• DOLAR 32.328
  • EURO 35.13
  • ALTIN 2300.783
  • ...
Dünyada her yıl 7,6 milyon kişi kanserden ölüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar, 4 Şubat dünya kanser günü münasebetiyle yazılı basın açıklaması yaptı. Sağlık Bakanlığı`nın üye olduğu Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü`nün (UICC) önerisiyle 4 Şubat`ın dünya kanser günü olarak kabul edildiğini hatırlatan Acar, kanserin insan vücudunu oluşturan hücrelerin kontrolsüz ve anormal şekilde çoğalmaları sonucunda ortaya çıkan bir hastalık olduğunu ifade etti.

Kanser hastalığının önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Acar, \"Dünyada olduğu gibi ülkemizde de öldürücülüğü yanında, bıraktığı sakatlıklar, ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar dolayısıyla önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kanser, sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Erkeklerde kanser ölümlerinin başında akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri gelmektedir. Meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanserdir\" dedi.

Dünyada her yıl 12.7 milyon kişiye kanser tanısı konulduğunu ve 7.6 milyon kişinin ise kanserden öldüğünü söyleyen Acar, \"Önlem alınmazsa, dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni tanı kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşacağı tahmin edilmektedir. Kanserde en hızlı artış ise ülkemizin de içinde bulunduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde olacaktır. Bu konunun en iyi yönü ise kanserlerin yüzde 30-yüzde 40`ının potansiyel olarak önlenebilir olmasıdır. Kanser oluşumuna çevresel, bireysel, genetik faktörler ve sosyal alışkanlıklar neden olmaktadır\" ifadelerini kullandı.

Sigara kanserin oluşumunda rol oynar
Sigaranın kanserin oluşumunda etkin rol oynadığını belirten Acar sözlerini şöyle sürdürdü: \"Sigara kanserlerin 1/3`ünden sorumludur. Sigara ve kimyasal maddeler, radyasyon, virüsler gibi çevresel nedenlerle, hormonal nedenler, bağışıklık bozuklukları, kalıtsal mutasyonlar ve diğer genetik nedenler kanserin oluşumunda rol oynar. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sigara içme, obezite, yetersiz sebze-meyve yeme, yetersiz spor, alkol kullanımı ve kentlerde hava kirliliği gibi risk faktörlerinin önlenebileceğini belirtti. Sigaranın en önemli risk faktörü olduğunu belirten DSÖ, sigaranın kanserden ölümlerin yüzde 22`sinin sorumlusu olduğunu vurgulamıştır. Günümüzde kanser kontrol programları ağırlıklı olarak erken tanı çalışmalarına dayanmaktadır\" açıklamasında bulundu.

Acar, Dünya Sağlık Örgütü`nün, kanserin erken belirtisi kabul edilen uyarı işaretlerini şöyle belirttiğini söyledi:
- İdrar yapma ve dışkılama alışkanlıklarında değişmeler,
- Kapanmayan yaralar
- Anormal ve beklenmedik kanama, akıntı,
- Memede ve vücudun başka bir yerinde kitle,
- Hazımsızlık ve yutma güçlüğü,
- İnatçı öksürük, uzun süren ses kısıklığı,
- Siğil ve benlerde değişme,
- Ani kilo kaybı\" dedi.

Kanserin iyileştirilebilir bir hastalık olduğunu ve iyileşmenin erken teşhis ile doğru orantılı olduğunun unutmaması gerektiğini hatırlatan Acar, \"2011 yılında olduğu gibi 2012 yılı da Kanser Savaş Dairesi Başkanlığı tarafından \"Kadın Kanserleri Yılı\" olarak kabul edilmiştir. Halkın katılımını sağlamak, farkındalık oluşturmak ve KETEM`e dikkat çekmek amacıyla halk eğitimleri düzenlenmekte ve bayanların KETEM`e davetleri sağlanmaktadır. Sonuç olarak, kanserin sıklığını azaltmak için üç noktaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Sigarasız bir hayat, sağlıklı beslenme ve spor\" diye kaydetti. (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir