• DOLAR 32.587
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2512.213
  • ...
EBA, bilgisayar ve internete rağbeti artırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Pandemi öncesindeki fiyatların iki hatta üç kat kadar arttığını dile getiren bilgisayar satıcı ve tamircileri, piyasada bilgisayar kalmadığını, en eski bilgisayarların dahi tamir ettirilmeye getirildiğini ifade etiler.

Yıllardır bilgisayar tamir eden Yetki Yılmaz "Pandemi döneminden bu yana insanların uzaktan eğitim için kullanacakları, sosyal medyada, canlı derslerde kullanacakları bilgisayar, tablet gibi ekipmanların tamamına talep artmış durumda. Stokların tamamı eridiği için yeni ürün bulmakta çok zorluk çekiyoruz. Dolar kurunun yüksek oluşundan bilgisayar fiyatları çok yükseldi. İnsanlar bu bağlamda deposunda, ambarında atıl durumda olan bütün cihazlarını kullanmaya başladı ya da bir şekilde çalıştırmak için mücadele ediyor. Bu bağlamda biraz zorlanıyoruz açıkçası, yeni sisteme uydurmak, EBA'yla eşleştirmek, canlı dersle eşleştirmek bizim için zor oluyor. " dedi.

Yetki Yılmaz 

"İnterneti akıllıca kullanım olmadığı sürece her zaman tehlike arz ediyor"

Yılmaz, "EBA'dan dolayı evinde internet olmayan insanların tamamı internet başvurusunda bulundular. İnsanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. İnterneti eve sokmak, akıllıca kullanım olmadığı sürece her zaman tehlike arz ediyor diye düşünüyorum. Çünkü örneklik teşkil eden bütün hareketler, davranışlar internet ortamından yayılıyor, bu konuda ebeveynleri uyarıyorum, ebeveynlerin bu konuda dikkatli olmaları gerekiyor. Çocukların internete denetimli girmelerinin sağlanması gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Uzaktan eğitim başladığından beri satış patlaması oldu"

Fatih Karakuş ise "Biz genelde bu sektörde tamir üstünde duruyoruz. Gördüğümüz kadarıyla bu uzaktan eğitim başladığından beri satış patlaması oldu ve internet dâhil piyasada normal makineler kalmadı, kalan makinelerin de fiyatları iki katına belki 3 katına çıktı. Her gün sabah baktığınızda fiyatı ayrı, akşam fiyatının arttığını görebiliyoruz. Ne ikinci el ne sıfır makineler kalmadı, üst düzey cihazlar kaldı, onlar da çok pahalı. Gördüğüm kadarıyla öğrencilerin çoğunun da bilgisayarları yok ve mağdur durumdalar." şeklinde konuştu.

Fatih Karakuş

Çocukların ahlaki olarak yıpranmaması için bilgisayarın güvenli bir şekilde anne ve babaların kontrolünde olması gerektiğini belirten Karakuş şöyle devam etti:

"Teknolojik çağda yaşıyoruz, bilgisayar çağında yaşıyoruz, bilgisayarları biz ne kadar çocuklarımızdan uzak tutmak istesek de bu mümkün görünmüyor. Şahsi fikrim çocuklara bilgisayarı kısmayalım fakat kontrollü bir şekilde bilgisayarı kullanmayı öğretelim. Eğer kullanmayı öğrenirsek hem oyun hem de ders araştırma amaçlı çocuklarımıza çok katkıda bulunabilir. Hani o kontrol önemli bu konuda."

"Uzaktan eğitimden dolayı bilgisayarlara çok fazla talep oldu"

Serdar Talayhan

Bilgisayar satışı yapan Serdar Talayhan konuyla ilgili olarak "Daha önceden bilgisayarlara çok fazla rağbet yoktu, akıllı telefon, tabletlerden dolayı. Uzaktan eğitimden dolayı bilgisayarlara çok fazla talep oldu. Daha öncesinde de distribütör firmalar pandemiden dolayı Çin'de ve Uzakdoğu'da üretimler çok az olduğu için stoklarda eskisi kadar bilgisayar bulunduramıyordu, olan stoklar da bir an evvel bitince bilgisayarların fiyatları artmaya başladı. Onun akabinde dövizler de yükselince fiyatlar neredeyse 3 katına ulaştı. Bilgisayarları bulmak biraz zor oldu." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir