• DOLAR 32.661
  • EURO 34.757
  • ALTIN 2503.426
  • ...
​DEDAŞ protestosunu sürdüren Ortaköy halkı, biriken sorunlara dikkat çekti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mardin merkez Artuklu ilçesine bağlı Ortaköy (Gülharrin) Mahallesinde Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ) tarafından hanelerin elektrik panoları direklerin üstüne çıkarılmaya yönelik jandarma eşliğinde 9 Eylül’de çalışma başlatılmıştı.  DEDAŞ ekiplerinin yüzlerce askerle mahalleye girmesi gerginliğe sebep olmuştu.

DEDAŞ ekiplerine tepki gösteren mahalleli, jandarmanın tazyikli su ve biber gazlı müdahalesine maruz kaldı. Çıkan olaylarda aralarında kadınların da bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı.

12 bine yakın nüfusu ve 6 bini aşkın seçmeni bulunan Ortaköy, Mardin’in en büyük mahallelerinden biri. Mahallede “Kahrolsun DEDAŞ” sloganlarıyla yürüyüş düzenleyen mahalleli, “Biz bunu hak etmedik, bizi vatan haini ilan ettiler. Kadınlarımız ayaklar altına alındı, bunu hak edecek ne yaptık?” diye sordular.

Konu ile ilgili yazılı açıklama yapan DEDAŞ, köydeki sorunun “kaçak elektrik” kullanımından kaynaklandığını ve mahallenin yüzde 93 oranında kaçak elektrik kullanıldığını iddia etti.

İLKHA muhabirine konuşan mahalleli ise kaçak kullanım iddialarını reddederek kayıp enerjinin eskiyen enerji nakil hatlarından kaynaklandığını, DEDAŞ’ın yıllardan bu yana mahalleye yeteri kadar enerji vermediğini, hatları yenilemediğini, yılın yaklaşık 6 ayını karanlıkta geçirdiklerini, yığınla sorun varken panoların direklerin üstüne çıkartmanın sorunlarına çözüm olmayacağını savundu.

Orhan Bağış

“Biriken mevcut sorunlara DEDAŞ’ın zulmü eklendi”

Ortaköy sakinlerinden Orhan Bağış, kaçak elektrik kullanım iddialarını reddederek şunları söyledi:

“Öncelikle Ortaköy’ün haklı davasında sesimize ses olan İLKHA’ya teşekkür ederken olayı yanlış lanse eden Şhow TV’yi de kınıyorum. Bizim ne devletle ne hükümetle ne asker ne de polis ile bir sorunumuz olmadı. Ancak DEDAŞ’ın yasal çeteliği ile hukuksuz iş ve işlemlerinden ötürü maalesef kaçakçı ve terörist muamelesi görmeye başladık. Yıllardır Ortaköy’ün alt ve üst yapısı yapılmadı, Ortaköy yıllardır yolsuz ve susuz kaldı. Bu sıkıntılar mevcut iken bir de DEDAŞ’ın zulmü yaşanmaya başlandı. DEDAŞ, ‘Ortaköy’de kaçak elektrik sorunu var, bunu önlemek için sayaçları direklerin üstüne çıkaracağız.’ diyor. Biz sayaçların çıkartmalarına karşı değiliz ama Ortaköy kaçak elektrik kullanmıyor. DEDAŞ’ın abonelere elektriği iletinceye kadar ki iletim hatları çok eski. Eski olduğu için bir kayıp söz konusu var. Bu kaybı bize kaçak olarak yansıtıyorlar. Önce elektrik iletim hatlarının yenilenmesi lazım, yeni hatların döşenmesi lazım. Böyle yapınca mevcut yüzde 20’lik kayıp, ortadan kalkmış olacak. Bunu yapmadan sayaçları dışarı çıkartmak istiyorlar.”

“Jandarma, DEDAŞ’ın yalan yanlış beyanları üzerine bize zulmediyor”

“DEDAŞ müdürü; hırsızlık, kaçakçılık ve yolsuzluktan cezaevinde yatıyor.” diyen Bağış, “Bu bir iddia değil, tespit edilmiş ve tutuklanmış. Ama diğer taraftan bize lanse edilen kaçak kullanım sadece bir iddiadır ve tespit edilmemiş. DEDAŞ müdürü hırsızlık ve yolsuzluktan içerdeyken birilerinin bizi kaçakçılık ve hırsızlıkla suçlamasını akla ziyandır ve asla kabul etmiyoruz. Bizim güvenlik güçleriyle bir sorunumuz yok ama DEDAŞ’ın yalan yanlış beyanları üzerine bugün bize zulüm yapmaktadırlar.” diye konuştu.  

Hasan Akdemir 

“Milleti perişan eden DEDAŞ terörü, insanları hayatlarından bezdiriyor”

Vatandaşlardan Hasan Akdemir ise DEDAŞ’ın halka zulmettiğini, bu yüzden toplandıklarını söyledi.

AK Parti il yönetiminde olduğunu hatırlatan Akdemir, DEDAŞ’ın bölgede çiftliği de bitirdiğini belirtti.

Akdemir “Tarımsal sulamada 2 ayda gelen fatura 140 bin TL. Çiftçi bunu nasıl ödeyecek. DEDAŞ, çiftçiliği bile berbat etti. DEDAŞ, hakkı devlete karşı kışkırtıyor. Millet tarlasını ekemiyor, çiftçiliği bitiren DEDAŞ’tır. Eskiden terör vardı, terörü Süleyman Soylu bitirdi fakat şu an DEDAŞ terörü ortaya çıkmıştır ve milleti aşırı derecede perişan ediyor. İnsanları adeta hayatlarından bezdiriyor.” dedi.

Ferit Dengiz

“Kolluk kuvvetlerinin bir bayanı darp edip yerde sürüklemesi, küfür ve hakaretlerde bulunması rencide edicidir”

Ortaköylü olan HÜDA PAR Artuklu İlçe Başkanı Ferit Dengiz, sorunun çözümü noktasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi.

Dengiz, “DEDAŞ, günlerdir yanına aldığı askerlerle halka zulmediyor. Biri bayan 16 kişi gözaltında tutuluyor. Çıkan arbedede bir bayanın yerlerde sürüklenmesi, kolluk kuvvetlerinin bayanı darp ederek küfür ve hakaretlerde bulunması Ortaköylü biri olarak bizi rencide etmiştir. Bu, bölgenin sinir uçlarına dokunmaktır. Sizin aracılığınızla Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyorum: Lütfen bu zulmü durdurun. Bu halk bunu hak etmemiş.” dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir