• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Batman Valiliğinden Cumhuriyet gazetesi sözde yazarı Özgentürk açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Valilik açıklamasında, Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Işıl Özgentürk’ün “Porno Çukurunda Debeleniyoruz” başlıklı yazısının, Batman özelinde sosyolojik ve psikolojik uzmanlık gerektiren alanlarda temel araştırmaların dahi yapılmadığı, söz konusu yazarın bir öğretmen dostundan duyup aktardığını iddia ettiği ifadelerin bilimsel verilerden, gazetecilik ilke ve misyonundan uzak olduğu belirtildi.

Açıklamada, “2019 yılı ocak ayından bu yana Batman Valiliği adına Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde Batman ili intihar olaylarını araştırma komisyonu kurulmuş olup; bilhassa ergen intihar ve intihara teşebbüslerine dair derinlemesine ve çok yönlü çalışmalar tarafımızca yürütülmektedir. Hâlihazırda yürütülmekte olan çalışma kapsamında tamamlanmış intihar vakalarının aile ve yakınlarıyla müntehirin psikososyal durumu aydınlatılmaya çalışılırken, aile bireyleriyle talepler doğrultusunda psikolojik görüşmeler sağlanmakta veya gerekli yönlendirmeler gerçekleştirilmektedir. Ayrıca intihar vakalarının önlenebilmesi adına intihara teşebbüs eden bireylerle bireysel görüşmeler sağlanarak intihar davranışını gerçekleştirmeye sebep olabilecek tüm risk faktörleri ve intihara sürükleyen mekanizmalar belirlenerek risk haritası oluşturulmakta; hayatta kalanla gerekli çalışmalar danışmanlık ve psikolojik destek çerçevesinde sürdürülmektedir.” denildi.

Açıklamanın devamında, “Bu bağlamda gerçekleştirdiğimiz çalışma neticesinde Batman ilinin intihar ve intihara teşebbüs verilerinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Türkiye genel verileriyle dikkat çekici bir farklılığının olmadığı görülmüştür. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verileri göz önünde bulundurulduğunda Batman’ın Türkiye genel verilerine oranın yüzde 0,5; Güneydoğu Anadolu Bölgesi verilerine oranın ise yüzde 5 olduğu görülmektedir. Batman Valiliği adına ilimize dair intihar ve intihara teşebbüs risk faktörlerinin, psikososyal değerlendirme ve müdahalelerin yer aldığı ve yazımı devam eden kitap çalışmasında ayrıntılara erişilebilecektir. İntihar eylemi sebep ve tetikleyici faktörler; eylemin yoğunluklu gerçekleştiği yaş aralıkları ve cinsiyet farklılıkları ülkemiz ve dünya verileriyle benzer sonuçları vermektedir.” ifadelerine yer verildi. 

“Özgentürk’ü bilgi ve belgelere dayalı hareket etmeye davet ediyoruz”

Açıklamada son olarak şu ifadeler kullanıldı: “Söz konusu yazarın, gazetecilik sıfatına yakışır şekilde Batman ili sosyodemografik özelliklerini, pek çok riskli davranışın sebeplerini anlamaya, aydınlatmaya ve sonlandırmaya dair gerçekleştirilen çalışmaları bilmeye, araştırmaya ve bireylerde yaratılacak bilinçle kamuoyunu aydınlatmaya yönelik bir tutum sergilemesi beklenmekteyse de; gerçeklik zemininden yoksun, cinsiyetçi, üstenci, toplumu aşağılayıcı, bilgi kirliliğine sebep olan ifadelere yer verdiği görülmektedir. Tarafsızlık, dürüstlük ve yayın etiği gereği bilhassa kitleleri etkileyebilecek güçte olan medya ve medya bileşenleri olan bütün gazeteleri ve ilgili yazar Işıl Özgentürk’ü akılcı, sağduyulu olmaya, bilgi ve belgelere dayalı hareket etmeye davet ediyoruz.”(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir