• DOLAR 32.575
  • EURO 34.926
  • ALTIN 2434.47
  • ...
Diyarbakırlılar: “Aşura gününü fırsata çevirerek ibadetle geçiriyoruz”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Aşura günü; Hazreti Âdem'in (aleyhisselam) tövbesinin kabul edilmesi, Hazreti Nuh'ın (aleyhisselam) gemisinin kurtulması, Hazreti Yusuf'un (aleyhisselam) kuyudan kurtulması, Hazreti Hüseyin'ın (aleyhisselam) Kerbela’da şehid edilmesi ve Firavun ordusunun denizde boğulması gibi pek çok tarihi hadisenin yaşandığı gün olarak biliniyor.

Diyarbakırlı vatandaşlar da İslam alemi ve tarihi için yaşanan bu hadiseleri hatırlatarak bugünün çok önemli olduğunu ifade ettiler.

Aşura gününü oruç, ibadet, Kur’an-ı Kerim okuma, zikirlerle ve bol bol dua ile geçirdiklerini belirten Diyarbakırlılar, böyle kıymetli ve değerli günleri bu şekilde fırsata çevirmemiz gerektiğini söylediler.

 “İslam âlemini yakından ilgilendiren birçok olay aşura gününde yaşanmıştır”

Muharrem ayının 10’uncu gününü oluşturan Aşura gününün İslam alemi için çok önemli bir gün olduğuna dikkat çeken Murat Çiçek, şöyle konuştu:

“Aşura günü, dini ve çok önem arz eden bir gündür. Nitekim İslam alemini yakından ilgilendiren birçok olay bugün yaşanmıştır. Bu olaylara baktığımızda, Hazreti Nuh'un(aleyhisselam) gemi hadisesi var. Yine Hazreti Hüseyin'in(aleyhisselam) şehit edilmesi ve Hazreti Yusuf'un (aleyhisselam) kuyudan çıkması gibi olaylar bugünde yaşanmıştır. Bundan dolayı böyle kıymetli bir günü Müslümanlar olarak çok değerli geçirmemiz gerekiyor. İbadetle Allah Teâlâ'ya daha yakınlaşarak ve Allah Teâlâ'yı daha çok hatırlayarak geçirmemiz gerekiyor. Eğer Allah Teâlâ'yı unutursak başımıza her şey gelebilir. Hayatımız sıkıntılı geçebilir. Nitekim Allah (Celle Celaluhu), Taha Suresi 124’üncü ayette buyuruyor, ‘Her kim benim zikrimden yüz çevirirse gerçekten onun için pek sıkıntılı bir yaşantı vardır.’ Bundan dolayı Allah Teâlâ'yı sık sık anmamız gerekecektir. Aşura günleri gibi değerli zamanları da bu şekilde fırsata çevirmemiz gerekiyor.”

“Aşura günlerini fırsata çevirmeliyiz”

Allah Teâlâ'ya kullar olarak ne kadar yaklaşırsak Allah’ın bizlere o kadar yaklaşacağını belirten Çiçek, “Biz kullar, Allah’a ne kadar yakınlaşırsak Allah Teâlâ şükrünü bize gösterecektir. Hatta yine İbrahim Süresi 34’üncü ayette Allah (Celle Celaluhu) buyuruyor, “O size istediğiniz her şeyi verdi. Allah’ın nimetlerini saymaya kalksanız başa çıkamazsınız.” Ayette de görüldüğü gibi Allah’ın nimetleri bizler için çoktur.

Ancak biz Allah’a yaklaşmazsak ondan uzaklaşırsak başımıza her şey gelir. Bugün İslam alemi hep bundan dolayı sıkıntı içerisindedir. İslam ümmetinin kenetlenmesi, birlik olması ve birbirini her zaman desteklemesi lazım. Kısacası ümmet olarak Aşura gibi günleri fırsata çevirerek İslam ümmetini layık olduğu yere getirmek için çabalamayız.” şeklinde konuştu.

“Aşura günü, biz Müslümanlar için çok değerli bir gündür”

Aşura gününün Müslümanlar için çok önemli olduğunu belirten Neytullah Sayılı, duygularını şöyle dile getirdi:

“Aşura günü biz Müslümanlar için çok değerli bir gündür. Çünkü Hazreti Âdem'in (aleyhisselam) tövbesinin kabul olduğu ve Hazreti Hüseyin'in (aleyhisselam) Kerbela’da şehid edilmesi bugünde gerçekleşmiştir. Hatta Yahudiler bugüne özel bir gün oruç tutarken Peygamber efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), Müslümanların da onlar gibi yapmasın diye iki gün oruç tutmamızı istemiştir. Muharrem ayında bu iki gün tutacağımız oruçlar çok hayırlıdır. Ayrıca bu günlerde Allah için elimizden ne gelirse yaparsak çok iyidir. Oruç tutmak, Kur’an-ı Kerim okuma, hayır-hasenat yapma ve ibadetle geçirme gibi şeyleri yaparak geçirmeliyiz. Müslümanlar olarak bugünlerin kıymetini bilmemiz gerekiyor.”

“Bugünleri oruç, ibadet, dua ve bol bol tövbe ederek geçirmeliyiz”

Aşura gününde oruç tutmanın çok hayırlı olduğunu hatırlatan Ramazan Sızlanan, “Bugünlerde oruç tutmak çok hayırlıdır. Hatta alimler Aşura gününde tutulan oruç ile bir yıllık günahların silindiğini söylüyor. Bugünleri bizler oruç tutarak, ibadet yaparak, dualarla geçirerek ve bol bol tövbe ederek geçirmeliyiz. Birde tövbe kapıları bugünlerde sonuna kadar açıktır.” diye belirtti.

“Aşura günü Müslümanlar için özel bir gündür”

Aşura gününün Müslümanlar için özel bir gün olduğunu belirten İlhami Sakacı, “Aşura günü, biz Müslümanlar için özel bir gündür. Bugüne özel kılan sebepler içerisinde Hazreti Nuh, Hazreti Âdem, Hazreti Yusuf ve Hazreti Hüseyin’in  (aleyhimusselam) yaşadığı olaylar yer almaktadır. Tüm İslam alemi için özel olduğu gibi biz Diyarbakırlılar için de Aşura günü çok özeldir. Bu günleri ibadetlerle, zikirlerle ve oruçlarla geçiriyoruz. Hatta Aşura gününde tutulan orucun sevabının çok fazla olduğunu bildiğimiz için bugünü oruç ile geçiriyoruz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir