." ifadesi yer aldı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir