• DOLAR 32.369
  • EURO 35.027
  • ALTIN 2325.78
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Covid-19 salgınına yakalanmaktan çekinen vatandaşlar, maske ve yüz siperliği gibi çeşitli yöntemlerle önlem alıyor. Birçok vatandaş salgın sonrası evine kapanırken, günlük işlerini sürdüren vatandaşlar ise kalabalıklardan çekinir hale geldi.

Sosyal mesafe kuralına uyan bazı vatandaşlar, çeşitli önlemlerin alınmasına rağmen tedirgin olarak otobüs, minibüs ve tramvay gibi toplu taşımadan uzak durdu. Son olarak İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelde ile birlikte toplu taşımada ayakta yolcu alınmasına izin verilmemesinden dolayı duraklarda saatlerce araç bekleyen vatandaşlar, toplu taşıma yerine ulaşımını motosiklet ve bisiklet ile sağlamaya başladı.

Covid-19 salgınından korunmak için çoğu vatandaşın toplu taşıma araçlarını tercih etmemesinden ve ikinci el otomobil fiyatlarının yüksek olmasından dolayı motosiklet ile bisiklete olan talep arttarken, bisiklet ve motosiklet satışlarının, salgın döneminde arttığı belirtildi.

Gaziantep’teki motosiklet satıcıları, Türkiye'de birçok vatandaşın trafikteki araç tercihlerinde değişim yaşandığına dikkat çekerek, özellikle pandemi sürecinde toplu taşıma kullanmak istemeyen birçok vatandaşın, motosiklet ve bisiklet gibi bireysel kullanabilecekleri araçlara yöneldiğini ifade etti.

Ayrıca son dönemde otomobil fiyatlarının yüksek olmasından dolayı özellikle motosiklet kullanımının her geçen gün daha çok arttığına dikkat çeken motosiklet satıcıları, vatandaşların hem yoğun trafikte rahat etmek hem de park sorunu yaşamamak için de motosiklet tercih ettiğini söyledi.

Motor özelliklerine göre B ehliyet ile kullanılabilen motosikletlerin yanı sıra ehliyet gerektirmeyen elektrikli bisikletlerin de bu dönemde ön plana çıktığını ifade eden motosiklet satıcıları, A2 ehliyeti olanların da farklı motosikletlerle trafikte yerini aldığına dikkat çekti.

Motosiklete olan ilgiden memnun olan motosiklet acente yetkilisi Eray Salgut, pandemi sürecinde motosiklet ve bisiklet satışlarında ciddi artış yaşandığını söyledi.

“Motosiklete talep arttı”

Pandemi sürecinde mecbur kalmadıkça vatandaşların toplu taşıma araçlarını kullanmadığını belirten Salgut, “Bundan dolayı da motosiklet favori oldu diyebiliriz. Vatandaşlar toplu taşıma araçlarına artık binmek istemiyorlar. Ayrıca ikinci el araçların fiyatı yükseldiğinden dolayı vatandaşların motosiklete yönelmesi çok doğal. İkinci el bir araç almak isteyen bir vatandaşın minimum 100 bin TL'yi gözden çıkarması gerekiyor. Ama bugün Türkiye genelinde bir motosiklet alıp da ailesi ile rahat bir şekilde seyahat etmek isteyen biri 7 bin TL vererek, çok rahat edebilir ve toplu taşıma araçlarından da uzak kalabilir. Hem kendi sağlığını hem de çevresinin sağlığı için kendisini koruma altına alabilir.” dedi.

“Pandemi sürecinde motosiklet ve bisiklete ilgi arttı”

Motosiklet ve bisikletin sosyal mesafeyi en iyi sağlayabilen ulaşım aracı olduğunu belirten Mehmet Hanifi Güner de, “Pandemiden dolayı vatandaşın toplu taşıma araçlarını kullanması zorlandığı için şu anda haliyle vatandaş motosiklete yöneliyor. Bundan dolayı bayağı bir satış oluyor. İkinci el araçlarda fiyat yüksek olduğu için şu an motosiklet ve bisiklet satışları güzel bir şekilde devam ediyor. İnşallah bir an önce pandemi süreci sona erer. Her vatandaşın motosiklete gücü yettiği için motosiklet almayı tercih ediyor. Çünkü şu anda sıfır araçlar ÖTV'den dolayı çok pahalı, ikinci el araçlarda zaten şu an aşırı fiyat artışından dolayı vatandaşlar alamıyor. Bundan dolayı vatandaşın tercihi motosiklet ve bisiklet oluyor. Fiyatlarda şu anda ortalama 6-8 bin lira civarındadır.” ifadelerini kullandı.

Motosikletin yakıt ve zaman açısından tasarruflu olduğunu ifade eden Güner, “Motosiklet hem de tek kişi bindiği için hastalıktan biraz daha uzak kalmayı sağlıyor. Pandemiden dolayı toplu taşıma araçları yoğunluk oluyor. Toplu taşımada hastalık riski biraz daha fazla olduğu için vatandaşımız motosiklet tercih ediyor.” şeklinde konuştu.

“Toplu taşıma yerine motosiklet tercih ediyorum”

Sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarının yüksek olmasından dolayı motosiklet almaya geldiğini belirten Halis Ersinel ise, şunları söyledi:

“Motosiklet şehir içinde kullanımı rahat, her yere rahat gidebiliyoruz. Ama arabayla trafikte sorun ve sıkıntı yaşıyoruz. Bundan dolayı motosiklet tercih ediyoruz. Otobüsler kalabalık oluyor, bazı otobüsler ayakta dahi yolcu alıyor. Bundan dolayı otobüse binmiyorum, motosikleti tercih ediyorum.” (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız