• DOLAR 32.332
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2280.134
  • ...
Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Covid-19 aşısı denenecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ali Beytur, uygulanacak Covid-19 aşısı ile ilgili İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.

Başhekim Beytur, Türkiye'de 9 ilde yapılacak bu çalışmanın Malatya ayağının İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde yapılacağını aktardı.

Beytur, "Pandemiden tüm dünya etkilendiği gibi ülkemiz de Malatya'mız da etkilenmektedir. Covid-19 hastalığının tedavisi şu an da yoktur, bir ilacı bulunmamaktadır. Bu nedenle bu hastalıktan kaçınmanın yolu; sosyal mesafeye dikkat etmek, maske takmak ve hijyeni sağlamaktır. Bu hastalığa yakalanan bir insan hafif de atlatabiliyor, ölümle de sonuçlanabiliyor. Ve genç-yaşlı fark etmeden etkiliyor. Bu hastalığın tedavisi yönünde birtakım çalışmalara başlandı. Çeşitli ilaçlar, plazma tedavileri yapılıyor ama kesin sonucu aşının bulunmasıyla elde edeceğiz." dedi.

"Geliştirilen aşı, seri üretimden önceki son aşama olarak gönüllü insanlar üzerinde denenecek"

Dünya Sağlık Örgütünün koordinesinde ve onayıyla aşının bulunması için tüm dünyada çalışmaların sürdürüldüğünü hatırlatan Beytur, "Bu çalışmalardan biri olan Çin menşeli Sinovac Biotech firması tarafından geliştirilen aşının seri üretiminden önceki son aşaması olan gönüllü insanlar üzerinde denenmesi yani faz-3 çalışması dünya ile aynı zamanda ülkemizde de başlatıldı. Türkiye'de 9 ilde yapılacak bu çalışmanın Malatya ayağı İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde yapılacak. Geliştirilen aşı inaktif virüs (ölü virus) aşısı ve ilk iki faz çalışmaları başarı ile tamamlandı." diye konuştu.

"Hastane olarak tüm hazırlıklarımız tamamlandı, kısa sürede aşı uygulanacak"

Çalışma için Etik Kurul izinleri ve Sağlık Bakanlığı onayının alındığını kaydeden Beytur, "Malatya koordinatörlüğünü Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Yaşar Bayındır yürütüyor. Hastane olarak tüm hazırlıklarımız tamamlandı ve kısa süre içerisinde sağlık çalışanı gönüllüler üzerinde çift kür, randomize, kontrollü çalışma şeklinde denenecek. Tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak isteyenlerden çalışma şartlarına uygun olanlara öncesinde gerekli tetkikler (PCR, antikor vs) yapıldıktan sonra aşı uygulanacak ve bir yıl süre ile takip edilecek." diye belirtti.

"Bu çalışmanın dışında 2 farklı aşı çalışması içinde Turgut Özal Tıp Merkezi seçildi"

Bu çalışmanın dışında iki farklı aşı çalışması içinde Turgut Özal Tıp Merkezinin seçildiğini ve bu çalışmalara da başlanacağını aktaran Beytur, "Güçlü bir laboratuvar ve klinik alt yapısı olan Turgut Özal Tıp Merkezi'nin böyle bir prestijli çalışmaya dahil edilmesi tesadüf değildir. 33 yıllık Tıp Fakültemizin akademik gücü ve hocalarımızın gayreti ile bu güven oluşmuştur. Kurumumuzun bu günlere gelmesinde kurulduğu günden bugüne tüm yönetimlerin katkısı olmuştur. Bu vesileyle özveriyle çalışan tüm akademik ve idari personelime teşekkür ederim." dedi. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir