• DOLAR 32.61
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2498.654
  • ...
Salgın sürecinde kurallara en fazla camilerde uyuluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın 16 Mart 2020’de “Cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmesi kararlaştırılmıştır.” şeklinde yapmış olduğu açıklamanın ardından 10 hafta camilerde cemaatle namaza ara verilmişti.

Salgının kontrol altına alınmaya başlamasının ardından bilim kurulunun verdiği kararla birlikte 29 Mayıs 2020’de cami ve meydanlarda cemaatle Cuma namazı kılındı. Ardından da vakit namazları da sosyal mesafe ve maske kuralları çerçevesinde kılınmaya başlandı.

Türkiye genelinde yeni normalleşme sürecinde başta asker uğurlama, düğün, eğlence ve kutlamalar gibi toplu yapılan birçok etkinlikte, sosyal mesafe ve maske kuralı hiçe sayılarak vaka sayılarının tekrar artmasına neden olundu. Toplu alanlarda kurallar hiçe sayılırken camilerde ise ilk günkü gibi sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyulmaya devam edilmesi toplum nezdinde takdir topladı. 

 

“Ülkemiz genelinde Coronavirus kurallarına yüzde 100 uyulan tek yer camilerdir”

Salgın sürecinde Türkiye’de kurallara en fazla camilerde uyulduğunu dile getiren vatandaşlardan Erol Şen, “Şu an ülkemiz genelinde Coronavirus kurallarına yüzde 100 uyulan tek yer camilerdir. Tedbirler kapsamında camilerimizde sosyal mesafe var. Maskesi olmayanlar içeri alınmıyor. Herkes seccadesini alarak camiye gidiyor. Girişlerde de dezenfektanlar bulunuyor. Camilerden hiçbir zaman insanlara virüs bulaşmaz çünkü camiye gelen adam genellikle temiz ve abdestli geliyor. ‘Günde 5 defa yıkanan bir kişide kir namına bir şey bulunmaz’ diyor Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem bizde buna binaen ona inanarak camilerimize geliyoruz. Herkesin gelmesini de talep ediyoruz. Dua müminin silahıdır.” dedi.

“Cami cemaatinin çoğunluğunun kurallara uyduğunu görüyorum”

Genellikle camilerde kurallara uyulduğunu belirten vatandaşlardan Selim Özdere, “Camilerin içi kalabalık olmasın diye özellikle Cuma namazları dışarıda da kılınıyor. Bu yüzden camilerin içi kalabalık olmuyor. Gördüğüm kadarıyla cami cemaatinin çoğu seccadeleriyle geliyor. Cami cemaatinin çoğunluğunun kurallara uyduğunu görüyorum.” ifadelerini kullandı.  

Cami cemaatinin en az yüzde 90’nın kurallara uyduğunu söyleyen vatandaşlardan Hüseyin Ortaç da, “Camiye gelen herkes kendi seccadesini getiriyor. Herkes maskeli ve mesafeyi koruyor.” şeklinde konuştu.

“Kurallara en fazla uyulan ve üzerinde durulan yerlerin başında camiler geliyor”

Salgın sürecinde camilerde kurallara dörtdörtlük uyulduğunu dile getiren Melike Hatun Cami cemaatinden Muzaffer Ateş, şunları aktardı:

“Sosyal mesafe ve maske kuralına uyuluyor. Temizlik birinci kural. Zaten temiz olmayan camiye gelemez. Kurallara en fazla uyulan ve üzerinde durulan yerlerin başında camiler geliyor. Camilerde Kurallara uyulmazsa başka bir yerde hiç uyulmaz. Camilere gelenler aklı başında Allah’ını, Peygamberini, yolunu ve yordamını bilen insanlardır. Bu insanlar İslamiyet’e uyduğu için kurallara da uyarlar.”

“Kural temizliktir, camiye gidenlerde temizdir”

Vatandaşlardan Muammer Türker, “Camilerde kurallara genelde uyulduğunu görüyoruz. Kural temizliktir. Biliyorsunuz camiye gidenlerde temiz olur. Cami cemaati genelde tüm kurallara uyuyor.” dedi. 

Camilerde sosyal mesafe kurallarına riayet edildiğini belirten Alaaddin Aydın, camilerin temiz ve herkesin kurallara uyduğunu dile getirdi.

“Kurallara uyarsak hastalık azalır”

Türkiye’ye Irak’tan geldiğini ve özellikle camilerde kurallara çok güzel riayet edildiğini söyleyen Mehmet Ahmet Kene, herkesin seccadesinin ayrı olduğunu, sosyal mesafe ve maske kurallarına uyulduğunu belirtti.

Irak Türkmen’i olduğunu belirten Necmettin Elravi, “Bence camilerde sosyal mesafe kuralı iyidir. Bence kurallara en fazla uyulan yer camidir. Bu güzel bir şeydir. İnşallah daha güzel günler görürüz. Kurallara uyarsak hastalık azalır. Rabbim bizlere merhamet ve rahmet eylesin.” şeklinde dua ederek konuşmasını bitirdi.

Vatandaşlardan Âdem Özçelik, “Bu süreçte kurallara düzgün riayet eden yerler sadece ve sadece camilerdir.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir