• DOLAR 32.347
  • EURO 35.152
  • ALTIN 2238.488
  • ...
Şanlıurfalılar: “Molla Sabri her yönüyle örnek bir şahsiyetti”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yakalanmış olduğu Yeni tip Coronavirus’ten (Covid-19) dolayı tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Bölgenin saygın âlim ve kanaat önderlerinden Molla Sabri Yazar (83), yüzlerce kişinin katılımıyla, 37 sene görev yaptığı Dergâh Camiinde cenaze namazı kılınarak, cami bahçesinde bulunan mezarlıkta defnedildi.

Cenaze programının ardından İLKHA mikrofonuna konuşan Molla Sabri Yazar’ın sevenleri ve çocukları, Seyda’nın her yönüyle Peygamber varisi bir âlim olduğunu ifade ettiler.

Molla Sabri Yazar’ın Urfalı olmamasına rağmen bir Urfalıdan daha fazla Urfa’ya hizmet ettiğini belirten sevenleri, Seyda’nın son nefesine kadar ümmet için endişe duyduğunu dile getirdi.

 

“İnsanlıkla, Urfa’yla ve ümmet ile ilgili endişeleri vardı”

Molla Sabri Yazar’ın vefatı ile çok sevdiği Rabbine kavuştuğunu belirten HÜDA PAR eski Şanlıurfa İl Başkanı Basri Demir, “Her nefis ölümü tadacaktır. 30 kusur yıl halkın Dergâh Camii olarak bildiği Mevlid-i Halil Camiinde görev yapan Molla Sabri Yazar, malum salgın hastalıktan dolayı çok sevdiği mabuduna kavuşmuş oldu. Allah’u Teâlâ onu mağfireti ile karşılasın. ‘Âlimin ölümü, âlemin ölümü’ hükmündedir. HÜDA PAR İl Başkanlığını temsilen Molla Sabri Yazar Hocamızın cenazesine katıldık. Kendisine rahmet diliyoruz. Bu hastalığa yakalananlar için Şafi olan Allah’tan acil şifalar diliyoruz. Molla Sabri Yazar, bir değerdi. Üzülerek ifade edeceğim. Birçok değerin kıymetini onu kaybettikten sonra anlıyoruz. Bizler kendisini yakinen tanıyorduk. Zaman zaman kendisini ziyaret ediyorduk. Kendisini âlim olmanın ötesinde kanaat önderi olarak kabul ediyorduk. O’nun insanlıkla, Urfa’yla ve ümmet ile ilgili endişeleri vardı. Biz buna şahit olduk. O’nun endişeleri inşallah O’nun kazancı olsun. Allah Teâlâ merhametiyle kendisine muamele etsin.” şeklinde konuştu.

“Ahlakıyla, irfanıyla ve ilmiyle örnek bir şahsiyetti”

Molla Sabri Yazar’ın nadide ve mümtaz bir şahsiyet olduğunu ifade eden İlahiyatçı Mehmet Emin Baytar, “Allah’ın rahmetine kavuşan Molla Sabri Yazar Hocamıza Rabbim rahmeti ile muamele etsin, Rabbim mekânını cennet eylesin. Allah Resulü’nün buyurduğu gibi ‘Şüphesiz âlimler, Peygamberlerin varisleridir’ bu minvalde Molla Sabri Yazar’ın hakikaten enbiyanın verasetini güzel bir şekilde devralmış, bu görevini en güzel şekilde ifa etmiş, nadide, mümtaz âlimlerimizdendi. Rabbim rahmetiyle sevindirsin. Ahlakıyla, irfanıyla ve ilmiyle örnek bir şahsiyetti. Başta Urfa olmak üzere arkasında güzel bir seda bıraktı. Onun bıraktığı mirastan binlerce talebe yetişmiştir. Rabbim kendisine gani gani rahmet eylesin. Aynı zamanda bizim içinde büyük bir kayıptır ama geride bıraktığı bu güzel hoş seda inşallah bizim için ümittir. Rabbim rahmetiyle sevindirsin.” diye konuştu.

“Sabri Hoca’mızın amel defteri kıyamete kadar kapanmayacaktır”

Molla Sabri Yazar’ın binlerce öğrenci yetiştirdiğini vurgulayan Hazreti Talha Camii İmam Hatibi Muhammed Nebi Cincik, “Molla Sabri bizim hocamızdı. Allah’u Teâlâ kendisine rahmet eylesin. Bir baba ve arkadaş olarak bize yaklaşıyordu. Biz ondan razıydık, Allah rahmet eylesin inşallah. Cenab-ı Hakk O’nun şefaatinden bizi ayırmasın. Bir değil binlerce İnsan bırakıp gitti. Bu kıyamete kadar devam edecektir. Sabri Hoca’mızın amel defteri kıyamete kadar devam edecektir. Bir insan eğer binlerce talebe yetiştirmişse o kıyamete kadar devam eder. Onun için elimizden geldiği kadar ilim okuyalım, Kur’an’ı kerim okuyalım. Kur’an’ı Kerimin anlamını anlamaya çalışalım. Bir insan Kur’an’ı Kerim bilmediği zaman sanki dünyaya gelmemiştir. Onun için Kur’an’ı okumamız, anlamını öğrenmemiz ve hayatımıza tatbik etmemiz gerekir ki kurtuluşa erelim. Allah Hepinizden razı olsun.” ifadelerini kullandı.

“Âlimlerimiz hayattayken onların nasihat ve tavsiyelerini dinleyelim”

Âlimin ölümünün, âlemin ölümü gibi olduğunu belirten İHH Şanlıurfa Temsilcisi Behçet Atila, “Gerçekten bugün Urfa’dan, çevre il ve ilçelerden insanların buraya gelmesi, bu pandemi döneminde insanların Seyda’ya son görevlerini yerine getirmeleri,  O’nun ne kadar büyük bir hizmet ettiğinin en bariz bir göstergesidir. Büyük bir kayıptır, acımız büyüktür. Bu kadar güzel şahitliğin, Seyda’nın yaptığı hizmetlerin boşa gitmediğinin bariz bir örneğidir.  Allah, yaşarken âlimlerimizin kıymetini bilmeyi bizlere nasip etsin. Maalesef toplum olarak âlimlerimizin kıymetini yeterince bilemiyoruz. Onların kıymetlerini vefat ettikten sonra anlıyoruz. Bu anlamda özellikle gençlerimize, kardeşlerimize ve ailelerimize buradan seslenmek istiyoruz. Lütfen, Allah rızası için âlimlerimiz hayattayken onların nasihat ve tavsiyelerini dinleyelim, yaşarken onların kıymetlerini bilelim.” şeklinde konuştu.

“Çok dolu dolu bir hayat geçirdi”

Babasının uzun yıllar Şanlıurfa’ya hizmet ettiğine değinen Molla Sabri Yazar’ın oğlu Mehmet Yazar, “Babam yaklaşık 51 yıldır Şanlıurfa’da hizmet ediyordu. 37 yılda Hazreti İbrahim’in doğduğu makamda, Mevlid-i Halil Camii’nde bir fiil görev yaptı. Yanı başında bulunan Hazreti İbrahim Halilullah Kültür ve Eğitim Vakfı’nda yüzlerce talebeye ders verdi. Çok dolu dolu bir hayat geçirdi. Ben kendisini hastalığı döneminde ısrarla başka yerlere götürmek istediğimi söylediğimde, Urfa’da kalmak istediğini, Urfalılarla ve dostlarıyla beraber olmak istediğini söylüyordu. Cenab-ı Allah kendisine nasip eyledi 37 yıl bir fiil görev yaptığı Dergâh Camii’nde defin oldu, hem de Rabbine ve dostuna kavuştu inşallah. Allah kendisine ve bizlere rahmet ve merhamet eylesin. Peygamberimizin şefaatini hem kendisine hem de bizlere nasip eylesin.” ifadelerini kullandı.

“İlan etmememize rağmen binlerce kişi buraya geldi”

Babasının Urfa’ya bir Urfalıdan daha fazla hizmet ettiğine dikkat çeken Molla Sabri Yazar’ın oğlu Adana İl Müftü Yardımcısı Ahmet Hilmi Yazar, “Dergâh Camii’nde babam 37 sene hizmet verdi. Burada hem fetva makamı vardı, gelenlerin sorularını yanıtlıyordu, davaları çözüyordu. Babam Elazığ’ın Palu ilçesinden gelmesine rağmen Urfa’ya bir Urfalıdan fazla hizmet etti. Sayın Valimiz ve Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun, Hazreti İbrahim’in makamın yanında, Dede Osman’ın yanına, tek bir boşluk yer vardı, o yeri de babama lütfettiler. Allah razı olsun. Her gelen geçen burada asırlar boyunca babama Fatihalar göndereceklerdir. Babamın bu sabah 05.30 civarı kalbi durdu ve son şehadetini verdi. Allah mekânını cennet eylesin. İlan etmememize rağmen binlerce kişi buraya geldiler, sağ olsunlar. Eğer biz ilan etseydik belki büyük bir izdiham olacak, bu izdiham neticesinde belki istenmeyen olaylar olacaktı. Bizlerde fazla duyurmamıza rağmen bu kadar kalabalık toplandı. Rabbim hepsinden razı olsun. Babamı sevenler O’na dualar ve Kur’an’ı Kerim’ler okusunlar inşallah.” dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir