• DOLAR 32.541
  • EURO 34.772
  • ALTIN 2490.992
  • ...
Libya'daki taraflar 'ateşkesin güçlendirilmesi' için Fas'ta bir araya geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Libya'da uluslararası toplum tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Halife Hafter'e bağlı ülkenin doğusuna hakim Libya Ulusal Ordusu'nun temsilcileri uzlaşılan ateşkesten iki hafta sonra bir araya geldi.

Fas'ın resmi haber ajansı MAP'ın verdiği bilgilere göre pazar günü Fas'ın Bouznika kentinde bir araya gelen heyetler iki gün boyunca sürecek buluşmada ateşkesin güçlendirilmesini ve anlaşmazlıkların çözümü için düzenlenecek görüşmelerin önünü açmayı planlıyor.

Ulusal Mutabakat Hükümeti'nden yapılan açıklamada, görüşmelerin gayrı resmi karaktere sahip olduğu, hedefin Libya'daki taraflar arasındaki diyaloğu yeniden canlandırmak olduğu kaydedildi. İlk temasların olumlu bir atmosferde geçtiği ifade edildi.

UMH: Hafter Libya'daki ateşkesi ihlal ediyor

Ulusal Mutabakat Hükümeti 21 Ağustos'ta ateşkes ilan etmiş, UMH Başbakanı Fayiz es Serrac, ülkedeki tüm askeri güçlere derhal ateşkes ve askeri operasyonların durdurulması talimatını vermişti. Ardından Tobruk merkezli hükümet de ülke genelinde ateşkes ilan edildiğini duyurmuştu. Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu'ndan yapılan açıklamada ise ateşkes girişiminin bir yanıltma stratejisi olduğu ileri sürülmüştü.

Libya'da Muammer Kaddafi'nin 2011 yılında devrilmesinden bu yana iç savaş devam ediyor. Ülkenin batı kesimleri uluslararası toplum tarafından tanınan ve Türkiye'nin desteklediği UMH'nin, doğu ve güney kesimleri ise Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya'nın aralarında bulunduğu bir dizi ülkenin desteklediği Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu'nun kontrolü altında bulunuyor. Hafter, Tobruk merkezli meclisin desteğine sahip.

Bu haberler de ilginizi çekebilir