• DOLAR 32.512
  • EURO 34.599
  • ALTIN 2498.411
  • ...
Erdoğan'dan BM Genel Kurulu'nda ''Filistin'' mesajı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

75. BM Genel Kurul genel görüşmeleri kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM ülkelerine seslendi.

"DÜNYA BEŞTEN BÜYÜLTÜR TEZİNİN HAKLILIĞINI BİR KEZ DAHA GÖRDÜK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına değinerek, pandemiyle mücadelede zorlanan ülkelerin kendi kaderlerine bırakıldığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

"Salgının başlarında, ülkelerin kendi hallerine terk edildiği bir manzara ortaya çıktı. Böylece, yıllardan beri bu kürsüden ısrarla dile getirdiğim ‘Dünya Beşten Büyüktür' tezinin haklılığını bir kez daha görmüş olduk. İnsanlığın kaderi sınırlı sayıdaki ülkenin keyfine bırakılamaz."

"BM GÜVENLİK KONSEYİ'NİN SALGINI GÜNDEMİNE ALMASI HAFTALAR HATTA AYLAR SÜRDÜ"

Genel Kurul'un “Kovid-19'la mücadele ve çok taraflılık” temasıyla düzenlenmesini isabetli bulduğunun altını çizen Erdoğan, “Türkiye olarak bu konudaki taahhütlerimize bağlıyız ve Kovid-19'la mücadeleye destek vermekte kararlıyız. Salgın, dünyayı çeşitli sınamalarla baş etmekte zorlandığı bir dönemde yakaladı. Zaten tartışılan küreselleşme, kurallara dayalı uluslararası sistem ve çok taraflılık, salgının etkisiyle şimdi daha da çok sorgulanıyor. Karşımızdaki fotoğrafa bakarak, bardağın dolu ve boş taraflarını doğru ve samimi bir şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Bardağın boş kısmında, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere çok taraflı örgütlerin reform ihtiyacı bulunuyor. Mevcut küresel mekanizmaların bu krizde ne kadar etkisiz kaldığını gördük. Öyle ki, Birleşmiş Milletler'in en temel karar alma organı olan Güvenlik Konseyi'nin salgını gündemine alması haftalar, hatta aylar sürdü. diye konuştu.

"TÜRKİYE OLARAK, FİLİSTİN HALKININ RIZA GÖSTERMEDİĞİ HİÇBİR PLANA DESTEK VERMEYECEĞİZ"

Dış gündemle ilgili olarak Suriye, Mülteciler ve Libya meselelerine de değinen Erdoğan Filistin meselesinde Türkiye'nin Filistin halkının razı olmadığı hiçbir plana razı olmayacağını ifade etti. Erdoğan şu ifadeleri kaydetti:

İnsanlığın kanayan yarası olan Filistin'deki işgal ve zulüm düzeni, vicdanları acıtmaya devam ediyor. Üç büyük dinin kutsallarına ev sahipliği yapan Kudüs'ün mahremiyetine uzanan kirli el, cüretini giderek artırıyor. Filistin halkı, israilin tüm baskı, şiddet ve yıldırma politikalarına yarım asırdan uzun bir süredir göğüs geriyor. ‘Asrın Anlaşması' adı altında Filistin tarafına dayatılmaya çalışılan teslimiyet belgesi reddedilince, israil bu kez işbirlikçilerinin yardımıyla ‘kaleyi içeriden fethetme' girişimlerine hız vermiştir. Türkiye olarak, Filistin halkının rıza göstermediği hiçbir plana destek vermeyeceğiz. Kimi bölge ülkelerinin bu oyuna ortak olması, israilin temel uluslararası parametreleri aşındırma çabalarına hizmet etmenin ötesinde anlam taşımıyor.

Birleşmiş Milletler kararları ve uluslararası hukukun hilafına Kudüs'te büyükelçilik açma niyetini beyan eden ülkeler, bu tavırlarıyla sadece ihtilafın daha da çetrefil hale gelmesine hizmet ediyor. Filistin meselesi ancak, 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılık içinde bir Filistin Devleti'nin kurulmasıyla çözülebilir. Bunun dışındaki çözüm arayışları beyhudedir, tek taraflıdır, adaletsizdir.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir