• DOLAR 32.354
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2322.886
  • ...
Dedaş'tan pes dedirten ceza: İhtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yaşlı çifte 10 bin lira kaçak elektrik cezası kesildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Diyarbakır Yenişehir ilçesi Gürdoğan Mahallesinde kiracı olarak oturan yaşlı çifte, evdeki elektrik saatinde bulunan ve 1996'dan beri yanık bir şekilde olup kullanılamaz halde olan kablodan enerji elde edildiği iddiasıyla 6 bin 667 lira ve 3 bin 832 lira olmak üzere iki ayrı fatura ile ceza kesildi.

Duruma tepki gösteren ev sahibi ve kiracı yaşlı çift, kesilen cezanın haksız bir şekilde kesildiğini belirterek yaşanılan mağduriyetin giderilmesini istedi.

Ev sahibi Ali güneş, evde kalan yaşlı çiftin 2 yıldır kiracıları olduğunu belirterek, onların bırakın kaçak elektrik yapmasını karanlık çökünce odanın ışıklarını açmaya güçlerinin zor yettiğini söyledi.

Elektrik saatinde bulunan yanık kablonun, 1996'dan beri mevcut olduğunu dile getiren ev sahibi Güneş, o tarihten bugüne birçok kiracıları olduğunu hatırlatarak bu konuda bir kez dahi uyarılmadıklarını ifade etti.

Evde kalan yaşlı kiracı Hasan Tetik de bahsedilen hiçbir şeyden haberleri olmadığını belirterek, yaşlı olduklarını ve yürümekte dahi zorlandıklarını söyleyip yapılan yanlışın bir an önce düzeltilmesini talep etti.

"İhtiyaçlarını karşılamakta zorlanan bu yaşlı çiftin kaçak elektrik yapmaları imkânsızdır"

Kaçak elektrik cezası kesilen yaşlı çiftin kiracıları olduğunu belirten Ali Güneş, "Evimde oturan bu yaşlı insanlar benim kiracımdır. Elektrik saati de benim adıma kayıtlıdır. Arafe günü bu yaşlı insanların evine gelerek iki ayrı kaçak elektrikten ceza kesmişler. Bu yaşlı insanlar kendi ihtiyaçlarını karşılamakta bile zorluk çekerken kaçak elektrik yapmaları imkânsızdır. Düşünün elektrik ampulünün düğmesini bile açmakta zorlanan bu yaşlı insanlar nasıl kaçak elektrik yapabilir? Cezaya suç olacak şey de saatin yanında bulunan yanık bir kablo olarak belirlenmiş. 2 yıldır bu yaşlı insanlar buradadır, defalarca elektrik faturaları kesilirken neden bu durumun cezaya sebep olacağını söylemediler. Kullanılmayan ve yanık olan bu kablodan yola çıkarak nasıl ceza yazabilirler. Bir de bu yanık kablo,  önceki kiracıların döneminde de vardı." dedi.

"Cezayı kesenlerin ellerini vicdanlarına koyarak bu çiftin evine bakmalarını istiyorum"

Cezayı kesenlere seslenen Güneş, "Cezayı kesenlere sesleniyorum! Ellerini vicdanlarına koyup bu yaşlı insanların evlerine bir baksınlar. Evlerinde bir buzdolabından başka bir şey olmayan bu insanlar nasıl kaçak elektrik kullanabilir. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün devlet yetkililerimiz bu iki yaşlı insanlarımızın yaşadığı sıkıntıyı görmelerini istiyorum. Yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini istiyorum." şeklinde konuştu.

"Bırakın ekip göndermeyi hiçbir şey yapılmadı"

Yaklaşık 11 bin lira ceza kesilen faturaya yaptıkları itirazın ret edildiğini ve yapılan yanlışın düzelmesi için ekiplerin gönderilmesi isteğinin geri çevrildiğini belirten Güneş, "Aynı gün içerisinde iki ayrı ceza faturası kesildi. Biri 6 bin 667 lira diğeri de 3 bin 832 lira. Ceza olacak durumun da saat yanında bulunan yanık kablolar olduğunu söylediler. Bu bahsedilen kablolar 1996 yılından beri vardır. Neden bugüne kadar bu yanık kabloların sıkıntı olabileceğini bize söylemediler? Bugüne kadar bu konuda bir uyarı almış olsaydık kestikleri cezada haklı olabilirlerdi. Ancak kullanılmayan ve yanık durumda olan kablolardan dolayı 10 bin liradan fazla para cezası kesilmesi çok büyük bir haksızlıktır. 'Yanık kablolar üzerinden köprü atılarak kaçak elektrik kullanımı' iddiası üzerine itirazda bulunarak dilekçe verdik. Dilekçede her şeyi belirterek bir ekip gönderilmesini ve evi yerinde görülmesini talep ettik. Ancak bırakın ekip göndermeyi hiçbir şey yapılmadı. Üstüne bana gelen mektup ile sistem üzerinde cezanın onayı kabul edildiği ve yürürlüğe girdiği belirtildi. Yaşanılan bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Ben ve eşim yaşlı olduğumuz içim temel ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamıyoruz"

Kesilen cezanın neden kaynaklandığını dahi bilmediğini belirten kiracı Hasan Tetik, "Kesilen cezanın neden kaynaklanıp kesildiğini dahi bilmiyorum. Meselenin ne olduğunu bile bilmiyorum. Kesilen bu cezayı hiçbir şekilde ödeyecek gücüm yok. Ben ve eşim yaşlı insanlarız. Kendi ihtiyacımızı bile zor karşılıyoruz. Yaşlı olduğumuz için elimizden hiçbir iş gelmiyor. Kesilen cezayı ödeyemeyeceğim için artık beni cezaevine mi koyuyorlar yoksa başka bir şekilde mi alıyorlar onların bileceği bir şey. Yani ben nereden o kadar parayı getirip ödeyeceğim. Yaşadığımız evi ve halimizi bunlar görmüyorlar mı? Ben ve eşimden başka kimimiz var bizim? İhtiyarlığımızdan başka hiç kimsemiz yok. Bu sıkıntımızın giderilmesini istiyoruz." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir