• DOLAR 32.538
  • EURO 34.763
  • ALTIN 2490.568
  • ...
ABD ordusundan Suriye'de yeni konuşlanma
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD ordusu tarafından yapılan açıklamada, bölgedeki Rusya ile gerilimin ardından, Suriye'nin kuzeydoğusundaki varlığını sınırlama çabasına rağmen askeri konuşlandırmanın artırıldığı duyuruldu.

ABD Merkez Komutanlığı (Centcom) sözcüsü Kaptan Bill Urban'ın yaptığı açıklamada, ABD askeri ve PKK-PYD üyelerinin bulunduğu noktalarda ABD askerleri üzerinde Sentinel radarı konuşlandırıldı.

Ayrıca ABD savaş devriyelerinin sıklığı artırılırken, Amerikan Bradley Savaş Araçları devreye sokuldu.

Urban, Rusya'dan bahsetmeden bölgedeki hareketlerin "Koalisyon güçlerinin güvenliğini sağlamaya yardım amaçlı" olduğunu ve ABD'nin "Suriye'deki başka herhangi bir ulusla çatışma istemediğini, ancak gerekirse Koalisyon güçlerini savunacağını" söyledi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan ABD'li yetkili, yapılan hareketin "Rusya'ya karşılıklı çatışmayı giderme süreçlerine bağlı kalması ve Rusya ve diğer unsurların kuzeydoğu Suriye'de profesyonel olmayan, güvensiz ve kışkırtıcı eylemlerden kaçınmaları için açık bir işaret olduğunu" söyledi. Yetkili, takviye olarak gönderilen zırhlı araç sayısının yarım düzineyi geçmediğini, manevra amacıyla "100'den az kişinin" gönderildiğini söyledi.

ABD Bradley Savaş Araçları, geçtiğimiz Ekim ayında, petrol kuyularını korumak için birkaç yüz asker bırakmadan önce, 2019'un başlarında Suriye'deki tüm ABD askerlerini geri çağırmaya çalışan Başkan Donald Trump tarafından bölgeden çekilmişti.

Son haftalarda meydana gelen çok sayıda olay, ABD ordusunu, Ankara ile yapılan anlaşma uyarınca şu anda Türkiye sınırı boyunca konuşlanmış olan Rus güçleriyle başbaşa bırakırken, Ağustos ayında bir Rus askeri aracıyla çarpışan Amerikan aracındaki yedi Amerikan askeri yaralanmıştı.

Rus tacizi

Olaya tanık olanların ve Ruslar tarafından çekilen Twitter'da yayınlanan videolarda, Rus zırhı ve helikopterlerinin Amerikan araçlarını bloke etmeye ve sonra onları bölgeden çıkarmaya çalıştığını gösteriyordu.

DAİŞ karşıtı koalisyon sözcüsü Albay Wayne Marotto ise yaptığı açıklamada, tankların Kuveyt'teki bir üsten getirildiğini söylemişti. ABD ve Rus birlikleri Suriye'de sık sık etkileşim içinde ancak bu tür çarpışmalara nadir rastlanıyor.

Kaynak: Time türk / Middle East Eye

Bu haberler de ilginizi çekebilir