• DOLAR 32.348
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2307.9
  • ...
Sudan 'da darbeciler 'laiklik' yolunda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in darbe ile yönetimden indirilmesinden sonra işbaşına gelen Laik ve solcu Sudan Askeri Geçiş Konseyi yönetimi,  'İslam hukukundan vazgeçip' laik bir rejim kurma yolunda ilerliyor.

Sudan'ın geçiş dönemi başbakanı Abdullah Hamadok ve Halk Hareketi Başkanı Abdülaziz El Hilu, dinin devletten ayrılmasına dayanan bir ilkeler beyannamesi imzaladı.

Anlaşma, Sudan'ın farklı etnik kökenleri, farklı dinleri ve çeşitli kültürleri içeren bir ülke olduğunu kabul etme zorunluluğu olan bir dizi ilkeyi şart koştu.

Anlaşmanın üçüncü maddesinde, herkes için eşitliği garanti eden, dini devletten ayırma ilkesine dayalı, inanç ve vicdan özgürlüğünü güvence altına alan demokratik bir devlet inşa etme ihtiyacı bölümü dikkat çekiyor.

Mevcut Sudan hareketine liderlik eden solcu ve laik güçlerle birlikte Askeri Konsey tarafından imzalanan 'anayasal belge'de, verilecek kararlarda artık İslam Hukuku şartı anmayacağı şartı koşuldu.

Geçen yıl 4 Ağustos'ta imzalanan belgede İslam hukukunu kaldırarak mevzuatın kaynağını belirtmemiş, Arapça'nın ülkenin resmi dili olduğunu öngörmemiş ve geçiş süresini üç yıla ayarlamıştı.

Öte yandan Askeri Geçiş Konseyi Yönetimi'nin tercihini 'laikleşme' yolunda kullanmasını, ülkedeki İslamcı güçlerin sert tepki gösterdiği gelen haberler arasında.

Kaynak: RT, ajanslar

Bu haberler de ilginizi çekebilir