• DOLAR 32.332
  • EURO 35.084
  • ALTIN 2297.69
  • ...
ENKS: "PKK'nin Rojava'daki varlığı halkımız için tehlikelidir."
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir televizyonun haber bültenine katılan ENKS Dış İlişkiler Komitesi üyesi İbrahim Biro, James Jeffrey'in ENKS ve PYNK ile gerçekleştirdiği toplantıyı ve taraflar arasındaki görüşmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Daha önce Mesud Barzani'nin öncülüğünde ENKS ile PYD arasında 3 anlaşma yapıldığını ancak PYD'nin bunları uygulamadığını belirten Biro, " Bir süre önce ENKS Başkanı Siud Mela, ENKS ve PYNK arasındaki 5 ana konunun açıklığa kavuşturulması gerektiğini açıklamıştı. Eğer bu önemli konular netleştirilmezse bu anlaşma sağlanmayacaktır.

Tartışmalı konular arasında; PKK sorunu, eğitim, zorunlu askerlik, sosyal sözleşme ve tutuklular sorunu yer alıyor.

PKK'nin Rojava’daki varlığı halkımız için tehlikelidir. PKK, Rojava'da kalarak Suriye rejimine, Türkiye ve ABD'ye burada olduğuna dair mesaj veriyor. Tüm yabancı güçler Suriye'den çekileceği için, PYD ile DSG, PKK ile ilişkilerini ve pozisyonlarını netleştirmelidir." dedi.

Roj Peşmergelerinin dönüşü

Uluslararası toplumun varılacak anlaşmaya onay vermesi gerektiğini belirten ENKS Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Biro, "Şimdiye kadar anlaşma siyasi olarak yapıldı, bu görüşme aynı zamanda uluslararası toplumun ve Suriye halkının konumuna da yakındır. Fakat siyasi süreçle ilgili anlaşma henüz kesinleşmedi.

Roj Peşmergeleri topraklarına dönmeli ve bu konuda net bir anlaşma olmalı. Bu anlaşma da uluslararası ve bölgesel güçler tarafından korunmalıdır. Eğer Roj Peşmergelerinin dönüşü uluslararası koruma olmadan olursa, büyük bir tehlike olur." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir