• DOLAR 32.571
  • EURO 35.039
  • ALTIN 2428.002
  • ...
Deniz suyu ısındı! "Laura" ve "Marco" tropik fırtınaları ABD'ye yaklaşıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Meksika Körfezi sularını vuran "Laura" ve "Marco" tropik fırtınasının Amerika Birleşik Devletleri'nin güney kıyılarında etkili olması bekleniyor. ABD'nin güney sahillerini iki kasırganın aynı anda vurması halinde bir ilk yaşanacağı belirtiliyor.

Bu iki fırtınanın Meksika Körfezi'nde kasırga düzeyine çıkmasının ihtimal dâhilinde olduğunu bildiren yetkililer, ABD'de "tarihi ölçekte" tahribatın görülebileceği ikazını yaptı.

Karaya ulaşmada saatteki hızı yaklaşık 185 kilometreye varan rüzgâr ile yıkıcı hasara sebeb olabilecek "kategori 3" seviyesinde kasırgaya dönüşeceği tahmininde bulunan ABD Ulusal Kasırga Merkezi'nin Müdür Yardımcısı Ed Rappaport, çarşamba günü yahut perşembe günü erken saatlerde büyük bir kasırganın karaya ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Deniz suyu kasırga sıcaklığına ulaştı

Müdür Yardımcısı Rappaport, "Laura" fırtınasının şu anda bulunduğu noktada ve ABD'nin körfez kıyısına ilerlerken izleyeceği güzergâh boyunca deniz suyunun, kategori 3 veya daha yüksek seviyede bir kasırgayı oluşturacak kadar sıcaklığa ulaştığını belirtti.

Laura fırtınasının rüzgâr hızının saatte 120 kilometreye ulaştığı bildirildi. Halk, kasırga merkezi tarafından fırtına ve rüzgâr tehlikesine karşı ikaz edildi.

Miami merkezli Ulusal Kasırga İzleme Merkezi, Teksas, Louisiana ve Arkansas'ın bazı bölgelerinde ani sel baskınları konusunda uyarıda bulundu.

Tahliye emri çıkarıldı

Kasırga öncesi, Texas ve Louisiana eyaleti kıyılarındaki binlerce kişi için de tahliye emri çıkarıldığı açıklandı. Texas eyaletinin 3 şehrinde 385 binden fazla sakinden evlerini terk etmeleri talep edilirken, Louisiana eyaletinin deniz seviyesinin altında bulunan güneybatı kesimlerinde de binlerce kişi için tahliye emri verildi.

Birkaç gün boyunca elektrikler kesilebilir

Texas'ın Houston şehri yetkilileri, birkaç gün sürebilecek elektrik kesintisi yahut sahildeki evler için tahliye kararı verilmesi ihtimaline karşı bölge sakinlerinden hazırlıklı olmalarını istedi.

Louisiana ve Mississippi eyaletlerinde de acil durum ilan edildiği ifade edilerek yeni tip Coronaviruse karşı tedbirlerin alındığı sığınaklar da tedbir olarak açıldı.

Laura fırtınası; Haiti, Dominik Cumhuriyeti ve Küba'da 24 kişinin canına mal olmuştu.

ABD'de fırtına paniği

ABD basınında 22 Ağustos tarihinde yer alan haberlerde, Marco ve Laura adı verilen iki tropik fırtınanın aynı anda Meksika Körfezi'ne doğru hareket ettiği ifade edilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise yardım çabalarını koordine etmek için Louisiana için federal yardım emrini içeren "afet bölgesi ilanı" yayınladı. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir