• DOLAR 32.37
  • EURO 35.013
  • ALTIN 2325.369
  • ...
1 lira ile 100 kilometre yol alan araç yaptılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Yozgat Bozok Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencileri tarafından Dr. Öğretim Üyesi Emrah Çetin danışmanlığında kurulan “BEEM Takımı” bugün Kocaeli’de başlayacak olan bir hafta boyunca devam edecek TUBİTAK-TEKNOFEST Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarına katılmak üzere yola çıktı.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ, yarış öncesi danışman Dr. Öğretim Üyesi Emrah Çetin başkanlığında çalışan öğrencilere moral ziyaretinde bulundu. Karadağ, burada yaptığı açıklamada Yozgat Bozok Üniversitesi’nin sadece ihtisaslaşma alanı olan Endüstriyel Kenevir’le değil, bilimsel projelerle de adını sıkça duyurduğunu ve bunun devam edeceğini ifade ederek, uzun bir zamandır ciddi bir emek ve gayretle bir ekip ruhu ve takım çalışması ile öğrenciler tarafından üretilen elektrikli aracın en az enerji ile en fazla yol katetme ve en fazla yerli parça ile üretilmiş elektrikli araç olma özelliği ile yarışmalara katılacağını söyledi.

“ELEKTRİKLİ ARAÇLAR ARASINDA İLK 5'E GİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Prof. Dr. Karadağ, "Aracımız tekniği, otomasyonu, yazılımı, deneme sürüşleri ile testleri tamamlanmış şu anda yarışmalara hazır durumda ve iddialıyız. Yarışmaya katılan elektrikli araçlar arasında ilk 5'e girmeyi hedefliyoruz.” dedi. Rektörümüz Prof. Dr. Karadağ, özverili çalışmaları dolayısıyla projede yer alan başta danışman Dr. Öğretim Üyesi Emrah Çetin’e, pandeminin getirdiği olumsuz şartlara rağmen aracın tüm aşamalarında emekleri olan Mimarlık Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencilerine ayrı ayrı teşekkür etti. Yine elektrikli araç projesinin bilimsel anlamda proje destekçisi olan TÜBİTAK’a, sponsorluk noktasında destekte bulunan Çekerek ve Boğazlıyan Belediyelerine teşekkür ederek, “Kararlıkla, Başarıya sloganı ile çıkılan bu yolda BeeM takımının en güzel sonuçları alacağına inandığını ifade ederek, ekibe başarılar diledi.

1 LİRA İLE 100 KİLOMETRE YOL

Proje danışmanı Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Emrah Çetin ise aracın özellikleri hakkında bilgiler verdi. Araçta en fazla yerli ürün kullanma düşüncesiyle hareket ettiklerini belirtti.  Çetin, araçta TÜBİTAK’ın istediği yerlilik kategorisinden 6 parçayı kendilerinin yaptığını anlatarak, "Aracın motor, motor sürücü, batarya yönetim sistemi, batarya paketi, araç kontrol sistemi, elektronik diferansiyel ve şarj devresi yaptık. Bunların tamamını kendi öğrencilerimiz tarafından tasarlayıp yerli olarak üreterek araca monte ettik." diye konuştu.

Çetin, yaptıkları yerli üretim elektrikli araçla 16. düzenlenen elektrikli araç yarışlarına katılacaklarını aktardı. 23 öğrencinin bu projede yer aldığını ancak pandemi süreci dolayısıyla aktif olarak 6 öğrenci ile projenin bütün aşamalarını birlikte gerçekleştirdiklerini ifade eden Çetin, yarışmalarda verimlilik ve yerlilik ön planda olduğu için hızı ön plana çıkarmadıklarını, yaklaşık 1 lira ile 100 kilometre yol alabilen araç ürettiklerini, yine normal araçlar ağırlığı 1 ton civarındayken bizim aracımız 200 kilogram bu da bizim enerjimize verimli bir şekilde yansıyor az enerji ile çok yol yapıyor." ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir