Vali Karaloğlu: “2025 yılı hedefimiz 5 milyon turist”
Tarihi Zerzevan kalesinde incelemelerde bulunan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, turizm alanında yapılan önemli çalışmaları değerlendirerek ileriye dönük hedeflerini açıkladı.
Son zamanlarda yapılan kazı çalışmaları neticesinde bulunan mitras tapınağının dünya gündemine taşındığını belirten Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu, Zerzevan kalesinin tarihi yapısı, turizme olan etkileri ve bu alanda ileriye dönük hedeflerini paylaştı.
Zerzevan Kalesi’nin tarihi önemine dikkat çeken Karaloğlu, “Zerzevan kalesi bilindiği gibi Roma İmparatorluğunun en doğudaki garnizon binasıdır. Dolayısıyla doğunun batıda karşılaştığı ilk yapı olması bakımından da önemlidir. Kalenin tarihine bakıldığında Asurlular dönemine kadar gittiğini görmek mümkündür. Kaleyi ilginç kılan ve dünya gündemine taşıyan bir Roma kalesi olmasından ziyade kale içerisinde bulunan, günümüze kadar korunan ve arkeolojik kazılar neticesinde ortaya çıkarılan mitras tapınağıdır.” dedi.
“Bu gelişmeler Zerzevan’ı dünya gündeminde tutacak”
Kalenin tanıtımı konusunda kazı çalışmalarının etkilerine değinen Karaloğlu, “Yapılan bu kazı çalışmalarından ötürü Dünya Turizm ve Gazeteciler Birliği 2018 yılında Diyarbakır’a turizm oscarı sayılan altın elma ödülünü verdi. Yine burada çeşitli kuruluşların belgesel çalışmaları ve national coğrafik’in seyahat dergisi olan Traveller 2020 sonbahar sayısının konusu da Zerzevan Kalesi olmasını bekliyoruz. Bu gelişmeler Zerzevan’ı bundan sonra hem Türkiye’nin hem de dünya gündeminde tutacağını gösteriyor.” ifadelerini kullandı.
Tarihi kalenin Roma dönemine ait eserlerin çıkabildiği bir kazı alanı ve eğitim merkezi olduğunu belirten Karaloğlu, bu özelliğinden dolayı şu anda bölgede çeşitli üniversitelerden gelmiş çok sayıda gönüllünün olduğunu söyledi.
Turizm alanında 2025 yılı hedefinin 5 milyon turist ağırlamak olduğuna vurgu yapan Karaloğlu, “Bilindiği üzere 2019 yılında Zerzevan Kalesine 70 bini yabancı olmak üzere 450 bin ziyaretçi geldi. 2020 hedefimiz bir milyondu fakat bu pandemi dolayısıyla gerçekleştiremedik. Buna rağmen şu ana kadar kalenin 120 bin ziyaretçisi var. İnşallah 2025 yılında 5 milyon turisti buraya getirtebilirsek hem Mardin hem de Diyarbakır’ın turizm ekonomisine çok ciddi katkı sunmuş oluruz.” şeklinde konuştu.
“Kaleyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın restorasyon bütçesi onaylandı”
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Zerzevan Kalesi’ni Türkiye’deki önemli kazılardan 12 ay devam eden kazılar listesine aldığı bilgisini paylaşan Karaloğlu, “Bundan sonra Zerzevan’da 12 ay devam eden kazılarımızdan biridir. Gerek bakanlık ve gerekse tarih kurumu tarafından da destekleniyor. İnşallah önümüzdeki dönemde kalenin hem kazı hem de restorasyon konusunda hızlı gelişmelerin olduğunu göreceğiz. Kaledeki kilise yapısı ve ana burçla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın restorasyon bütçesi onaylanmış durumdadır. Ödeneğin gelmesiyle ihale yapılarak restorasyona başlayacağız.” diye belirtti.
Karaloğlu, “Türkiye, son dönemde temalı yıllar ilan ediyor. 2020 yılı teması patara idi. Maalesef turizmdeki gelişmeler olmayınca biraz sönük kaldı. Ama 2022’de inşallah Türkiye’nin teması Zerzevan Kalesi olması yönünde çalışma yapacağız. Bu konuda kentteki tüm tarafların desteklerini bekliyoruz.” dedi. (İLKHA)