• DOLAR 32.565
  • EURO 35.02
  • ALTIN 2423.292
  • ...
ADI DAHLAN, KOD ADI DARBECİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Filistin’de güvenlik birimleri, ABD’nin Filistin’deki favori ismi Muhammed Dahlan’a yakın isimlere operasyon düzenledi.

The New Arab sitesinin haberine göre, Dahlan’a bağlı yedi üst düzey el-Fetih yetkilisi, Batı Yaka’da düzenlenen operasyonlar sonucu gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında General Salim Safiyya ve Fetih Devrim Yüksek Konseyi üyesi Haytham el-Halabi’nin de bulunduğu kaydedildi.

Dahlan’a bağlı Demokratik Reformist Hareketi Sözcüsü Dimitri Diliani, The Times of Israel gazetesine yaptığı açıklamada, işgal rejimi ile BAE arasındaki normalleşme anlaşmasının ardından onlarca üyelerinin tutuklandığını söyledi.

Dahlan’ın sözcüsü, tutuklamaları, “Normalleşme anlaşmalarıyla birlikte diplomatik yenilgi alan Ebu Mazen’in (Mahmud Abbas) dikkat dağıtma girişimleri” olarak değerlendirdi.

ARTIK GİZLEMİYORLAR

Beğenmedikleri yönetimleri darbeyle değiştirme geleneğine sahip ABD, Filistin planını da geçen hafta açıklamıştı. Bazı Arap rejimlerinin işgal rejimiyle anlaşmak için sıraya girdiği şu günlerde ABD, işgalciyle anlaşmaya yaklaşmayan Filistin yönetiminin üstünü çizdiğini açık açık belirtmişti.

ABD’nin işgal rejimi Büyükelçisi David Friedman, işgal rejimiyle masaya oturmayı reddeden ve Körfez ülkelerinin normalleşme anlaşmalarına sert tepki gösteren Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas yerine Muhammed Dahlan’ı tercih edeceklerini belirterek, Filistin yönetimini hedef alan darbe girişimini ifşa etmişti.

ABD’NİN SEVDİĞİ TEK FİLİSTİNLİ: DAHLAN

Gazze'de 1961'de dünyaya gelen Dahlan, Fetih hareketi içindeki çalışmaları nedeniyle genç yaşta işgal hapishaneleri ile tanıştı. Dahlan hapishanede İbranice öğrendi.

1993'teki Oslo Anlaşması'nın ardından Gazze'de oluşturulan 20 bin kişilik Filistin Önleyici Gücü'nün başına geçerek CIA ve MOSSAD'ın yanı sıra Arap ve batılı istihbarat servisleriyle sürekli temas haline giren Dahlan, Filistin lideri Yaser Arafat ile rekabet etmeye başladı.

Dahlan'ın liderlik ettiği önleyici gücün hapishanedeki HAMAS üyelerine ettiği işkenceler ve elde ettiği güç nedeniyle Gazze'nin adı "Dahlanistan" olarak anılmaya başladı.

İşgal rejiminin 2005'te Gazze'den çekilmesi ve 2006'daki seçimlerin HAMAS'ın zaferiyle sonuçlanmasının ardından Dahlan, Fetih hareketi saflarında HAMAS'a karşı "kanlı ve kirli bir iç çatışma" başlattı.

Gazze'den Batı Yaka’ya kaçan Dahlan, HAMAS ve Fetih arasındaki gerilimi artırarak ABD ve işgal rejimine hizmet etti. Fetih hareketi içinde Dahlan’ı eleştiren isimler birer birer suikast girişimine maruz kaldı.

Fetih hareketi yetkilileri o dönemlerde farklı mecralarda yaptıkları açıklamalarda, "ABD'deki George Bush yönetimi ve Avrupa Birliğinin Dahlan'ı başkan yardımcılığına getirmesi için Abbas'a baskı yaptığını" belirtmişti.

DARBELERİ SEVİYOR

Hakkındaki "Arafat'ı öldürdüğü ve görevi süresince zimmetine geçirdiği paralarla bir servet elde ettiği" iddiaları nedeniyle Dahlan, 2011'de Batı Yaka'yı terk ederek BAE'ye yerleşti ve Veliaht Prens Muhammed bin Zayed Al Nahyan'ın danışmanlığı görevine getirildi.

HAMAS yetkilileri, 2010'da işgal rejimi servisi MOSSAD'ın Dubai'deki bir operasyonuyla öldürülen HAMAS'ın silahlı kanadının kurucularından Mahmud Abdurrauf el-Mebhuh suikastında da Dahlan'a işaret etti.

Dahlan'ın, Libya'da BAE'nin desteklediği isyancıların lideri Halife Hafter arasında iletişimi sağlayan isim olduğu belirtiliyor.

Arap Baharı'nın doğum yeri olan Tunus da, Dahlan aracılığıyla BAE'nin yıkıcı müdahalelerinin hedefi oldu. BAE adına Dahlan'ın, Tunuslu siyasetçilere yaklaşarak, Nahda Hareketi'nin durdurulması karşılığında finansman desteği teklif ettiği, ülke basınına sıkça yansıdı.

ABD merkezli haber sitesi "Buzz Feed", BAE'nin, tehdit olarak gördüğü İhvan’ın Yemen'deki siyasi kanadı Islah Partisi üyelerine suikast düzenlemeleri için Amerikan, Fransız ve Siyonist emekli askerleri tuttuğunu öne sürdü.

Suikast için tutulan güvenlik şirketiyle görüşmeleri Dahlan'ın gerçekleştirdiği bilgisine haberde yer verilirken, şirketin yetkilisi emekli işgalci rejim askerleriyle Dahlan'ın fotoğrafları da habere eklendi.

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNİN ULUSLARARASI AYAĞI

Dahlan hakkında dikkat çekici bir iddia da The Guardian gazetesinin eski Orta Doğu Editörü David Hearst tarafından gündeme getirildi. Hearst, Dahlan'ın 15 Temmuz darbe girişiminde FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile Abu Dabi yönetimi arasında aracılık ettiğini yazdı.

KIRMIZI LİSTEDE YER ALIYOR

İçişleri Bakanlığı geçen yıl Dahlan’ı, “kırmızı liste”ye eklemişti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştirmek, anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs etmek", "devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak", "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek", "devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama" ve "uluslararası casusluk yapma" suçlarından adli makamlarca arama ve yakalama kaydı bulunan Dahlan'ın, Terörden Arananlar Listesi'nde kırmızı kategoriye eklendiği belirtilmişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir