• DOLAR 32.336
  • EURO 35.16
  • ALTIN 2306.15
  • ...
SON DAKİKA
İran: Natanz nükleer santralinde çıkan yangın sabotajdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran, nükleer santrali Natanz'da geçtiğimiz ay çıkan yangının bir sabotaj olduğunu ileri sürdü.

İran Atom Enerjsi Organizasyonu sözcüsü Behrouz Kamalvandi çıktığı televizyon kanalında yaptığı açıklamada, "Çıkan yangın bir sabotaj operasyonunun sonucuydu. Güvenlik birimlerimiz bu olayın arkasındaki nedenleri yakında ortaya çıkaracak." ifadelerini kullandı.

İran istihbaratı tarafından Temmuz ayında yangının sebebinin bulunduğu ancak daha sonra açıklanacağı belirtilmişti. Yetkililer yangının ciddi zarara yol açtığını ve bunun da uranyum zenginleştirme sentrifüjlerinin işleyişini yavaşlatabileceğini açıklamıştı.

BM tarafından teftiş ediliyor
Büyük bir kısmı yer altında olan Natanz uranyum zenginleştirme tesisi ülkede Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından teftiş edilen birkaç santralden biri.

Bazı İranlı yetkililer daha önce yangının siber saldırı sonucu çıkmış olabileceğini de söylemiş ve bunu gerçekleştirmiş olabilecek hangi ülke olursa olsun İran'ın karşılık vereceği belirtilmişti.

Temmuz ayında sabotaj ihtimali belirtilmişti
Tahran daha Temmuz ayında olayın Siyonistler veya ABD'nin sabotajı olma ihtimaline değinmişti. Aynı ay İran devlet haber ajansı IRNA'da yer alan bir yazıda bu iki ülkenin suçlu olduğu dolaylı olarak isim verilmeden işaret edilmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir