• DOLAR 32.318
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2292.994
  • ...
Erdoğan'dan Birleşmiş Milletler oturumunda önemli açıklamalar!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) 75’inci yıl dönümü için bir video mesaj yayımladı.

Erdoğan, BM'ye "küresel barış ve istikrar çabalarına destek vereceği" sebebiyle İstanbul'un BM merkezine dönüşmesi önerisinde bulundu.

Suriye, Filistin, Yemen ve Afganistan başta olmak üzere pek çok ülkede istikrarın sağlanamadığını söyleyen Erdoğan, “Ortaya konulan ideallere rağmen BM sistemi ne çatışmaları önlemede ne başlayan çatışmaların bitirilmesinde etkili olabilmekte. Konsey yapısı, adil olmadığı gibi sürdürülebilir de değildir” diye konuştu.

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

“Önceki asrın ihtiyaçlarına göre şekillenen yapılarla bugünkü imtihanların üstesinden gelemeyeceğimizi artık hepimiz görüyoruz.

“BM sistemini yeniden etkin kılmak için Güvenlik Konseyi’ni reforma tabi tutmamız gerekiyor. 7 milyarı aşkın insanın kaderini 5 ülkenin insafına bırakan bir Konsey yapısı, adil olmadığı gibi sürdürülebilir de değildir.

“Demokratik, şeffaf, hesap verebilir, etkili ve adil temsile dayalı bir Konsey mimarisi, insanlık için tercihten öte zorunluluk halini aldı.

“BM Genel Kurulu’nun da güçlendirilmesi ve canlandırılması faydalı olacaktır.

“Kıtaların kavşak noktası İstanbul'un bir Birleşmiş Milletler merkezine dönüşmesi de küresel barış ve istikrar çabalarına destek verecektir.”

BM Güvenlik Konseyi nasıl çalışıyor?

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 15 üye ülkeye sahip. Bu ülkelerden beş tanesi daimi üye, on tanesi ise seçilmiş üyeler.

BMGK'nin daimi üyeleri, aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in kurucu üyeleri olan Rusya ve Çin, SSCB ve Çin Cumhuriyeti'nin halefleri olarak, konsey tarafından tanınmışlardır.

BMGK'de kararları veto etme hakkı bulunan daimi üyeler Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya ile on geçici üye ülke bulunur.

Dönüşümlü 10 üye ülke her iki yılda bir Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan seçimlerle belirlenir. Konsey Başkanlığı ise ayda bir üye ülkeler arasında el değiştirir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir