• DOLAR 32.519
  • EURO 34.641
  • ALTIN 2489.941
  • ...
Facebook’un sizi takip etmesini nasıl engellersiniz?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ 

Facebook, dünya çapında en çok kullanıcıya sahip sosyal medya platformlarından bir tanesidir. Platform içinde yaptığınız tüm aktiviteler zaten kaydediliyor fakat Facebook dışındaki hareketler olarak bilinen, farklı internet sitesi ve uygulamalardaki hareketleriniz de Facebook tarafından takip ediliyor. Peki, Facebook’un sizi takip etmesini nasıl engellersiniz?

Facebook’un sizin internette yaptığınız her şeyi takip etmesinin önüne geçmek için yine Facebook üzerinden birkaç ayar değişikliği yapmanız gerekiyor. Facebook dışı hareketleriniz hakkında kaydedilmiş verileri silebilir ve gelecekteki hareketlerinizi de yönetebilirsiniz. Sizin için Facebook dışındaki hareketlerinizi nasıl yöneteceğinizi ve konu ile ilgili detayları anlattık.

Facebook’un sizi takip etmesini engelleyin:

Adım #1: Buradan Facebook'u ve hesap bilgilerinizle giriş yapın.
Adım #2: Ayarlar üzerinden Facebook Bilgilerin sayfasını açın.
Adım #3: Facebook’un Dışındaki Hareketler sayfasını açın.
Adım #4: Gelecekteki Hareketlerini Yönet seçeneğine tıklayın.
Adım #5: Facebook’un Dışındaki Gelecekteki Hareketler seçeneğini pasif hale getirin.
Adım #6: Gerekli onayları verin.
Adım #7: İşlem tamam.

Adım #1: Facebook internet sayfasını açın ve hesap bilgilerinizle giriş yapın:

facebook,

Facebook dışı hareketlerinizin takip edilmesini engellemek için internet sayfasını açmalısınız. Mobil sürüm ya da mobil uygulamalar üzerinden bu işlemi yapmak çok daha zor olacağı için masaüstü Facebook üzerinden hesap bilgilerinizle giriş yapmalısınız.

Adım #2: Ayarlar üzerinden Facebook Bilgilerin sayfasını açın:

facebook, ayarlar

Facebook hesap bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede bulunan aşağı yönlü ok butonuna basın ve açılan menüden Ayarlar sayfanıza ulaşın. Sol tarafta göreceğiniz menüden Facebook Bilgilerin seçeneğine tıklayın. Burada, Facebook’ta bulunan size ait bilgileri görüntüleyebilirsiniz.

Adım #3: Facebook’un Dışındaki Hareketler sayfasını açın:

facebook, facebook dışındaki hareketler

Ayarlar üzerinden ulaştığınız Facebook Bilgilerin sayfasından Facebook’un Dışındaki Hareketler sayfasını açın. Facebook’un Dışındaki Hareketler sayfasında, Facebook dışı ziyaret ettiğiniz internet siteleri ve mobil uygulamalarla ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Adım #4: Gelecekteki Hareketlerini Yönet seçeneğine tıklayın:

facebook, gelecekteki hareketlerini yönet

Facebook’un Dışındaki Hareketler sayfasında pek çok detaylı bilgiye ulaşabilir ve Facebook dışı hareketleriniz ile ilgili ayar değişiklikleri yapabilirsiniz. Fakat gelecekteki hareketlerinizin Facebook tarafından takip edilmemesi için Neler Yapabilirsin? sütunu genişletin ve buradan Gelecekteki Hareketlerini Yönet seçeneğine tıklayın.

Adım #5: Facebook’un Dışındaki Gelecekteki Hareketler seçeneğini pasif hale getirin:

facebook, takip engelleme

Gelecekteki Hareketlerini Yönet sayfasını açtığınız zaman karşınıza aktif durumda olan Facebook'un Dışındaki Gelecekteki Hareketler seçeneği çıkacak. Bu seçeneği pasif hale getirerek Facebook dışı hareketlerinizin hesabınız üzerine kaydedilmesini önleyebilirsiniz. Gerekli onayları vererek işlemi tamamlayın.

Facebook'un Dışındaki Hareketler sayfasında neleri düzenleyebilirim?

facebook, geçmişi temizleme

Facebook’un Dışındaki Hareketler sayfası üzerinden sizin Facebook dışında ziyaret ettiğiniz internet sitelerinin ya da kullandığınız mobil uygulamaların Facebook ile paylaştığı bilgileri görüntüleyebilir ve düzenleyebilirsiniz.

Facebook’un Dışındaki Hareketleri Yönet sayfası üzerinden, sizin hareketlerinizi Facebook ile paylaşan tüm internet sitelerini ve mobil uygulamaları görebilirsiniz. Site ya da uygulama üzerine tıklayarak paylaştıkları bilgiler hakkındaki tüm detayları da görüntüleyebilirsiniz.

Geçmişi Temizle seçeneğine tıklayarak ziyaret ettiğiniz internet sitelerinin ve kullandığınız mobil uygulamaların Facebook ile paylaştığı tüm bilgiler ile hesabınız arasında olan bağlantıyı kesebilirsiniz. Bu yaptığınız işlem, geçmişte paylaşılmış olan bilgileri içerir.

facebook, bilgileri indir

Bilgilerine Eriş sayfası üzerinden Facebook ile paylaştığınız ya da ziyaret ettiğiniz internet sitelerinin ve kullandığınız mobil uygulamaların Facebook ile paylaştığı tüm verileri görüntüleyebilirsiniz. Kolay ulaşabilmeniz için bu veriler farklı kategorilere ayrılmıştır.

Bilgilerini İndir sayfası üzerinden ziyaret ettiğiniz internet sitelerinin ve kullandığınız mobil uygulamaların Facebook ile paylaştığı tüm verileri görüntüleyebilir ve indirebilirsiniz. İndirme dosyasının tarih aralığını, formatını ve medya kalitesini bu sayfa üzerinde ayarlayabilirsiniz.

Gelecekteki Hareketlerini Yönet sayfası üzerinden yapabileceğiniz işlemleri ise yukarıdaki adımlarda detaylı olarak anlattık. Tüm seçenekleri kapatsanız, bağlantıları kesseniz, geçmişi silseniz bile aktif bir Facebook hesabınız olduğu sürece ziyaret ettiğiniz internet sitelerinin ve kullandığınız mobil uygulamaların verilerinizi Facebook ile reklam sistemini iyileştirmek amacıyla paylaşmasının önüne geçemiyorsunuz.

Facebook sizi neden takip ediyor?

facebook, reklam

Başta Amerika Birleşik Devletleri seçimleri olmak üzere dünya çapında pek çok farklı skandal ve kişisel verilerin üçüncü taraflarla izinsiz olarak paylaşılması gibi rahatsız edici durumlar dışında Facebook’un sizi izleme nedenlerinden en önemlisi reklamlardır. (Tabii başka nedenlerde olabilir!)

Zaten bu durum Facebook tarafından da gizlenmiyor. Facebook’un Dışındaki Hareketler sayfasını incelediğiniz zaman platform size detaylı olarak nasıl bir reklam politikası olduğunu anlatıyor. Reklam sistemi iyileştirmesi olarak adlandırılan bu sistem ile Facebook, daha önce yaptığınız hareketlere benzer reklamları size gösteriyor.

facebook, reklam iyileştirme sistemi

Örnek vermek gerekirse; bir alışveriş sitesinden ayakkabı aldığınız zaman alışveriş sitesi bu bilgiyi Facebook ile paylaşıyor. O alışveriş sitesinde ya da aldığınıza benzer bir ayakkabıda indirim veya kampanya olduğu zaman Facebook, bu reklamı ilk görecek kullanıcılardan biri olarak sizi seçiyor.

Bu noktada, karşınıza çıkan reklamlar ile ilgili yapabileceğiniz tek şey Ayarlar üzerinden Reklam sayfasını açarak kendinizle ilgili çok daha fazla bilgiyi Facebook ile paylaşmaktır. En azından karşınıza çıkan reklamlar sizin ilgili alanınıza göre olacaktır.

Sizin için Facebook dışı hareketler nasıl yönetilir sorusunu yanıtladık ve Facebook tarafından takip edilmemek için yapmanız gerekenleri anlattık. Ziyaret ettiğiniz internet sitelerinin ve kullandığınız mobil uygulamaların Facebook ile veri paylaşması konusundaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Kaynak, webtekno

Bu haberler de ilginizi çekebilir