• DOLAR 32.602
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2492.838
  • ...
Toronto Üniversitesinde "Filistin karşıtı ırkçılık"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kanada'nın Toronto üniversitenin Dean Edward Iacobucci Hukuk Fakültesi, Fakülteye önemli bir bağışçı olan federal bir yargıcın baskısı üzerine Dr Valentina Azarova'nın Uluslararası İnsan Hakları Programı (IHRP) direktörü olarak işe alınmasını engellemekle suçlanıyor.

Uluslararası bir hukuk uygulayıcısı ve araştırmacısı olan Dr Azarova'nın, kendisine The Globe and Mail'e IHRP direktörlük pozisyonunun teklif edildiğini ve ağustos ayında bu teklifi kabul ettiğini söylediği belirtildi.

Dr Azarova; göçmen, gözaltı, silah ticareti, işgal ve ilhak olmak üzere çeşitli araştırma alanlarında işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs dahil olmak üzere çeşitli üniversitelerde görev yaptı.

Kanada medyasına göre, Hukuk Fakültesi Dean Edward Iacobucci'ye gönderilen bir e-postada, Uluslararası İnsan Hakları Programının (IHRP) iki eski yöneticisi, Fakültenin Dr Azarova'ya ağustos ayında kabul ettiği bir teklifte bulunduğunu söyledi.

Ancak, Kanada Vergi Mahkemesinde adı açıklanmayan bir yargıcın Dr Azarova ile ilgili endişelerini dile getirince Hukuk Fakültesinin teklifi geri çektiği belirtiliyor.

Hukuk profesörleri bu duruma tepki göstererek istifa etti

Teklifin geri çekilmesi kararı, Dr Azarova'yı oybirliği ile pozisyon için "en iyi aday" olarak gören ve işe alma komitesine başkanlık eden hukuk profesörü Audrey Macklin de dahil olmak üzere üniversitede bir dizi istifaya yol açtı.

Komitenin ikinci üyesi Vincent Wong'un ve ayrıca IHRP programının 3 üyeli danışma kurulunun tümünün de -Vincent Chiao, Trudo Lemmens ve Anna Su- istifa ettiği belirtildi.

"Öğrenciler olarak, israilin Filistin topraklarını işgali de dahil olmak üzere, acil uluslararası yasal meselelerle ilgilenmek için IHRP'ye bakıyoruz."

100'den fazla Uluslararası İnsan Hakları Programı (IHRP) öğrencisi ve mezunu da Toronto Hukuk Fakültesine gönderdikleri mektupta şu ifadelere yer verdi:

Hukuk Fakültesinde bağışçı uygulamaları, kapsamlı ve kamuya açık bir şekilde gözden geçirilmelidir. Bir kamu kurumu olarak Hukuk Fakültesi, akademik özgürlük, adil ve hesap verebilir işe alma uygulamaları pahasına zenginlik ve nüfuzdan etkilenmemelidir.

Dr Valentina Azarova, ilkeli ve saygın bir bilimadamıdır. Aylarca değerlendirildikten sonra işe alma komitesi tarafından oybirliğiyle seçildi. Fakülteye, Dr Azarova'nın teklifini eski haline getirmesini ve işe alma sürecindeki bu uygunsuz müdahaleye son vermesi çağrısında bulunuyoruz.

Hukuk Fakültesi: İşe alma kararında dış baskının bir faktör olmasına izin vermeyeceğiz

Iacobucci Hukuk Fakultesi ise bir aday ile görüşmelerin sürdüğünü, ancak gerekli zaman çerçevesinde "işe almadaki yasal kısıtlamalar" nedeniyle herhangi bir istihdam teklifi yapılmadığı iddiasında bulunarak "Herhangi bir aday lehine ya da aleyhine siyasi görüşler veya bursları da dahil olmak üzere diğer mülahazalar alakasızdır ve ilgisizdir." açıklamasında bulundu.

Arap Kanada Avukatlar Derneği (ACLA) başkanı Dania Majid: "İddialar korkunç"

Arap Kanada Avukatlar Derneği (ACLA) başkanı Dania Majid, işe alım komitesi üyelerinin protesto amacıyla istifa ettikleri göz önüne alındığında Hukuk Fakültesinin Dr Azarova'ya bir teklifte bulunulduğunu reddetmesinin "korkunç" olduğunu ifade etti.

"Filistin karşıtı ırkçılığın diğer kurumlarda olduğu gibi yasal kurumlarda da canlı ve diri durumda olduğu" için tartışmanın sürpriz olmadığını söyleyen Majid, "Bu; Filistinli seslerin, Filistinli akademisyenlerin veya Filistin üzerine çalışanların özellikle Filistin sesini gayri meşrulaştırmak için nasıl hedef alındığının bir hikayesidir." dedi.

Arap Kanada Avukatlar Derneği, Hukuk Fakültesinin "bu müdahale meselesini" Kanada Yargı Konseyine rapor etmesini ve bir soruşturma yürütülmesini talep etti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir