• DOLAR 32.377
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.628
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman'ın Gercüş (Gercews) ilçesindeki çoğu köyde, sumak (simak) bitkisinin hasadının iyi olması köylülerin yüzünü güldürdü.

Çiçekli (Şiferêye) ve civar köylerde daha çok üzüm bağları ile tarlalarda kendiliğinden yetişen sumağın bakımı ve budaması köylüler tarafından yapılıyor.

Yemeklere baharat olarak katılan ve soğutularak şerbet halinde tüketilen sumağın hasadına, olgunlaştığı dönem olan ağustos ayının başlarında başlanıyor.

Çiçekli köyü sakinlerinden Selami Altun, kalitesi ve üretimiyle badem ile sumağın, köyleri için gelir kaynağı olduğunu söyledi.

Bu sene Coronavirus nedeniyle sumak tüketiminin artığını söyleyen Altun, “Köyümüz hem sumağıyla hem de bademi ile çok meşhurdur. Bu sene yağmur iyi yağdığından sumak hasadı çok iyi geçti. Köyümüzde yılda 3-4 ton arası sumak hasadı yapıyoruz. Köyümüzün sumağı ekşiliği ile meşhurdur. Sumak baharat olarak kullanıldığı gibi şifa niyetine de tüketiliyor. Coronavirus hastalığına da iyi geliyor. İştah açıcı ve şişkinliğe iyi geliyor.” ifadelerini kullandı.

"Her sene müşterilerimiz köye gelip toptan almak için pazarlık yapıyorlar. Köylülerin hepsi belli bir fiyata karar verdikten sonra toptan olarak köye gelen tüccarlara satıyoruz diyen Altun; “Bu sene malum hastalık nedeniyle insanların sumağa ilgisi çoğaldı. Virüs hastalığına yakalananlarda iştahsızlık oluşuyor, sumağın da iştah açıcı özelliği var. Geçen sene toptan kilosu 15 liraydı, bu sene bütün köyün sumağının kilosunu 18 liradan verdik. Köyümüzün sumağının her sene kalitesi yükseliyor. Köylüler olarak sumaktan çok güzel gelir elde ediyoruz.”

“Devletin sumak üretimine destek vermesi iyi olacaktır”

Her sene sumağın fiyatında biraz daha yükselme olduğunu ifade eden Altun, “Sumakla az yoruluyoruz, çok kazanıyoruz. Sumağın kilosu bir kaç sene önceden 4-5 TL'ye satılıyordu. Bu sene ise 20 TL civarında seyrediyor. Köylüler olarak bu sene sumak fiyatından çok memnunuz. Sumak babalarımızdan, dedelerimizden beri tarlalarımızda kendiliğinden yeşeriyor, bir fidan yere düştü mü seneye etrafında yeşermiş fidan vermeye başlıyor. Köylülerimiz devletin diğer tarım ürünlerine verdiği desteği kendilerine verilmesi durumunda diğer tarlalarında da sumak ekmek istiyorlar, Devletin sumak üretimine destek vermesi iyi olacaktır.” dedi

“Elhamdülillah verimden ve fiyattan memnunuz”

Sumağın birçok hastalığa iyi geldiğini belirten Çiftçi Abdurrahman Kaya, “Sumak birçok hastalığa faydalıdır. Sumağı hangi yemeğe koyarsanız lezzetini artırır. Bir fidanın 10-15 metreye kadar kendiliğinden yayılma özelliği var. Sumak her sene verimi olan bir üründür, diğer ürünler gibi değildir. Geçen sene 15 TL’ye bu sene 18 TL’den toptan verdik. Elhamdülillah verimden ve fiyattan memnunuz.” dedi

“Her sene bu vakitlerde geliyorum”

Her sene hasat zamanında köyleri dolaşıp sumak ve badem satın aldığını belirten tüccar Mehmet Sait Maviş ise, “Çiçekli (Şiferêye) köyünün sumağı kaliteli olduğu için her sene bu zamanlarda geliyorum. Marketlerde bu köyün sumağı tercih ediliyor, çünkü ekşiliği daha fazladır. Dağlarda yetiştiği için kalitesi yüksektir. Bu nedenle her sene köye gelip sumaklarını ben alıyorum. Köylüler de ben de memnunum. Sumağın kilosuna geçen seneye göre 3 lira fazla verdim. Geçen sene kilosunu 15 TL'den satın aldığımız sumağı bu sene kilo başına 18 TL olarak hesapladık. Bu fiyattan köylüler de memnun oldu. Sumak diğer tarım ürünleri olan badem ve üzüme göre daha kazançlıdır, çünkü fazla bir işçiliği ve masrafı olmayan bir ürün. Ben de toptan alıp baharatçılara toptan satıyorum.” dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız