• DOLAR 32.601
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2507.321
  • ...
ABD, Yunanistan`dan Beter Durumda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Küresel finans krizinden en çok etkilenen ülkenin Yunanistan olduğu düşünülüyor. Yunanistan`ın yardımlar olmadan kendini toparaması imkansız gibi görünüyor. Ancak tüm dünyanın gözardı ettiği daha önemli bir nokta var. O da ABD`nin finans durumu. Finansal açıdan bakıldığında ABD`nin durumunun Yunanistan´dan bile daha kötü olduğu iddia ediliyor.

Fevzi ÖZTÜRK

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poor`s, (S&P) Yunanistan`ın kredi notunu üç kademe birden düşürerek, "B" seviyesinden "CCC" seviyesine indirdi.

Peki, bu CCC notu ne anlama geliyor? diye bakacak olursak; CCC notu; "borç ödeme kapasitesinin zayıf olduğunu ve ödeyememe riskinin yüksek olduğunu" ifade eden bir nottur... Zaten S&P not indirim kararına ilişkin yaptığı açıklamada "Yunanistan`ın borcunu yeniden yapılandırmaya yönelik yüksek olasılığın etkili olduğunu, Yunanistan`ın borcunun yeniden yapılandırılmasının bir temerrüt olarak değerlendirileceğini" açıkladı. 

YUNANİSTAN`IN İFLAS ETME RİSKİ YÜKSEK

Yani, S&P verdiği not ile "Yunanistan`ın borçlanmak için, Euro bazında ihraç ettiği tahvillerin faiz ve anaparasının geri ödenmeme riski yüksektir" demektedir.

Olayın Yunanistan cephesi açısından ne kadar vahim olduğunu anlamak için CCC notunu biraz daha açalım: Yunanistan`ın yeni CCC notu; Ekvator, Jamaika, Pakistan gibi ülkelerin bile notlarının altında. Bu not ile Euro Birliği üyesi olan ve Euro bazında borçlanan bir ülkenin notu, dünyanın en düşük kredi notuna sahip hale gelmiştir. 

ABD`NİN DURUMU YUNANİSTAN`DA KÖTÜ!

Dünyanın en büyük tahvil fonu olan PIMCO`nun CEO`su Bill Gross; "ABD`nin durumunun Yunanistan`dan bile daha kötü durumda olduğunu ve PIMCO`nun ABD tahvillerini almayacağını" açıkladı.

Pimco CEO`su Bill Gross, ABD`nin finansal açıdan Yunanistan ve diğer borç sorunu yaşayan Avrupa ülkelerinden bile daha kötü durumda olduğunu söyledi.

Gross, krizlerin ardından uygulamaya konan kurtarma yardımları da dahil edildiğinde ABD`nin borcunun toplamda 100 trilyon dolar seviyesinde olacağı tahmininde bulundu.

Gross, "Bu yüksek borçluluğu bir ya da iki yıl içerisinde azaltabilmeyi düşünmek gerçekçi bir tahmin olmaz" diye konuştu ve finansal açıdan bakıldığında ABD`nin durumunu Yunanistan´dan bile daha kötü olduğunu kaydetti.

Bize göre; tahvil fonu PIMCO`nun CEO`su Bill Gross, bir para yöneticisi olduğundan, yönettiği paraların pozisyonuna göre konuşmaktadır. Çünkü Yunanistan`ın borçlarını ödeyebilmek için tek başına Euro basması mümkün değil. Bağımsız bir merkez bankası olmadığı için Euro basmak için Euro bölgesinin onayını almak zorunda. Halbuki ABD parası dolar rezerv para ve dünya parasal sisteminin yüzde 60`ı şimdilik! dolar... En önemlisi bağımsız merkez bankasıyla, ABD istediği kadar doları hiçbir ülkenin onayını almadan basabiliyor. 2008`de başlayan kriz sürecinde de bunu trilyon dolarlara varan şekilde yaptı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir