• DOLAR 32.551
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2425.675
  • ...
Yeni Zelanda'da camilere saldıran cani teröristin duruşması başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Terörist Tarrant, South Island'daki Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart 2019'da cuma namazına iştirak eden Müslümanlara otomatik silahlarla terör saldırısında bulunmuş, bu saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 51 kişi hayatını kaybederken 49 kişi de yaralanmıştı.

Edinilen bilgilere göre, terörist Tarrant'ın alacağı cezanın belirleneceği Christchurch Yüksek Mahkemesinde görülmeye başlanan ve 4 gün sürmesi beklenen duruşmanın ilk günü yoğun güvenlik önlemleri altında başladığı belirtildi.

Christchurch Yüksek Mahkemesi Yargıcı Cameron Mander tarafından yargılanacak olan teröristin duruşmaya tutuklu bulunduğu Auckland Hapishanesi'nden görüntülü ve sesli bağlantı sistemiyle katılacağı kaydedildi.

Mahkeme sürerken canlı yayın ve haber geçmenin yasaklandığı duruşmalara katılacak 60'tan fazla kişinin söz hakkı alması beklendiği belirtildi.

Terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarının yanı sıra saldırıdan yaralı kurtulanların da katıldığı duruşmanın yapıldığı mahkemenin bulunduğu yere çıkan yollar kapatılırken çatılara polis keskin nişancıları yerleştirildiği ifade edildi.

Terörist Tarrant'ın, 4 günlük yargılamanın ardından ömür boyu hapse mahkûm edilmesi beklendiği belirtildi.

Suçlamaları kabul etmişti

Christchurch Yüksek Mahkemesinde 26 Mart 2020'de hâkim karşısına çıkan terörist, hakkındaki 51'i cinayet, 40'ı cinayete teşebbüs ve biri de terör saldırısı olan suçlamaların tümünü kabul etmişti.

Terörist Tarrant, savunmasını kendisinin yapmak istediğini 13 Temmuz’da Christchurch Yüksek Mahkemesi'ne iletmiş, bu isteği mahkeme tarafından kabul edilmişti.

Katliam nasıl gerçekleşmişti

Terörist Brenton Tarrant, sosyal medya hesabından saldırıyı canlı olarak yayınlamış, 5 yarı otomatik silahla birlikte yolculuk yapan saldırganın bir yandan da müzik dinlediği görülmüştü. Saldırıyı bilgisayar oyunlarına benzer şekilde gerçekleştirdiği gözlenen saldırganın, saldırı sırasında silahın şarjörünü birçok kez değiştirdiği görülmüş, aracından inen saldırgan caminin kapısından girer girmez ateş etmeye başlamıştı.

Saldırganın silahlarının üzerinde, daha önce dünyanın başka bölgelerinde Müslümanlara saldırı düzenleyenlerin isimlerinin yer aldığı görülmüştü.

Yeni Zelanda ve tüm dünyada tepkiyle karşılanan terör saldırısında 51 kişi hayatını kaybetmiş, 49 kişi de yaralanmıştı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir