• DOLAR 32.376
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2325.58
  • ...
İşgalci ABD terk edecekse…  Afganistan’da BARIŞ UMUDU
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DIŞ HABERLER SERVİSİ 

Görüşmelerin açılış törenine işgalci ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, NATO ve Afganistan'daki işgalci ABD Kuvvetleri Komutanı General Austin Scott Miller ile Afgan hükümeti ve Taliban'ı temsil eden heyetler katıldı.

Aynı zamanda toplantıya Türkiye dahil birçok ülke dışişleri bakanı, NATO ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterleri ve İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri video konferans yöntemiyle katılarak iyi niyetlerini dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da video konferans yöntemiyle yaptığı açılış konuşmasında, Afganistan'da yıllarca süren çatışmalardan sonra, şimdi "gerçek bir barış şansı" olduğunu belirterek, "Bu tarihi fırsatın kaçırılmayacağını ve müzakere sürecinin kalıcı bir barış anlaşmasına yol açacağını umuyoruz." dedi.

Taliban'ın Katar Ofisi üyesi Molla Muhammed Davud da açılış öncesinde, müzakerelere doğrudan başlamaktan memnuniyet duyduklarını ve ülkeyi on yıllardır parçalayan savaşın sona ermesini sağlayacağını temenni ettiklerini söyledi.

İSLAMİ BİR YÖNETİM TALEP EDİLDİ

Taliban'ın Katar Ofisi Yardımcısı Molla Abdul Gani Berader de Afganistan'da "İslami bir yönetim istediklerini" belirtti.

Afganlar arası müzakere sürecinde olası bazı sorunlarla karşılaşabileceklerini dile getiren Berader, bu sorunların sabırla ve olumlu etkileşim içerisinde çözüme kavuşturulabileceğini söyledi. Berader, "Biz gelişmiş ve bağımsız bir Afganistan istiyoruz, Afganistan'da İslami bir yönetim kurulmalı ve Afgan halkı kardeşçe yaşamalı." diye konuştu.

İŞGALCİ ABD AFGANİSTAN VE IRAK’TAKİ ASKERLERİNİ AZALTIYOR

İşgalci ABD Başkanı Trump, kısa sürede ABD'nin Irak'taki asker sayısını 2 bine, Afganistan'daki asker sayısını da 4 bine düşüreceklerini açıklamıştı.

ABD'nin Afganistan'dan asker çekme sürecini de başlattığına işaret eden Trump, "Şubat ayının başından bu yana ki bu uzun bir süre, Afganistan'da kimse öldürülmedi. Burada çok büyük ilerleme kaydettik. Kısa süre içinde Afganistan'daki asker sayımızı 4 bine indireceğiz. Aynı şekilde Irak'taki asker sayımızı da kısa sürede 2 bine indireceğiz." diye konuştu.

SURİYEDEKİ ASKERLERİ EL KOYDUKLARI PETROLLERİ KORUYOR!

Trump, Suriye'de de petrolü korumak için az sayıda asker bıraktıklarını belirterek, "Şimdi askerlerimiz petrolü koruyor. Kürtleri koruyoruz. Onların hayatını daha iyi bir hale getiriyoruz, çünkü orada petrol var." dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir