• DOLAR 32.445
  • EURO 34.469
  • ALTIN 2472.773
  • ...
Saatler süren kalp masajı ile hayata döndü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bölge Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Astan, yapılan başarılı müdahaleye ilişkin şöyle dedi:

“Hastanemiz acil servisine başvuru anında şiddetli göğüs ağrısı olan hastanın saniyeler içerisinde ani gelişen kalp ve solunum durması gelişmesi üzerine acil serviste yaklaşık 30 dakika süren kalp canlandırması sonucunda çok sayıda elektroşok verilerek hemen acil koroner anjiografi laboratuvarına alındı.”

Kalbin en büyük damarının yüzde 100 tıkalı olduğunu belirten Astan, “Kalp krizine sebep olan kalbin en büyük damarıydı ve yüzde 100 tıkalıydı. Anjiografik müdahale ile damarı açılan hastanın ölümcül ritim problemleri dirençli seyretmeye devam etti. Hastaya anjio ünitesinde 1,5 saat kalp masajı ve çok sayıda yapılan elektroşok sonucunda toplamda 2 saati aşkın kalp masajı ve 30’un üzerinde elektroşok verilmesiyle birlikte, kalp damarının kontrol işleminde tamamen açık olduğu izlendi. Hastanın hayati bulgularında düzelme gözlendi. Bir gün sonra solunum cihazından tamamen ayrılmış olan hastanın sekelsiz (kalıcı bulgular olmadan) normal yaşamına devam etme umudunun güçlü olduğu gözlendi.” ifadelerini kullandı.

Aralıksız müdahaleden ötürü ekipte fenalaşanların olduğunu vurgulayan Astan, şunları söyledi:

“1 saatlik kalp canlandırma işlemine rağmen hayata dönemeyen hastalarda tıbbi olarak umut tamamen bittiği algısı oluşturmasına rağmen kalbin tek bir atımı oluncaya kadar genç hastamızda umudumuzu koruduk. Aralıksız canlandırma ve damar açma işlemimize devam ettik. Ekipte aralıksız müdahalenin yaratmış olduğu yorgunluktan baş dönmesi ve bayılma benzeri durumlar yaşandı. Yerine destek personel zamanında çağrılarak müdahaleden taviz verilmedi. Literatürde bu kadar uzun kalp durması ve ölümcül ritim problemleri 1 saatlik müdahaleye rağmen yanıt alınamaması durumunda hayatta kalma şansı binde birden azdır. 2 saati geçkin bir müdahaleye böylesi hızlı düzelmenin, kalıcı izler bırakmadan yaşanmış olması bizi hem mutlu etti hem de bu zor günlerde umudumuzu korumanın ne kadar önemli olduğu bilincini güçlendirdi.”

Hayatta kalmanın sevinci ve şokunu yaşayan 29 yaşındaki Vefattin Bağ, “Ben bir mucize yaşıyorum. Hayatta kaldığıma hâlâ inanamıyorum.” dedi.(İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir